Mladi so aktivni in zmorejo pomagati gospodarstvu!

25.2.2017 | 12:00

Mladi so aktivni in zmorejo pomagati gospodarstvu!

V petek so v Novem mestu na Visokošolskem središču predstavili projekt, ki nastaja s pomočjo evropskih sredstev. Nekateri bodo dejali, da je »na mladih svet stoji« nekoliko obrabljena fraza ter da so mladi apatični, nimajo ambicij ter delovnih navad. V nasprotno vas z veseljem prepričajo v Novem mestu, kjer so s pomočjo študentov v zadnjih mesecih s projektom stopili v pomoč majhnim in mikro živilskim podjetjem pri izzivih nove evropske zakonodaje.

S 13. decembrom 2016 je pričel veljati odstavek " l " 9. člena uredbe 1169/2011, ki predpisuje uvedbo napisa hranilne vrednosti za vsa (predpakirana) živila, ki jo je Evropska komisija predlagala zaradi neosveščenosti o posameznih živilih in vse večji kompleksnosti posameznih jedi. Na trgu sicer obstaja nekaj rešitev v obliki priprave oz. izvedbe storitev za izvedbo označb s hranilnimi vrednostmi za predpakirana živila, ki pa majhnim podjetjem predstavljajo velik dodatni strošek, zato se je pojavila potreba po iskanju alternativ.

Pomoč je, morda nekoliko neobičajno, prišla iz akademskih sfer. Študenti in profesorji Fakultete za upravljanje, poslovanje in informatiko (FUPI) Novo mesto so prepoznali pobudo gospodarstva in povpraševanje po razvoju produktov, ki bodo za podjetja čim bolj enostavni in ugodni. Tako so pripravili projekt »Izračun hranilne vrednosti« (IHV). Ta zajema: izračunavanje podatkov za zakonsko zahtevane parametre, izdelavo prototipa v programu Excel ter popolnoma funkcionalno spletno aplikacijo kot končni produkt.

V projektu sodeluje osem študentov, ki prihajajo tudi iz drugih fakultet in univerz. Kot partner poleg FUPI s pedagoškima mentorjema sodelujeta podjetje Si Cann d. o. o. iz Ljubljane ter Območna obrtno-podjetniška zbornica Novo mesto.

Direktorica zbornice in delovna mentorica projekta IHV, Breda Koncilja, pravi, da »glavni faktor, da smo se odločili in pristopili k sodelovanju na projektu IHV, izhaja iz potrebe naših članov - živilcev, ki se ukvarjajo z izdelavo predpakiranih živil. […] Čeprav je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ugodilo zahtevi OZS pri izjemi glede označevanja hranilnih vrednosti za obrtno proizvedena živila, je večkrat zaradi poslovne odločitve kupca še vedno potreba po tem.«

Pedagoška mentorja projekta, dr. Barbara Rodica in dr. Sergej Gričar s FUPI, pojasnjujeta, da študentje poleg neposrednega pridobivanja podatkov, potrebnih za izračun hranilne vrednosti v podjetjih, spoznavajo način dela gospodarske družbe in organizacije z neposrednim delom na trženju storitve in izdelka. Od prve delavnice v lanskem oktobru so do danes že izdelali delujočo aplikacijo za izračun hranilnih vrednosti v programu Excel ter opravljajo testiranja in izdelavo nalepk s podatki o hranilnih vrednostih proizvodov za izbrana podjetja.

Po besedah Gašperja Repanška, delovnega mentorja iz podjetja SiCann, so ta uspešna: »V zelo kratkem času nam je uspelo pripraviti delujočo aplikacijo, s katero smo pripravili že več kot 100 izračunov hranilnih vrednosti. […] Aplikacija je “živa” in dnevno jo nadgrajujemo in izboljšujemo. V kratkem bomo postavili tudi spletno aplikacijo, preko katere si bodo posamezniki lahko sami naredili izračun hranilne vrednosti.”

Delo na projektu od študentov zahteva veliko prebiranja strokovne literature, zakonskih predpisov, kreativnosti ter programerskih znanj. Dr. Rodica in dr. Gričar poudarjata, da so »študenti glavno gonilo in »možgani« projekta, mentorji smo tukaj le, da jim pomagamo in usmerjamo ter morda dodamo še ščepec motivacije, če je to potrebno.« Sodelujoči študenti menijo, da projekt omogoča razvijanje dodatnih znanj in veščin ter poudarjajo veliko vrednost sodelovanja med študenti, ki je sicer velikokrat omejeno, še posebej pa z gospodarstvom, kar je doprinos k osebnemu in kariernemu razvoju. Poleg naštetega pa je projekt IHV dobil še dodatno potrditev.

Projekt je bil izbran v okviru tretjega razpisa Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije z naslovom Po kreativni poti do znanja, ki ga sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport ter Evropski socialni sklad, z glavnim namenom spodbujanja krepitve sodelovanja in povezovanja visokošolskega sistema z okoljem. Projekt IHV torej pomeni dodano vrednost za delovanje majhnih in mikro živilskih podjetij. Hkrati je dodatno priznanje za trud študentov in mentorjev, kot tudi potrditev, da je spodbujanje sodelovanja med mladimi in gospodarstvom v tovrstnih projektih prava pot za razvoj.

Tudi pri prejšnjih razpisih Po kreativni poti do znanja so bili na FUPI s pedagoškima mentorjema dr. Barbaro Rodica in dr. Sergejem Gričarjem uspešni z več projekti. V okviru prvega razpisa so izdelali rešitev oz. mobilno aplikacijo za naročanje storitev in receptov/standardov za sendviče, v okviru drugega razpisa pa so izvedli tri projekte. TransCost je aplikacija za izračunavanje stroškov za potrebe malih in srednjih prevoznih podjetij, H4U spletni portal za pregled zdravilnih zelišč in receptov za pripravke, E_PA pa elektronski priročnik za alergene. IHV je zadnji v vrsti uspešnih projektov, ki so ga člani multidisciplinarnega projekta uspešno »predali v uporabo« gospodarstvu.

Kako pa gospodarstvo gleda na sodelovanje s študenti v prihodnosti? Glede na trenutne izkušnje direktorica novomeške obrtno-podjetniške zbornice Breda Koncilja zaključuje: »Seveda, če je sodelovanje tako uspešno, kar kliče po novih izzivih. Člani OOZ Novo mesto se povezujejo tudi po sekcijah, imamo jih kar enajst in na sestankih sekcij bomo poskušali priti do novih področij in dilem, s katerimi se člani srečujejo v svojih podjetjih. Po praktičnih in inovativnih rešitvah na primer kar kliče področje kalkulacij prodajne cene pri inštalaterjih in drugih gradbenih dejavnostih.«

dr. Sergej Gričar, pedagoški mentor projekta

Galerija

Mladi so aktivni in zmorejo pomagati gospodarstvu!
Mladi so aktivni in zmorejo pomagati gospodarstvu!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava