FOTO: Najboljše restavracije pri nas so ... in brežiški Debeluh!

23.3.2017 | 14:10

Ošterija Debeluh - ambient

Ošterija Debeluh - ambient

 

 

Jure Tomič iz Ošterije Debeluh

Jure Tomič iz Ošterije Debeluh

V okviru izbora najboljših restavracij v Sloveniji - The Slovenia Restaurant Awards pod sponzorstvom Diners Club za leto 2017 je na Fužinskem gradu v Ljubljani potekala slovesna podelitev priznanj in razglasitev regijskih zmagovalcev ter zmagovalca strokovne komisije. V založbi The Slovenia smo po nekaj mesečnih pripravah strokovne komisije in skoraj dvomesečnem glasovanju s strani Chefs&Foodies Akademije ter ljudstva, v naboru 140 predlaganih restavracij, dobili finaliste in zmagovalce regije, ter zmagovalca po oceni strokovne komisije.

Mednarodna prepoznavnost Slovenije kot gastronomske turistične destinacije, zagotavljanje visoke kakovosti ponudbe in storitev, povečanje obiska v restavracijah ter razvoj zdrave “foodie” kulture Slovencev, je naše vodilo in bistvo projekta.

Slovenija se v zadnjem času spreminja v pomembno in cenjeno zeleno destinacijo polno kulinaričnih doživetij, obiskovalci nas cenijo in se radi vračajo, ne samo zaradi izjemne raznolikosti in naravnih lepot, ampak tudi zaradi bogate in izbrane ponudbe hrane in pijače. Raznolike in inovativne jedi, kakovostne sestavine, vrhunska vina in prijazna postrežba so vrline slovenskih restavracij.

Z dolgoletnimi izkušnjami dela na področju mednarodne turistične literature želimo z naborom restavracij prispevati neodvisen in strokoven izbor v Sloveniji, ki je večplasten in namenjen širši publiki, domačim in tujim obiskovalcem. Za izbor smo se odločili glede na potrebe trga, saj se zavedamo, da enogastronomski turizem postaja najhitreje rastoča turistična panoga na svetu.

Naša vizija je mednarodna prepoznavnost Slovenije kot gastronomske turistične destinacije, dolgoročen dvig kakovosti storitev in obisk v restavracijah ter razvoj zdrave “foodie” kulture Slovencev. K izboru smo povabili tako strokovno kot ljubiteljsko javnost in tako smo skupaj pridobili vseslovenske in regijske top liste najboljših restavracij – najboljše, kar ponuja slovenska kulinarika.

Po zaključenem glasovanju smo dobili nabor 30 finalistov iz vseh regij in zmagovalce petih regij, ter zmagovalca po mnenju strokovne komisije.

Najboljših pet regijskih restavracij (razvrščeni po abecednem redu):

• Sever: Gostilna Danilo, Gostilna Krištof, Hiša Raduha, Dvor Jezeršek, Vila Podvin,

• Jug: Gostilna Rakar, Gostilna Repovž, Gostišče Kapušin, Ošterija Debeluh, Restavracija Grad Otočec

• Vzhod: Gostilna Rajh, Hiša Denk, Pavus-Grad Tabor, Restavracija Mak, Restavracija Sedem

• Zahod: Domačija Klinec, Gostilna Mahorčič, Gostilna pri Lojzetu , Gostilna Tomi, Hiša Franko

• Ljubljana in osrednja Slovenija: Gostilna As, Gostilna Belšak, Gostilna Mihovec, Gostilna na gradu, Gostišče Grič,

Restavracija Cubo, Restavracija JB, Restavracija Strelec, Skaručna, Sushimama

Laskavi naziv zmagovalec regije za leto 2017 so pridobile restavracije Vila Podvin na severu, Ošterija Debeluh na jugu, Gostilna Rajh na vzhodu, Hiša Franko na zahodu, in Restavracija Strelec na območju Ljubljane in osrednje Slovenije, ostali regijski finalisti pa so si prislužili naziv najboljše regijske restavracije. Nagrado strokovne komisije in naziv najboljša restavracija 2017 je pridobila Hiša Franko, z mednarodno prepoznavno chefinjo Ano Roš.

NEKAJ BESED IN PODATKOV O IZBORU:

Glasovanje je potekalo v treh nivojih – listo najboljših je pripravila strokovna komisija (prvi nivo), katero smo predali v glasovanje Chefs&Foodies Akademiji, ki so jo sestavljaio chefi, kulinarični strokovnjaki, kritiki, sommelierji, gostinci, vinarji, bonvivani, poslovneži (drugi nivo - glasovanje se je pričelo 12.1.2017, in je bilo zaprtega tipa) in nazadnje širši slovenski javnosti (tretji nivo - glasovanje se je pričelo 20.1.2017).

Glasovanje se je zaključilo 24.2.2017.

Pred poletjem bomo izdali tudi knjigo, ki bo predstavila vse uvrščene restavracije in ponudila turistom širok nabor okusov, za vsako priložnost in za vsak žep.

- Strokovna komisija v sestavi mag. Helena Cvikl (direktorica Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor), Mira Šemić (vinska poznavalka, gurmanka in svetovna enogastronomska popotnica), dr. Janez Bogataj (zaslužni redni profesor in doktor etnoloških znanosti), doc. dr. Aleš Gačnik (predstojnik katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino na Turistici ter vodja Centra za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem) in Yuri Barron (urednik slovenskih edicij turističnih vodičev In Your Pocket ter urednik in glavni avtor knjige The Slovenia Book -Top 100 Destinations) je imela pri ocenjevanju restavracij le eno vodilo; to ni bila cena jedi, velikost restavracije ali dostopnost lokacije, temveč splošno zadovoljstvo z obiskom.

- Člani komisije so izbirali na sledeči osnovi:

• Restavracija mora obratovati najmanj eno leto. Restavracije, ki so se odprle v letu 2016, bodo lahko kandidirale šele za leto 2018.

• Ponudba hrane je raznovrstna, inovativna, iz kakovostnih sestavin, prezentacija je zanimiva in všečna, okusi so skladni, spajanje hrane in pijače je primerno.

• Storitev temelji na prijazni postrežbi, ter načinu in znanju priporočanja hrane in pijače.

• Na osnovi tega se je oblikovala skupna ocena “splošnega zadovoljstva” ob obisku restavracije.

- Način izbiranja:

Vsak član strokovne komisije je v vsaki regiji predlagal do 15 restavracij, z izjemo LJ in okolice, kjer je predlagal do 25 restavracij. Skupaj so predlagali 140 restavracij po celotni Sloveniji in končni seznam predali v glasovanje Akademiji.

Vsak član Chefs&Foodies Akademije je v vsaki regiji izbral do 5 oz. 10 (LJ) najboljših. (Člani so bili izbrani s strani organizatorja in strokovne komisije. Imena glasovalcev Akademije Foodies so znana izključno organizatorjem). Glasovi Akademije štejejo 75% vseh glasov. Končni rezultat je 5 oz. 10 (LJ) najboljših restavracij ter razglasitev po 1 zmagovalne restavracije v vsaki regiji, dobimo torej 5 regijskih zmagovalcev. Hkrati strokovna komisija podeli tudi nagrado “Nagrada strokovne komisije”; ta je lahko samo 1 za celotno Slovenijo. V glasovanje ljudstvu je bila predana enaka lista restavracij, ki jih je izbrala komisija. Glasovi ljudstva štejejo 25% vseh glasov.

- Nabor najboljših restavracij The Slovenia Restaurant Awards pod sponzorstvom Diners Club:

Nabor najboljših restavracij je objavljen na uradni spletni strani izbora www.the-slovenia.com, v mapi THE SLOVENIA RESTAURANTS in v knjigi THE SLOVENIA RESTAURANTS, ki bo izšla maja 2017. Zmagovalci in tisti, ki so uvrščeni med TOP 5 oz. 10 (LJ) bodo predstavljeni obširneje, vse ostale restavracije, ki jih je strokovna komisija predala v glasovanje Akademiji in ljudstvu, pa bodo pridobile oznako kot “priporočene”. Na ta način bodo restavracije dobile možnost, da si povečajo obisk, trudijo na izboljšavah ter počasi napredujejo na vrh lestvice, bralci in obiskovalci pa širok nabor okusov, za vsako priložnost in za vsak žep.

Jana Studen, Odnosi z javnostjo, The Slovenia

Seznam finalistov [.pdf] (23 kB)

Galerija

afterparty2_foto_oto_zan_121
afterparty3_foto_oto_zan_120
afterparty_foto_oto_zan_100
ana_ros_foto_oto_zan_090
ana_ros_tiskovka_foto_oto_zan_109
ana_ros_valter_kramar
ana_ros_valter_kramar_foto_oto_zan_012
ana_ros_valter_kramar_foto_oto_zan_019
ana_ros_valter_kramar_foto_oto_zan_020
ana_ros_valter_kramar_foto_oto_zan_097
Ana_valter_foto_oto_zan_084
ana_valter_foto_oto_zan_101
bogataj_cvikl_foto_oto_zan_118
bogataj_foto_oto_zan_041
bogataj_foto_oto_zan_074
bogataj_semic_tepus_valter_ana_foto_oto_zan_086
cubo_foto_oto_zan_024
diners_foto_oto_zan_001
diners_foto_oto_zan_026
diners_foto_oto_zan_032
diners_foto_oto_zan_102
diners_mladen_mirko_tepus_foto_oto_zan_055
duke_group_foto_oto_zan_009
duke_group_vse_foto_oto_zan_020
eva_stravs_podlogar_foto_oto_zan_002
gostilna_na_gradu_foto_oto_zan_114
@@@gostilna_rajh_foto_oto_zan_016, ___gostilna_rajh_foto_oto_zan_016
iyp_foto_oto_zan_037
iyp_klinec_foto_oto_zan_028
jagodic_jerovsek_foto_oto_zan_079
jagodic_strelec_foto_oto_zan_093
jb_bratovz_foto_oto_zan_111
jug_kapusin_repovz_rakar_cvikl_debeluh_foto_oto_zan_005
komisija_duke_foto_oto_zan_015
komisija_foto_oto_zan_091
komisija_foto_oto_zan_092
kosir_jagodic_foto_oto_zan_044
kristof_slavnic_foto_oto_zan_122
leon_dukegroup_hermina_kovacic_foto_oto_zan_119
leon_duke_group_foto_oto_zan_104
lidl2_foto_oto_zan_021
lidl_foto_oto_zan_034
lidl_foto_oto_zan_042
lj_grad_strelec_gric_jb_debeluh_mihovec_slavnic_foto_oto_zan_008
majal_mesnine_foto_oto_zan_048
maja_pak_foto_oto_zan_003
maja_pak_sto_foto_oto_zan_061
mattoni_foto_oto_zan_017
medijski_pokrovitelji_foto_oto_zan_016
mira_semic_foto_oto_zan_068
mojca_mavec_foto_oto_zan_051
na_gradu_foto_oto_zan_106
@@@niko_slavnic_foto_oto_zan_001, ___niko_slavnic_foto_oto_zan_001
niko_slavnic_foto_oto_zan_052
niko_slavnic_foto_oto_zan_080
osterija_debeluh_foto_oto_zan_017
pavcnik_pavus_foto_oto_zan_103
podelitev_foto_oto_zan_059
radgonske2_foto_oto_zan_003
radgonske_diners2_foto_oto_zan_004
radgonske_diners_foto_oto_zan_005
radgonske_gorice1_foto_oto_zan_006
rajhovi_foto_oto_zan_096
rajh_foto_oto_zan_023
restavracija_sedem2_foto_oto_zan_018
restavracija_sedem_vse_foto_oto_zan_019
ros_slavnic_kramar_foto_oto_zan_021
ros_slavnic_kramar_foto_oto_zan_129
sever_jezersek_raduha_podvin_bogataj_foto_oto_zan_007
stravs_podlogar_foto_oto_zan_058
strelec_jagodic_jerovsek_foto_oto_zan_009
strelec_kaval_group_foto_oto_zan_112
strokovna_komisija_foto_oto_zan_013
tepus_slavnic_foto_oto_zan_124
the_slovenia_diners_foto_oto_zan_014
the_slovenia_foto_oto_zan_116
the_slovenia_restaurants_foto_oto_zan_115
tiskovka_foto_oto_zan_018
@@@tiskovka_foto_oto_zan_110
tomic_cvikl_foto_oto_zan_066
tomic_gacnik_cvikl_foto_oto_zan_045
tsra_foto_oto_zan_010
valter_foto_oto_zan_069
vasko_antanasovski2_foto_oto_zan_049
vasko_atanasovski_foto_oto_zan_081
vhod_diners_foto_oto_zan_046
vila_podvin_foto_oto_zan_014
vina_poljsak_foto_oto_zan_015
vzhod_sedem_pavus_rajh_gacnik_foto_oto_zan_004
winners_ana_valter_movia_foto_oto_zan_089
winners_foto_oto_zan_128
zahod_tomi_mahorcic_lojze_klinec_franko_semic_foto_oto_zan_006

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava