FOTO: Najboljše restavracije pri nas so ... in brežiški Debeluh!
23.3.2017 | 14:10
V okviru izbora najboljših restavracij v Sloveniji - The Slovenia Restaurant Awards pod sponzorstvom Diners Club za leto 2017 je na Fužinskem gradu v Ljubljani potekala slovesna podelitev priznanj in razglasitev regijskih zmagovalcev ter zmagovalca strokovne komisije. V založbi The Slovenia smo po nekaj mesečnih pripravah strokovne komisije in skoraj dvomesečnem glasovanju s strani Chefs&Foodies Akademije ter ljudstva, v naboru 140 predlaganih restavracij, dobili finaliste in zmagovalce regije, ter zmagovalca po oceni strokovne komisije.
Mednarodna prepoznavnost Slovenije kot gastronomske turistične destinacije, zagotavljanje visoke kakovosti ponudbe in storitev, povečanje obiska v restavracijah ter razvoj zdrave “foodie” kulture Slovencev, je naše vodilo in bistvo projekta.
Slovenija se v zadnjem času spreminja v pomembno in cenjeno zeleno destinacijo polno kulinaričnih doživetij, obiskovalci nas cenijo in se radi vračajo, ne samo zaradi izjemne raznolikosti in naravnih lepot, ampak tudi zaradi bogate in izbrane ponudbe hrane in pijače. Raznolike in inovativne jedi, kakovostne sestavine, vrhunska vina in prijazna postrežba so vrline slovenskih restavracij.
Z dolgoletnimi izkušnjami dela na področju mednarodne turistične literature želimo z naborom restavracij prispevati neodvisen in strokoven izbor v Sloveniji, ki je večplasten in namenjen širši publiki, domačim in tujim obiskovalcem. Za izbor smo se odločili glede na potrebe trga, saj se zavedamo, da enogastronomski turizem postaja najhitreje rastoča turistična panoga na svetu.
Naša vizija je mednarodna prepoznavnost Slovenije kot gastronomske turistične destinacije, dolgoročen dvig kakovosti storitev in obisk v restavracijah ter razvoj zdrave “foodie” kulture Slovencev. K izboru smo povabili tako strokovno kot ljubiteljsko javnost in tako smo skupaj pridobili vseslovenske in regijske top liste najboljših restavracij – najboljše, kar ponuja slovenska kulinarika.
Po zaključenem glasovanju smo dobili nabor 30 finalistov iz vseh regij in zmagovalce petih regij, ter zmagovalca po mnenju strokovne komisije.
Najboljših pet regijskih restavracij (razvrščeni po abecednem redu):
• Sever: Gostilna Danilo, Gostilna Krištof, Hiša Raduha, Dvor Jezeršek, Vila Podvin,
• Jug: Gostilna Rakar, Gostilna Repovž, Gostišče Kapušin, Ošterija Debeluh, Restavracija Grad Otočec
• Vzhod: Gostilna Rajh, Hiša Denk, Pavus-Grad Tabor, Restavracija Mak, Restavracija Sedem
• Zahod: Domačija Klinec, Gostilna Mahorčič, Gostilna pri Lojzetu , Gostilna Tomi, Hiša Franko
• Ljubljana in osrednja Slovenija: Gostilna As, Gostilna Belšak, Gostilna Mihovec, Gostilna na gradu, Gostišče Grič,
Restavracija Cubo, Restavracija JB, Restavracija Strelec, Skaručna, Sushimama
Laskavi naziv zmagovalec regije za leto 2017 so pridobile restavracije Vila Podvin na severu, Ošterija Debeluh na jugu, Gostilna Rajh na vzhodu, Hiša Franko na zahodu, in Restavracija Strelec na območju Ljubljane in osrednje Slovenije, ostali regijski finalisti pa so si prislužili naziv najboljše regijske restavracije. Nagrado strokovne komisije in naziv najboljša restavracija 2017 je pridobila Hiša Franko, z mednarodno prepoznavno chefinjo Ano Roš.
NEKAJ BESED IN PODATKOV O IZBORU:
Glasovanje je potekalo v treh nivojih – listo najboljših je pripravila strokovna komisija (prvi nivo), katero smo predali v glasovanje Chefs&Foodies Akademiji, ki so jo sestavljaio chefi, kulinarični strokovnjaki, kritiki, sommelierji, gostinci, vinarji, bonvivani, poslovneži (drugi nivo - glasovanje se je pričelo 12.1.2017, in je bilo zaprtega tipa) in nazadnje širši slovenski javnosti (tretji nivo - glasovanje se je pričelo 20.1.2017).
Glasovanje se je zaključilo 24.2.2017.
Pred poletjem bomo izdali tudi knjigo, ki bo predstavila vse uvrščene restavracije in ponudila turistom širok nabor okusov, za vsako priložnost in za vsak žep.
- Strokovna komisija v sestavi mag. Helena Cvikl (direktorica Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor), Mira Šemić (vinska poznavalka, gurmanka in svetovna enogastronomska popotnica), dr. Janez Bogataj (zaslužni redni profesor in doktor etnoloških znanosti), doc. dr. Aleš Gačnik (predstojnik katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino na Turistici ter vodja Centra za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem) in Yuri Barron (urednik slovenskih edicij turističnih vodičev In Your Pocket ter urednik in glavni avtor knjige The Slovenia Book -Top 100 Destinations) je imela pri ocenjevanju restavracij le eno vodilo; to ni bila cena jedi, velikost restavracije ali dostopnost lokacije, temveč splošno zadovoljstvo z obiskom.
- Člani komisije so izbirali na sledeči osnovi:
• Restavracija mora obratovati najmanj eno leto. Restavracije, ki so se odprle v letu 2016, bodo lahko kandidirale šele za leto 2018.
• Ponudba hrane je raznovrstna, inovativna, iz kakovostnih sestavin, prezentacija je zanimiva in všečna, okusi so skladni, spajanje hrane in pijače je primerno.
• Storitev temelji na prijazni postrežbi, ter načinu in znanju priporočanja hrane in pijače.
• Na osnovi tega se je oblikovala skupna ocena “splošnega zadovoljstva” ob obisku restavracije.
- Način izbiranja:
Vsak član strokovne komisije je v vsaki regiji predlagal do 15 restavracij, z izjemo LJ in okolice, kjer je predlagal do 25 restavracij. Skupaj so predlagali 140 restavracij po celotni Sloveniji in končni seznam predali v glasovanje Akademiji.
Vsak član Chefs&Foodies Akademije je v vsaki regiji izbral do 5 oz. 10 (LJ) najboljših. (Člani so bili izbrani s strani organizatorja in strokovne komisije. Imena glasovalcev Akademije Foodies so znana izključno organizatorjem). Glasovi Akademije štejejo 75% vseh glasov. Končni rezultat je 5 oz. 10 (LJ) najboljših restavracij ter razglasitev po 1 zmagovalne restavracije v vsaki regiji, dobimo torej 5 regijskih zmagovalcev. Hkrati strokovna komisija podeli tudi nagrado “Nagrada strokovne komisije”; ta je lahko samo 1 za celotno Slovenijo. V glasovanje ljudstvu je bila predana enaka lista restavracij, ki jih je izbrala komisija. Glasovi ljudstva štejejo 25% vseh glasov.
- Nabor najboljših restavracij The Slovenia Restaurant Awards pod sponzorstvom Diners Club:
Nabor najboljših restavracij je objavljen na uradni spletni strani izbora www.the-slovenia.com, v mapi THE SLOVENIA RESTAURANTS in v knjigi THE SLOVENIA RESTAURANTS, ki bo izšla maja 2017. Zmagovalci in tisti, ki so uvrščeni med TOP 5 oz. 10 (LJ) bodo predstavljeni obširneje, vse ostale restavracije, ki jih je strokovna komisija predala v glasovanje Akademiji in ljudstvu, pa bodo pridobile oznako kot “priporočene”. Na ta način bodo restavracije dobile možnost, da si povečajo obisk, trudijo na izboljšavah ter počasi napredujejo na vrh lestvice, bralci in obiskovalci pa širok nabor okusov, za vsako priložnost in za vsak žep.
Jana Studen, Odnosi z javnostjo, The Slovenia
DL: Portret tedna - Sašo Đukić
FranciD: Malo se je pa že ispel...
DL: Tatovi so se lotili vežice - Brez...
FranciD: Obvezno napisat ime zavarovalnice!
DL: Pri Slavku Barboriču - Gasilci obiskali...
pureber: Slavko, še na mnoga leta ti želim.
DL: Prenova dol. železnice - Začelo se je,...
miha: Pa da vidmo je reku ta slep. Se pravi...
Tajski boks: Zmagovito na Madžarskem, v...
miha: Kaj je boljši šport kik boks al...
Letošnja Kmetija snemana v drugem letnem času in v drugem kraju
sre, 27.3.2024
Z Urošem in Aljažem bodo vedno družina
čet, 28.3.2024
DL: Zvonil alarm, a kraje ni bilo; lahko bi ravnali drugače
tor, 26.3.2024
DL: Zahvala ekipi
sre, 27.3.2024
Mija Cerar, mamica 13 otrok: ''Vsak dan je eden v puberteti!''
sre, 27.3.2024