Pot objetega mesta vabi

22.4.2017 | 17:10

Pot objetega mesta vabi

Gornji naslov se med ljudmi počasi privaja. Letos že sedmič potekajo aktivnosti pohodne, rekreativne, spominske, turistične in gospodarske poti, kot ji uradno radi rečemo NM*v*ŽICI. Za kakšno pešpot gre, že gotovo veste vsi. Okupator, sprva italijanski in nato nemški, tudi domobranski, je naše mesto obdal z bunkerji in žico ter mesto s skladišči branil pred partizanskimi brigadami.

Obroč obrambe in prstan svobode nas pohodnikov sta avtorju in Združenju borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Novo mesto že v zibelko položila idejo in zdaj tudi realizacijo, da se organizira pohod, ki je ena od največjih prireditev v našem mestu ob Krki, mestu situl in v teh dneh jantarjevo mesto.

Priznajmo si, da smo Novomeščani prizadevni, delovni organizatorji. Z malimi sredstvi organiziramo velike stvari. Letos, če se bo še vreme izboljšalo, lahko na poteh pričakujemo 2000 ljudi. Saj boste prišli in za zdravje prehodili vsaj del poti, se srečevali z znanci, prijatelji, malce pokramljali ini naredili za svojo dušo en velik zalogaj dobre volje. Tudi smeha!

Na poti so različne okrepčevalnice, bari, gostilne, gostišča. Sladoled že ponujajo!

Začetek pohoda se ponuja s šestih zbirnih mest. Po uvodnem pozdravu, krajšem programu krajevnega odbora, bomo krenili v smeri urnega kazalca. Hoja ni naporna, saj poteka v glavnem po pešpoteh, v naravi, le malo je cestnih odsekov. Varianta na sliki je skrajšana na dobrih deset kilometrov. Na poti bomo videli veliko zanimivosti, ki jih iz avtomobila sploh ne opazimo. Naš mesto je dragulj glede na lego ob dvojnem okljuku zelene, večne Krke. Zdaj je vse v zelenju, cvetju, vonju pomladi. Vrtički so že pripravljeni na zgodnjo setev in sajenje sadik. Pridite si to pogledat, mislim tiste, ki nimate vrtov. Nekaj je pač treba storiti s samim seboj, da se premakneš iz neke otopelosti. Mesto s pešpotjo vabi in daje - zdravje.

Povemo, da je to spominska pešpot. Skoraj na bunkerjih in žici, ki je danes na mnogih mestih zakopana v zemlji. Bunkerje so ljudje po vojni razdrli, vzeli lesene tramove in si popravili razrušene hiše. Mladinske brigade, brigade meščanov in tudi ujetnikov so očistili ruševine in žico. Danes skoraj ni moč videti, kje je vse to bilo. Bunker na Drski še stoji kot spomenik, na zemlji je moč še videti, kje so potekali strelski jarki, bila strojnična in topovska gnezda.

Na vzhodni strani Ragovega loga lahko opazimo več dreves, ki s svojo čudno rastjo izpričujejo, da so jih v tako v rast prisilile človeške roke, roke okupatorskih vojakov, ki so razmišljali o ljubezni, domačem kraju. Smreka in hrast! Želimo si, da bi na poti postavili vsaj tri učilnice na prostem, ki bi služile bivanju in učenju s pogledom na mesto in okolico, kot ga omogoča v zemljo zagrnjen bunker na Marofu (Piramida).

V začetku smo na mnoge šole, zavode, društva in organizacije naslovili pismo, ki se je pričelo z besedami povabila na pohod. Naš je sedmi, tisti v Ljubljani je 61. pohod ob žici. Nič ne kopiramo, želimo le, da ga imamo, da je naš s velikim pomenom za nas vse.

V priloženem delu vam v obliki slikovnega gradiva povemo vse o pohodu. Poglejte si, izberite pot od vašega doma, uživajte v hoji za vaše zdravje.

Avtor poti, Jože Pečnik, za vas

Galerija

_d (8)
_e (1)
_e (2)
_e (3)
_e (4)
_e (5)
_e (6)
_e (7)
_e (9)
_e

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (19)

23.4.2017+4     + (5)     – (1)     Oceni svoboden 

Lepa zamisel, lepo izpeljani pohodi v preteklih letih in letos nekaj več. Vztrajnost kroga meščanov, članov združenja borcev, nekaj športnikov in delavcev v turizmu je le premaknilo tehtnico v prid velikega dogodka, ponos mestu in županu. Če bo prišlo še do boljše markacije, kakšne klopce ob poti, tistih treh učilnic na prostem, pokošenih poti in obsekano grmovje, bo kar fletno hoditi po tej poti. Se bo mogoče dalo z otroškim vozičkom, gorskim kolesom .. avtomobilov rane ne. Čudovito! Vsa čast Jožefu za pogum. No, v četrtek 27. aprila se vidimo. Tam bomo vsi iz naše družine. Mogoče tudi Runo, se ve, na vrvici. Pivo pri Palčku, sladoled v Malagi, pri Jakšetu pa kosilo. Ojla, to bo nekaj za praznike.

23.4.2017+6     + (7)     – (1)     Oceni kundak 

Zelo lepo in pohvalno. Prosim pa redakcijo, da tokrat ne spusti zraven dežurne pljuvače in ščuvače. Komentarji naj bodo dostojni ponosnih Novomeščanov in Dolenjcev.

23.4.2017+4     + (4)     – (0)     Oceni pohodnik 

Letos bomo že 7-ič hodili po poti, ki smo jo počasi zares posvojili, predvsem pa ohrajali spomin na čase NOB. Naj zdrži še vreme in bomo imeli lep praznik v Novem mestu vsi skupaj.

23.4.2017–3     + (2)     – (5)     Oceni Jože 

mate borci spet svoj šov, za ka že ,ne izkoriščajte otrok in ostalih za vaše ideale ,ki jih nii več.

23.4.2017–5     + (3)     – (8)     Oceni Proktolog 

Pot ob žici do končne postaje - Umobolnica.

24.4.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni Jež 

Proktolog - pot z žico do končne postaje Rog.

24.4.2017Oceni Proktolog 

Ježa pa v spovednico

24.4.2017Oceni Jež 

Proktolog , hehehehehehe ;-))! Pa veš, da sem res velikokrat v spovednici? Sej nimam kaj povedat. Grem le zato, ker se mi dopade okus hostije. Kaj čem. Če me župnik nikol v spovednici ne vidi, pol pa mi hostije ne da ;-)) Sej je samo moka in malo vode , ampak okus pa je. Ni to Kristusovo telo, hvala Bogu, drugač jih ne bi konzumiral. Veš, ljudožerec pa nisem ;-))! Sem jih že doma probal delat, pa so tiste ki jih župnik kupi vseeno malo boljše, čeprav jim včasih poteče rok uporabe ;-))! So pa zato narejene po HCCP ;-))! No zdej pa pejt nazaj v zadnjo ;-))!

24.4.2017Oceni Kar je res, je res 

kundak lepo te prosim! To ni dogodek v organizaciji VSO :-))! Po tem lahko pljuva kdor in kolikor hoče! Ni cenzure, kot pri " mašah" VSO :-))!

24.4.2017–3     + (0)     – (3)     Oceni Proktolog 

Ježek, če bi bil mlajši in bolj priden bi te župnik h sebi vzel v posteljo. Tako pa dobiš samo stare pomije. Nije žvaka za seljaka in hostija za partizana

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava