Radečanka Tjaša Zajec državna debatna prvakinja

25.4.2017 | 08:20

Radečanka Tjaša Zajec državna debatna prvakinja

Minulo soboto je v dvojezični osnovni šoli DOŠ I. Lendava potekal državni osnovnošolski debati turnir, na katerem so sodelovali tudi člani debatnega kluba JZ Osnovna šola Marjana Nemca Radeče, med njimi pa se je v sam državni vrh povzpela Tjaša Zajec s prvim mestom med posameznimi govorci v šolskem letu 2016/2017.

V šolskem letu 2016/2017 je bilo v organizaciji šol gostiteljic in glavnega koordinatorja in soorganizatorja debatnih turnirjev v Sloveniji Za in proti, Zavoda za kulturo dialoga - ZIP, izvedenih šest osnovnošolskih debatnih turnirjev.

Ti so potekali v oktobru 2016 na I. OŠ Celje, novembra na OŠ Komen, decembra na OŠ Slivnica pri Mariboru, januarja na OŠ Šempeter pri Gorici, marca je potekal mednarodni debatni turnir v angleškem jeziku na OŠ Domžale in zadnji, državni debatni turnir v Lendavi. Državnega debatnega turnirja se lahko udeležijo le učenci, izkušeni debaterji, ki so se v tekočem šolskem letu že preizkusili vsaj na dveh debatnih turnirjih.

Debatni klub v Javnem zavodu Osnovna šola Marjana Nemca Radeče deluje že vrsto let in učenci se načeloma udeležujejo vseh razpisanih debatnih turnirjev, saj na ta način dobijo povratno informacijo lastnega udejstvovanja. Na tem mestu se mentorica debatnega kluba, Urša Bajda, zahvaljuje vodstvu šole in Občini Radeče, kateri jim udeležbo na tekmovanjih tudi omogočajo.

Debatna trditev tokratnega državnega turnirja je bila: Volitve bi morale biti obvezne. Učenci so področje demokratične ureditve naše države raziskovali kar dva meseca ter pripravljali propozicijo (argumentacijo in podpore ZA) in opozicijsko stran (PROTI).

Na šolskih debatnih tekmah so bile izbrane tri najboljše ekipe debatnega kluba radeške šole, ki so se to soboto pomerile z ostalimi najboljšimi slovenskimi ekipami.

Ekipa v sestavi: Zoja Kalin, Iza Kalin in Nea Zagorc je osvojila 15. mesto, Jan Strajnar in Nejc Perdih sta z dvema zmagama v treh debatnih krogih osvojila ekipno 8. mesto, ekipa v sestavi Pia Brečko, Tjaša Zajec in Nace Naj Slakonja pa je osvojila 7. mesto med 28 ekipami, kar so zelo dobri rezultati.

Med posameznimi govorci, ki jih je bilo več kot 80, so odličen rezultat in najboljši osebni uspeh doslej osvojili: Jan Strajnar s 15. mestom, Nace Naj Slakonja z 12. mestom in Nea Zagorc z 11. mestom.

Osmošolka TJAŠA ZAJEC pa je bila nepremagljiva, saj je postala državna prvakinja med posameznimi govorci v šolskem letu 2016/2017 ter s tem prejela zlato priznanje za osvojeno 1. mesto.

"Dosežki učencev so nedvomno v veliki meri rezultat vztrajnosti, navdušenja nad debato in kritičnim razmišljanjem ter moralno poplačilo za vložen čas in trud," je z velikim ponosom in iskrenimi čestitkami svojim varovancem interesne dejavnosti debatnega kluba zapisala njihova učiteljica Urša Bajda.

Doroteja Jazbec
Foto: Miha Andrič, Urša Bajda

Galerija

_zz (1)
_zz (2)
_zz (4)
_zz

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava