DL: Kurji tat z opeko nad lastnika

25.2.2017 | 12:55

Ko sta pravosodna policista do sodišča pripeljala Danijela Brajdiča, se je v okolici zgradbe takoj zbralo več mladih Romov.

Ko sta pravosodna policista do sodišča pripeljala Danijela Brajdiča, se je v okolici zgradbe takoj zbralo več mladih Romov.

Cene Brajdič je na sodišče prišel v obleki.

Cene Brajdič je na sodišče prišel v obleki.

Popivala vse popoldne, ponoči pa sta šla krast kokoši – Ker se je mlajši ustrašil lastnika, ki ju je zalotil, je vanj vrgel betonski strešnik

Da tatovom ni dobro prekrižati poti, je na lastni koži ugotovil vaščan Dolenje Pirošice v brežiški občini. Ko je junija letos pri kraji kur zalotil 24-letnega Danijela in 61-letnega Ceneta Brajdiča, je skupil hudo telesno poškodbo, če si glave na bi zaščitil z roko, bi se njegovo življenje lahko končalo na domačem dvorišču.

Brajdiča, Danijel je z Lokev pri Črnomlju, Cene pa s Straže pri Raki, sta se zaradi tega dogodka znašla na krškem okrožnem sodišču. Mlajšega, ki se je spretno izmikal fotografskemu objektivu, so tja pripeljali iz pripora, saj je očitano kaznivo dejanje zagrešil v času preizkusne dobe.

Obtožba, ki jo je na predobravnalnem naroku prebral državni tožilec Bogdan Matjašič, jima očita, da sta se v noči na 7. junij, bilo je okoli pol ene ure zjutraj, pripeljala v bližino domačije v Dolenji Pirošici in se splazila do kokošnjaka. »Na hitro sta nekaj kokošim zavila vratove, najverjetneje jih je bilo pet, in se z njimi odpravila proti avtu. Nemir v kokošnjaku in lajež sosedovega psa sta zbudila lastnika, ki je zalotil storilca. Cene je pobegnil, Danijel je vanj najprej vrgel lonec, potem pa še betonski strešnik, ki ga je zadel v roko, s katero si je zaščitil glavo,« je rekel Matjašič, povedal je še, da je strešnik lastniku zlomil roko.

Za Danijela (bil je že večkrat kaznovan), ki mu obtožba očita veliko tatvino in hudo telesno poškodbo, je tožilstvo v primeru priznanja krivde predlagalo eno leto in dva meseca zapora, za Ceneta, ki formalno velja za nekaznovanega (obsojen je bil že pred leti, zato je že prišlo do izbrisa kazni iz kazenske evidence), pa za veliko tatvino pogojno kazen pet mesecev zapora v preizkusni dobi treh let.

Najprej je bilo slutiti, da bosta obtoženca krivdo priznala, sploh Cene je bil videti zadovoljen s predlagano kaznijo, a na koncu se to ni zgodilo oziroma je sodnica Marija Breznik ugotovila, da njunega priznanja ne more sprejeti.

Cene je rekel: »Priznam, da sem v roke vzel dve kuri, ko je pritekel lastnik, sem ju vrgel na dvorišče in pobegnil.«

Danijel o kokoših ni govoril, je pa pojasnil, zakaj je v lastnika vrgel strešnik: »Ustrašil sem se, ker sem videl, da teče proti nama. V roki je imel baterijo, prijel sem, kar sem našel v bližini, da me ne bi prepoznal in da me tam ne bi dobili policisti.«

Zdi se, da to sojenje prav kmalu ne bo končano, saj sta zagovornika obtoženih predlagala, da se zasliši kup prič, nekatere od njih naj bi potrdile, da sta bila oba Brajdiča, ki pa naj ne bi bila v sorodstvenem razmerju, tiste noči močno pijana, saj naj bi popoldne na Straži pri Raki spila okoli 10 litrov vina, poleg tega naj bi sodišče pridobilo poročilo centra za socialno delo iz Črnomlja, iz katerega bo razvidno, da 24-letni Danijel lepo skrbi za svoje štiri otroke, stare od sedem mesecev do šestih let, na sodišču bodo ugotavljali tudi, kolikšna je vrednost ene kokoši nesnice, pa tudi, ali je šlo za tatvino velike ali majhne vrednosti.

Članka sta bila objavljen v 46. številki Dolenjskega lista 17. novembra 2016

Besedilo in foto: J. Ambrožič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (6)

25.2.2017+5     + (5)     – (0)     Oceni krčan 

A to je pa naše sodišče, romi dobijo fino socialno podporo pa še kradejo lahko,to je pravica,dolžnosti ni.

25.2.2017Oceni TITO 

Se je zbralo več lesenih okvirjev!!!!!!!

26.2.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni butec&butec 

Obsojam, nimam besed, pa tudi je odveč komentirat. To so ljubljenci naše oblasti!

26.2.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni butec&butec 

Le preglejte komentar!

26.2.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni OBČAN 

Ubogi cigani, sedaj jih bodo pa še preganjali. Saj na kurniku ni pisalo ''PRIVAT LASTNINA''.

27.2.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni to je to 

mi se lahko raztrgamo, za njih se ne bo nič spremenilo, kup otrok, dokladi sociala, še malo priboljška, za nas pa davki, davki in še enkrat davki

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava