DL: Ob nepovratni denar - Tri lučke spet gorijo, a nekoliko jezno

22.1.2017 | 17:20

Tri lučke sta nova lastnika prenovila v prijetno urejeno posestvo, ki so  ga že odkrili mladi pari, ki izbirajo lokacije za poroke. Za sezono  2017 je 80 odst. terminov že zasedenih.

Tri lučke sta nova lastnika prenovila v prijetno urejeno posestvo, ki so ga že odkrili mladi pari, ki izbirajo lokacije za poroke. Za sezono 2017 je 80 odst. terminov že zasedenih.

Igor Zorko je odločen, da se bo boril do konca.

Igor Zorko je odločen, da se bo boril do konca.

Poleg obvezne table o dodelitvi evropskih sredstev je Zorko nabil še eno, ki pripoveduje precej manj prijetno zgodbo.

Poleg obvezne table o dodelitvi evropskih sredstev je Zorko nabil še eno, ki pripoveduje precej manj prijetno zgodbo.

Restavracija je odprta od četrtka do nedelje. Prva dva dneva je  namenjena nekoliko bolj zahtevnim gostom, ob sobotah in nedeljah pa  ponujajo tudi kosila, s katerimi želijo pritegniti.

Restavracija je odprta od četrtka do nedelje. Prva dva dneva je namenjena nekoliko bolj zahtevnim gostom, ob sobotah in nedeljah pa ponujajo tudi kosila, s katerimi želijo pritegniti.

Andreja in Igor Zorko v novi jedilnici. Ker so dela trajala malo dlje, sta zdaj ob nepovratna sredstva.

Andreja in Igor Zorko v novi jedilnici. Ker so dela trajala malo dlje, sta zdaj ob nepovratna sredstva.

Zadnji dve leti so Krčani, predvsem domačini s Sremiča in tisti, ki redno hodijo po bližnji pohodniški poti na Grmado, zadovoljno opazovali, kako pred leti opuščena priljubljena gostinska in turistična točka Tri lučke dobiva novo podobo. In res, nova restavracija, hotel in konferenčni center so poleti začeli sprejemati prve zaključene skupine, za javnost pa so svoja vrata odprli sredi oktobra. Tri lučke spet svetijo nad Krškim, a za prijetno podobo prenovljenega posestva se skriva precej bolj zoprna zgodba.

Zgodovina posestva sega v leto 1874, ko so brežiški grofje Attemsi tu postavili veliko stiskalnico za grozdje, ki so ga pridelovali v okoliških vinogradih, okoli nje pa leseno uto. Leta 1936 je posestvo kupil krški trgovec Ivanuš, po drugi svetovni vojni pa je prešlo v last države. Leta 1985 je takratni Mercator hoteli-gostinstvo Sremič tu odprl gostinski objet Tri lučke, ki je hitro postal zelo priljubljen. Skorajda ni Krčana ali Posavca, ki vsaj enkrat ne bi bil tam. Pri Treh lučkah je bilo veselo kakih 15 let, težave pa so se začele ob prelomu tisočletja. Gostišče je takrat kupila družina Radej, a ga je morala kmalu prodati. Januarja 2008 je posestvo kupilo podjetje Prodoma Brežičanov Igorja in Andreje Zorko, nekdanjih lastnikov trgovske verige Baby Center.

KMALU ŠE MANJŠI HOTEL

»Lokacija in energija objeta sta me vedno privlačili. Od prvega dne smo imeli tu resne cilje, postaviti smo hoteli sodoben objekt za gostinsko-turistično dejavnost. Kar nekaj let je minilo, da smo ideje spravili na papir, zadevo pa je malo upočasnila tudi gospodarska kriza. No, leta 2014 smo začeli Tri lučke prenavljati in dela smo avgusta letos tudi končali. Že konec avgusta smo sprejeli nekaj zaključenih družb, 13. oktobra pa smo vrata odprli tudi vsem preostalim,« pripoveduje Igor Zorko.

Tri lučke so danes hotel, restavracija in konferenčni center. Hotel ima za zdaj pet sob in dva apartmaja v manjši hiši poleg osrednje stavbe. Te kapacitete so bile zgrajene že leta 1985, Zorkova sta jih obnovila in dogradila, v naslednjih dveh letih pa nameravata zgraditi še en objekt, v katerem bo manjši hotel s približno 20 sobami.

Tri lučke namreč ciljajo tudi na konferenčni turizem. Njihova dvorana sprejme do 80 ljudi, v mislih pa imajo poslovna srečanja za kliente iz regije pa tudi iz širšega gospodarskega bazena med dvema prestolnicama, Ljubljano in Zagrebom. Pogoj za večje konference bi bile nekoliko večje prenočitvene kapacitete, pravi Zorko, ki sicer največ stavi na restavracijo, ki ima v Treh lučkah tudi najdaljšo tradicijo: »K sodelovanju smo povabili dva dobra in znana kuharja iz bližnje okolice. Vodja restavracije in glavni kuhar je Dejan Mastnak, nekoč vodja restavracije Dvorec Impoljca, njegov namestnik pa je Aljaž Novšak, ki je med drugim delal v celjski Galeriji okusov z Bojanom Jovanom in na posestvu Pule, od koder je prišel k nam.«

OB 200.000 EVROV

Podjetje Prodoma se je obnove lotilo po tistem, ko je leta 2013 na razpisu agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja v tretjem poskusu dobilo 200.000 evrov nepovratnih sredstev. »Če tega ne bi dobili, se za prenovo najbrž ne bi odločili. Ker se je finančna perspektiva iztekala, smo morali sredstva porabiti do junija 2015. Na razpisu smo takrat nastopali z dvema od treh faz projekta, in res smo do lanskega junija zgradili vse potrebno in pridobili uporabno dovoljenje. Dali smo vlogo za izplačilo in septembra 2015 smo od agencije dobili 200.000 evrov. To je bila desetina celotne investicije, drugo desetino je predstavljalo posojilo, preostanek smo zagotovili z lastnimi sredstvi,« pripoveduje Zorko.

A letos se je zapletlo. »Pri obnovi Treh lučk smo na razpisu nastopali s fazami A in C, ne pa tudi s fazo B. To smo gradili še naslednjih osem mesecev, a agencija za kmetijske trge je po pregledu smatrala, da je to predolga doba, da nismo izpolnili pogojev, zato so nam junija letos sredstva z odločbo odvzeli, teden dni pred odprtjem pa so nam 200.000 evrov tudi dejansko pobrali z računa. V odločbi nam očitajo, da nismo pravočasno odprli kompleksa, a v razpisu nikjer ne piše, kdaj bi morali odpreti, le to, da moramo delovati še vsaj pet let po prejemu sredstev. To vsekakor nameravamo in še mnogo več, a v razpisu ni nikjer pisalo, kdaj moramo odpreti. Razumel sem, da se mora to zgoditi v naslednjem letu. Aprila nas je obiskal kontrolor agencije za kmetijske trge. Nič ni rekel, da bi bilo kaj narobe, razložil sem mu, kaj vse še delamo, da gre za velik projekt in da potrebujemo še nekaj časa,« pripoveduje Zorko in pri tem komaj skriva svoje razburjenje.

OBETA SE TOŽBA

Nič ni kazalo, da bi bilo kaj narobe, a dobra dva meseca po obisku kontrolorja je na Tri lučke prišla odločba, zaradi katere so danes ob 200.000 evrov. »Predmet razpisa je bila le obnova starega dela Treh lučk, kuhinje in apartmajske hiše. Razpisna dokumentacija govori o 340.000 evrov, ostalih 1,7 milijona, ki smo jih vložili, pa predstavljata faza B in nakup objekta,« poudarja Zorko. Faza B je sicer zajemala še gradnjo manjšega bazena, notranjo opremo in gradnjo prizidka, v katerem so velika jedilnica, klet in konferenčna soba.

Pobran denar, 200.000 evrov, predstavlja enoletni investicijski potencial podjetja, pravi Zorko, kar pod vprašaj postavlja nadaljnje načrte (za omenjenih 20 dodatnih sob in manjši wellness potrebujejo približno 600.000 evrov). Podjetje se je sicer takoj po izdaji odločbe pritožilo na ministrstvo za kmetijstvo, a na odločitev prvostopenjskega organa čakajo že več kot tri mesece. »Prav veliko upanja, da bo odgovor pozitiven, nimam. A v tem primeru bomo šli v tožbo. Mi smo podjetje, in ko gre za gospodarsko pravo, bi pričakovali bolj natančno definirane pogoje,« je odločen Zorko, ki kakega posebnega ozadja, da so se mu načrti tako zapletli, ne vidi. »Le uradniška togost, res ne vem, kaj bi bilo drugega.«

Članek je bil objavljen v 43. številki Dolenjskega lista 27. oktobra 2016

Besedilo in fotografije: Boris Blaić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

22.1.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni krčan 

A bodo lahko kmalu zaprli,ker so cene zasoljene za tisto,kar dobiš kot da smo v Dubaju, a ne na obrobju Krškega.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava