DL: (Ne)dovoljeno oglaševanje - Nov odlok nadomestil zastarelega

26.3.2017 | 14:40

Jože Nemanič

Jože Nemanič

Metliška občina je močno prepredena z državnimi cestami, ob katerih oglaševanje regulirajo državni predpisi. Država pa, kot je povedal svetovalec za kmetijstvo in turizem na metliški občinski upravi Jože Nemanič, pooblasti upravljavca ceste, da nadzoruje vse, kar se dogaja s cestiščem in v varovalnem pasu. »35 metrov od državne ceste je varovalni pas, za to območje pa je izdajatelj dovoljenj za reklamno oglaševanje Direkcija RS za ceste. Omejitev je tudi znotraj varovalnega pasa, in sicer ne sme biti 100 metrov pred kanaliziranim križiščem in 50 metrov po njem nobenega oglaševanja. Prav tako mora dati dovoljenje za reklamne čezcestne transparente, ki so v metliški občini zgolj nad državnimi cestami, Direkcija RS za ceste, zainteresirani pa se obrnejo na Komunalo Metlika. Sicer pa je ta problematika regulirana z več državnimi predpisi,« je povedal Nemanič.

Kljub temu je v metliški občini le nekaj metrov od državne ceste videti jumbo plakate. Nemanič pravi, da je dvoje stojal na občinski zemlji, vsa ostala pa na zasebni. A stojali, ki sta postavljeni na občinski zemlji, sta še iz časov, ko so veljala stara pravila, ki so dovoljevala takšno postavitev. Na občini so leta 2014 pripravili elaborat o postavitvi objektov za obveščanje in oglaševanje. »Gre za strokovni elaborat, ki v skladu s predpisom poišče in določi sprejemljiva oglasna mesta. Iz njega je razvidno razhajanje med željami oglaševalcev, dejanskimi razmerami na terenu in zakonsko potencialno dovoljenimi lokacijami. Opredeljenih je 30 lokacij, kjer bi oglaševalci želeli oglaševati ali pa že stojijo oglaševalska obvestila, oglaševalcem pa je dovoljeno oglaševati na sedmih mestih in še ta so manj atraktivna. Elaborat je torej strokovna podlaga za rešitev oglaševanja v občini. Želja pa je več kot zakonskih možnosti, ki so zelo ome jene zaradi številnih državnih cest in kanaliziranih križišč, s katerimi je prepredena Metlika,« je pojasnil Nemanič.

Sicer pa je v občini za plakatiranje namenjenih nekaj mest, ki jih je potrebno obnoviti, s pravilnikom pa regulirati namen uporabe. A po Nemaničevih besedah bodo v prihodnjem letu sprejeli nov občinski odlok o plakatiranju in oglaševanju, saj je sedanji, ki je sicer v veljavi, zastarel. Uredili naj bi tudi plakatna mesta, čeprav pravi, da je plakatiranja vse manj, ker se spreminja način obveščanja. »Vse več se ljudje med seboj obveščajo po elektronskih medijih, tiskana obvestila pa vedno bolj izgubljajo pomen. Tisti, ki se še odločajo natisniti plakate, pa jih imajo mo žnost obesiti na oglasne deske po Metliki in tudi po vaseh. Primerov, da bi jih pritrjevali na gospodarska poslopja in po drevesih, ni več, ker si s tem ne naredijo ravno najboljše reklame. Za volitve so oglasna mesta določena s posebno zakonodajo, občina pa je dolžna postaviti oglasne deske,« je pojasnil Jože Nemanič ter dodal, da bo v novem odloku določen tudi upravljavec oglasnih mest, ki bo poskrbel za postavitev in odstranitev oglasnih sporočil.

Članek je bil objavljen v 51. številki Dolenjskega lista 22. decembra 2016

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava