DL: V mrliški vežici v Srebrničah svojci zmrzujejo

20.4.2017 | 13:25

Foto: A.M., arhiv DL

Foto: A.M., arhiv DL

Anica iz Novega mesta je opozorila, da za ogrevanje v mrliški vežici v Srebrničah poskrbi le majhen radiator, kar je v tej hudi zimi premalo. »Svojci, med katerimi je veliko starejših, morajo ob slovesu stati v vežici več ur, ob takšnem ogrevanju, kot je sedaj, pa jih pošteno zebe,« je dejala.

Simon Štukelj, vodja sektorja splošne komunale na Komunali Novo mesto, je pojasnil, da v mrliški vežici ni ogrevanja, saj v projektu po zamislih projektantov sploh ni bilo predvideno. Soba za svojce in poslovilna dvorana pa sta ogrevani. »Vendar smo razumevajoči in v ekstremno mrzlih dneh improviziramo z ogrevanjem, tako da v mrliško vežico prinesemo električne grelne naprave,« je povedal.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 19. januarja 2017 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (13)

21.4.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni joc 

Tako so pisali nekoč... @Plečnikova nagrada arhitektom za pokopališče Srebrniče Ljubljana, 23. aprila - Plečnikovo nagrado za leto 2001 so prejeli - arhitekt Aleš Vodopivec, arhitektka Neni Grabrovec ter krajinska arhitekta Dušan Ogrin in Davorin Gazvoda, vsi za pokopališče Srebrniče pri Novem mestu;... O nagradah je odločala skkupščina Sklada arhitekta Jožeta Plečnika na predlog strokovne žirije....

21.4.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni tine 

Razen nekaterih (zelo malo jih je v Sloveniji) poslovilnih vežic je funkcionalnih. Vsi slavni in neslavni arhitekti se izživljajo ravno pri vežicah. Verjetno ni imel še nihče od njih pogreba v družini, da bi prebil 2 dni v vežici in izkusil njihova skropucala.

21.4.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni proktolog 

Mrtvih mraz ne moti;)

21.4.2017+4     + (4)     – (0)     Oceni novomeščan 

Mraz moti žive, ki bi radi preživeli še zadnje ure s preminulim in za to NI poskrbljeno. Srebrniške poslovilne vežice so katastrofa. Ti arhitekti nimajo osnovnega čuta za to, za kaj se ti prostori uporabljajo in kot taki, ne bi smeli opraviti dela v katere se ne spoznajo. In problem v Srebrničah ni samo ogrevanje, je še marsikaj. Skratka, objekti so povsem nefunkcionalni in neprimerni za človeka vreden pogreb. Amen !

21.4.2017Oceni decima 

mrliške vežice so bile namenjen hranjenju trupel, ta pa, kot vsi vemo, bolj ali manj hitro razpadajo, eden od dejavnikov pa je tudi temperatura v prostoru. res se zdaj večina ljudi odloči za kremiranje, vendar ravno ti starejši, za katere vas vse tako skrbi, še vedno svoje bližnje raje pokopljejo v krstah. da človek udobno preživi več ur v nekem prostoru, naj bi bila tempreatura zraka vsaj 20 stopinj. zdaj pa razmislite.

23.4.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni micka 

Preden so šli v gradnjo, se bi morali samo posvetovati s podeželskimi ljudmi, pripeljati šušmarje na delo in verjamem, da ne bi danes zeblo svojcev in se ne bi spotikali ob kamnite plošče v prostoru.

23.4.2017Oceni vika lozar 

v črnomlju tudi zmrzujemo,je treba šparat eletriko,kurjavo,to je danes recesija

23.4.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni Kar je res, je res 

decima danes za haljenje pokojnikov v krstah obstajajo hladilni pokrovi. Torej hlajenje trupel ni problem. Problem so arhitekti, ki za ogrevanje predvidijo neučinkovito talno gretje na el. energijo, ki ne omogoča hitrega ogrevanja vežic! Srebrniče niso edine. Stakimi problemi se ukvarjajo rekel bi v sveh na novo zgrajenih vežicah! Res pa je, da so vežice v Srebrničah bolj podobne vojaškim bunkerjem ali pa zanikrnim kletem kot pa poslovilnim objektom. Pa stroka gor ali dol !!

24.4.2017Oceni Luka 

Evo, jaz lahko vrtim roštilj in svojci bodo siti in zeblo jih ne bo. To je moj predlog.

24.4.2017Oceni Jež 

Luka ti samo povej, kdaj boš tam ti uporabnik vežice. Bo cela veselica, ne samo roštilj ;-))!

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava