Naravovarstvena ekskurzija Ponikva – velikonočnica

20.3.2017 | 13:40

Naravovarstvena ekskurzija Ponikva – velikonočnica
Naravovarstvena ekskurzija Ponikva – velikonočnica

Prišla je sobota, 18. marca 2017, ko smo se tudi Gorski stražarji in Varuhi gorske narave iz PD Krka Novo mesto v organizaciji MDO za Dolenjsko in Belo krajino odpravili na 1. letošnjo strokovno ekskurzijo v Ponikvo pri Šentjurju. Nosilna tema ekskurzije je bila Velikonočnica (Pulsatilla grandis).

Na avtobusu se nas je od 52 prijavljenih zbralo 48 planincev. S tem smo takoj na začetku dobili negativni priokus, ker posamezniki ne čutijo odgovornosti za svoja dejanja, ko se prijavijo, če so onemogočeni za potovanje, a se ne odjavijo. Tako so štirim drugim planincem, ki so si želeli prisostvovati ekskurziji, onemogočili prisotnost.

V Ponikvi nas je pred osnovno šolo pričakala in pozdravila ravnateljica Osnovne šole Blaža Kocena, ga. Andreja Ocvirk. Predstavila nam je dva vodnika, ki sta strokovnjaka s področja biologije, drugi pa zgodovine in geologije.

Takoj na začetku poti smo si ogledali spominski park, ki se vzpenja proti lepo urejenemu Slomškovemu trgu na novo urejenemu leta 2012. Na vzhodnem delu trga smo si ogledali lepo in veliko baročno cerkev, zgrajeno med letoma 1732 in 1758.

Cerkev obiskovalce preseneča s svojo velikostjo, a v notranjosti nas navdušuje bogata baročna oprema in freske Jakoba Brolla, ki jih je ustvaril leta 1890.

Po jerebikovem drevoredu smo se mimo pokopališča spustili do biološke čistilne naprave zmogljivosti 350 PE. Deluje brez strojne in električne opreme. Sistem je sestavljen iz treh zaporednih bazenov izoliranih z folijo in napolnjenih s substratom, kjer se voda z namenom preprečevanja smradu in razvoja nezaželenih insektov, gravitacijsko pretaka pod površjem. Ob sodelovanju mikroorganizmov in močvirskih rastlin se voda očisti do zahtevanih standardov.

Na poti do rastišča velikonočnice smo si ogledali tudi kraški izvir. Glavni cilj današnjega dne nas je v prvem trenutku nekoliko razočaral, saj so imele vse cvetlice na začetnem delu rastišča zaradi mraza, ki je ta dan posebej pritisnil, zaprte cvetove.

Kmalu pa smo prišli do mesta, kjer je edina smreka na tem delu nudila malo zavetja in je bilo nekaj cvetlic lepo odprtih, da so pozirale fotografskim objektivom.

V nadaljevanju našega pohoda smo si ogledali še kraški ponor (požiralnik) in se povzpeli do rojstne hiše dr. Stanka Buserja, kjer smo ob zanimivi pripovedi nečakinje spoznali življenje in delo slovenskega geologa, profesorja in poslanca.

Ob povratku po prijetni gozdni in travniški poti proti začetku naše poti, smo videli še »perišče«, ki je še zaraščeno, vendar ga bodo kmalu uredili za turistične oglede.

V osnovni šoli nas je pričakalo toplo kosilo, a pomembnejši dogodek v menzi je bila podelitev izkaznic in značk novim gorskim stražarjem iz območja MDO za Dolenjsko in Belo krajino, ki so uspešno opravili letošnje usposabljanje.

Zdravko Damjanovič - Somy
načelnik odseka VGN pri PD Krka Novo mesto

Galerija

_18_Ponikva_Velikonocnica_00_resize (01)
_18_Ponikva_Velikonocnica_00_resize (02)
_18_Ponikva_Velikonocnica_00_resize (03)
_18_Ponikva_Velikonocnica_00_resize (04)
_18_Ponikva_Velikonocnica_00_resize (05)
_18_Ponikva_Velikonocnica_00_resize (06)
_18_Ponikva_Velikonocnica_00_resize (07)
_18_Ponikva_Velikonocnica_00_resize (08)
_18_Ponikva_Velikonocnica_00_resize (09)
_18_Ponikva_Velikonocnica_00_resize (10)
_18_Ponikva_Velikonocnica_00_resize (11)
_18_Ponikva_Velikonocnica_00_resize

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava