DL: Karlovškovi ornamenti živijo v lesu

25.2.2017 | 10:10

Matjaž Brojan ob svojih umetninah na razstavi v Beli Cerkvi

Matjaž Brojan ob svojih umetninah na razstavi v Beli Cerkvi

Ornamentika ima pridih preteklosti, naše dediščine ...

Ornamentika ima pridih preteklosti, naše dediščine ...

O Jožetu Karlovšku marsikaj piše tudi na panoju.

O Jožetu Karlovšku marsikaj piše tudi na panoju.

V šmarješki dolini so upravičeno ponosni na kar nekaj velikih rojakov, ki so bili odlični na različnih področjih. Med njimi je tudi Jože Karlovšek (1900-1963), ki je bil po poklicu gradbenik, ljubiteljsko pa je preučeval ljudsko stavbarstvo, ornamentiko, mitologijo in umetnostno obrt.

Znani slovenski umetnostni zgodovinar Nace Šumi vidi v njem "svojevrstnega častilca lepote, ki jih hrani bogato izročilo našega ljudstva in njihovega poustvarjalca s tenkim posluhom za arhaične vrednote." Za svoje delo je Karlovšek prejel več priznanj in nagrad, med drugim tudi Prešernovo nagrado.

Čeprav je večino življenja preživel v Domžalah, kjer je tudi pokopan in kjer živijo njegovi potomci, je velik pečat pustil tudi v Šmarjeti, kjer je v njegovi rojstni hiši stalna razstava njegovih ornamentov. Ob desetletnici občine Šmarješke Toplice pa so v Beli Cerkvi, v Hiši žive dediščine, na ogled postavili razstavo Karlovškovih ornamentov, umetniško delo radijskega novinarja, publicista, pisca in rezbarja Matjaža Brojana iz Domžal, ki je velik občudovalec Karlovška.

Karlovškovo delo je spravil v les, «da lahko tako spet spregovori svojim ljudem s svojo lepoto. 53 let po smrti je Karlovšek enako svež, inovativen, prešeren in barvit, s svojo ornamentiko govori iz preteklosti v naš čas,« je o Karlovšku na otvoritvi razstave dejal Brojan. Karlovšek je bil izredno delaven, ustvarjal je z izjemno srčno predanostjo. Kako bi sicer lahko ustvaril toliko, za tri življenja, pravijo mnogi! V prostem času je narisal in oblikoval okrog tri tisoč zamisli popkov, vitic in trt, tri tisoč nageljnov, tri tisoč različnih oblik srca, koliko kompozicij, pa ni preštel nihče, ker se to enostavno ne da. Cenil ga je tudi arhitekt Jože Plečnik in tudi drugi so povzdigovali njegovo delo, upravičeno, meni Brojan, ki poudari, da je bil Karlovšek izjemen v dveh ljubeznih: do rodne Šmarjete in do svojega dela. »V srcu je bil doma tu, v Šmarjeti, v teh krajih, in prav je, da njegov spomin ohranjate. Bodite ponosni nanj,« je Šmarječanom položil na srce Matjaž Brojan.

Ornament (latinsko ornare - okrasiti, opremiti) je v likovni umetnosti posamezen okras, sestavljen iz rastlinskih, živalskih, geometrijskih ali antropomorfnih motivov. Ima vlogo komentatorja ideje monumentalne zgradbe, na kateri se nahaja, slike, ki jo obdaja, in podobno. Pogosto ima svojo vsebino in nosi določeno alegorijo in simboliko.

Članka sta bila objavljen v 46. številki Dolenjskega lista 17. novembra 2016

Besedilo in foto: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava