DL: Nevarno pešačenje ob državni cesti

29.3.2017 | 13:45

Hoja ob cesti od avtobusne postaje do dislocirane enote Doma starejših občanov Metlika, ki je zelo prometna, je vse prej kot varna. (Foto: M. B.-J.)

Hoja ob cesti od avtobusne postaje do dislocirane enote Doma starejših občanov Metlika, ki je zelo prometna, je vse prej kot varna. (Foto: M. B.-J.)

Ne zgodi se prav poredko, da se ljudje odpravijo v dislocirano enoto Doma starejših občanov Metlika peš. Problem pa je, da je del poti brez pločnika, avtomobili pa tam vozijo dokaj hitro, saj gre za državno cesto, ki je že izven naselja. To pa je za pešce, ki hodijo ob cestišču, še toliko bolj nevarno. Na to, da bi se na pot ob cesti odpravili z invalidskim vozičkom, pa je nemogoče celo pomisliti, kaj šele storiti.

Metličane zato zanima, ali na občinski upravi razmišljajo o ureditvi pločnika in javne razsvetljave od avtobusne postaje do dislocirane enote Doma starejših občanov ob cesti, ki iz Metlike vodi proti Črnomlju. Z občinske uprave so pojasnili, da so lani naročili izdelavo projekta za izvedbo (PZI) pločnika do dislocirane enote Doma starejših občanov. Projekt PZI so v začetku lanskega decembra obravnavali na recenzijski razpravi.

Ker naj bi predvideni pločnik zgradili izven meje mesta Metlika, so na recenzijski razpravi zahtevali, da projektant upošteva pogoje za projektiranje pločnika izven naselja. To pomeni, da bi morali upoštevati vmesno cono med cesto in pločnikom, kar pa bi naložbo znatno podražilo. Na podlagi pripomb recenzentov in predstavnika Direkcije RS za infrastrukturo je projektant v začetku letošnjega leta pripravil analizo dodatnih stroškov, ki bi jih občina imela pri projektiranju in tudi izvedbi. Za projektiranje bi morali v Metliki dodatno odšteti 2.400 evrov, za izvedbo pa dodatnih 50.000 evrov. Če pa bi morali preplastiti državno cesto v območju pločnika, bi jih to veljalo še dodatnih okrog 20.000 evrov. Zaradi vmesne cone pa bi bil potreben tudi večji poseg na zasebna zemljišča. Odkupiti bi morali 365 m2 zemljišč, od tega tudi nekaj zemlje, ki ima kar 30 solastnikov.

Zaradi vsega tega je metliška občina na Direkcijo RS za infrastrukturo posredovala vlogo, da bi premaknili tablo, ki označuje naselje Metlika. A odgovor, ki so ga prejeli na občinsko upravo, je bil negativen. V pojasnilu je bilo zapisano, da - glede na zakonodajo - za premaknitev table ni pogojev, ker v tistem območju ni ustreznega števila stavb. Pobudo so iz Metlike ponovno posredovali na ministrstvo za infrastrukturo v okviru izdelave občinske celostne prometne strategije, a še niso prejeli odgovora. Hkrati pa so občinarji skupaj s projektantom iskali tudi morebitne druge rešitve za ureditev ustreznega dostopa za pešce do dislocirane enote Doma starejših občanov.

Članek je bil objavljen v 51. številki Dolenjskega lista 22. decembra 2016

M. B.-J.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava