DL: Naša naravna dediščina - Krnica vabi, da jo obiščete

24.3.2017 | 11:30

Potok Krnica (Foto: Gregor Šmalcelj)

Potok Krnica (Foto: Gregor Šmalcelj)

Krnica je kraški izvir jugovzhodno od vasi Veliki Nerajec v Beli krajini. Izvira ob robu aluvialne ravnice, na stiku z apnenčasto kamnito brežino. Voda je zajeta v delno poškodovani kamniti niši z obokanim stropom in večjo vhodno odprtino na sprednji strani. Iz kamnite niše odteka voda po plitvi, dober meter široki in do pol metra globoki strugi proti potoku Nerajčica, v katerega se kot levi pritok izlije po vsega 70 m toka. Izvir je nekdaj služil kot glavni vir pitne vode za oskrbo bližnje vasi, z napeljavo vodovoda pa je tudi Krnica doživela žalostno usodo večine belokranjskih izvirov in utonila v pozabo.

RIC Bela krajina, ki je upravljavec Krajinskega parka Lahinja, je ob strokovni in finančni podpori Zavoda RS za varstvo narave sredi novembra letos izpeljal delovno akcijo, s katero se je na sonaraven način temu lepemu izviru znova povrnilo sijaj. V okviru akcije je bila očiščena približno 60 metrov dolga dostopna pot do izvira Krnica ter okolica samega izvira. Na obeh bregovih je bila zarast razredčena, pri čemer se je selektivno ohranjalo zdravo in stabilno drevje in grmovje. Odstranjeni organski material je bil odpeljan izven območja visokih voda.

Z izvedeno akcijo je RIC Bela krajina še bližje cilju, da za obiskovalce Krajinskega parka Lahinja očisti in uredi vse naravne znamenitosti na območju parka ter s tem naredi park še prijaznejši do obiskovalcev. V kratkem sledi akcija čiščenja izvira reke Lahinje pri Belčjem Vrhu.

Še to. Na delovni akciji je sodelovalo 10 ljudi, poleg vaščanov Velikega Nerajca in prostovoljcev iz krajevne skupnosti Dragatuš tudi en prostovoljec iz Portugalske – še en dokaz, da tudi majhna dejanja združujejo.

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista 15. decembra 2016

Matej Simčič, Zavod RS za varstvo narave, OE Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava