DL: Zdravilna ajda - Na prebavila deluje kot sirkova krtača

23.2.2017 | 11:40

DL: Zdravilna ajda - Na prebavila deluje kot sirkova krtača

Velja za koristno poljščino, odlikuje pa jo tudi velika zdravilna moč. Odlična je v kulinariki, v zdravilstvu, pa tudi na drugih področjih se vse bolj uveljavlja.

Ajda je skozi zgodovino veljala za žito, ki so ga neupravičeno odrivali na stran. Sejalo se jo je namreč kot strniščni posevek po pšenici in ječmenu. Tega danes sejemo vedno manj, zato se je zmanjšal tudi prostor za ajdo, pšenico pa vedno bolj izpodriva koruza.

HRANA REVNIH

Bila je hrana revnih; ko je gospoda požela pšenico, so zemljo, na kateri je rasla, dali na razpolago kmetom, da so posejali ajdo. V prvi vrsti za hrano, pa tudi zato, ker preprečuje razrast plevelov. Tako smo Slovenci ajdovo polento poznali veliko prej kot koruzno.

NENAVADNA DEJSTVA

Ajda se pogosteje pojavlja tudi zato, ker je idealna kultura za bioživilo, ne prenese dognojevanj in ne herbicidov. Ni sorodnica žit, čeprav iz nje delamo moko, najbližja sorodnika pa sta tako rabarbara in kislica. Znana je po visoki vsebnosti antioksidantov, ki »popravljajo« poškodovane celice, kar pa pripomore k manjši verjetnosti razvoja rakavih bolezni. Na prebavni trakt deluje kot sirkova krtača in je po mnenju strokovnjakov boljša od vsakega probiotičnega pripravka.

POLNOVREDNA »ŽITARICA«

Ajda ima tudi na poseben način obdelan škrob, ki se ne razgradi v prvem delu prebavnega trakta, kar pomeni, da ne pride veliko sladkorja v krvni obtok. Tako se še neprebavljen škrob kasneje razgradi v debelem črevesu. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa je primerna tudi za bolnike s sladkorno boleznijo, ker pa ne vsebuje glutena, jo lahko uživajo tudi bolniki s celiakijo. V primerjavi z drugimi žiti vsebuje med 10 in 15 odstotkov visokokakovostnih, uravnoteženih in lahko prebavljivih beljakovin, pa tudi veliko vitaminov B-kompleksa (B1, B2 in B6) in mineralov, kot so magnezij, cink, kalij, fosfor in železo. Danes tako ajde ne uporabljamo samo v kulinarične namene, temveč smo jo ponovno začeli uporabljati tudi v zdravilne in druge namene.

VSESTRANSKO KORISTNA

1. Uživanje čaja, ki ga pripravimo iz ajdovih listov in cvetov, velja za učinkovito pri težavah s krčnimi žilami, pri visokem krvnem tlaku, demenci in sladkorni bolezni.

2. Domača tinktura iz ajdovih cvetov in žganja je koristna pri težavah z ožiljem, ugodno deluje tudi na odvajanje vode in znižuje raven sladkorja v krvi.

3. Se med spanjem potite in vas boli vrat? Vzglavnik iz luščin ima neverjetno sposobnost odvajanja vlage, med premikanjem pa luščine ustvarjajo trenje, ki deluje kot masaža.

Članek je bil objavljen v 46. številki Dolenjskega lista 17. novembra 2016

Franc Zoran

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava