DL: KS Bršljin - Pred gradnjo novega vrtca in prenovo Straške ceste

21.1.2017 | 15:30

Jožica Šepetavc

Jožica Šepetavc

Nov vrtec pri osnovni šoli Bršljin do pomladi – Do aprila dokončana prenova Straške ceste – Ureditev komunalne infrastrukture v obrtno industrijski coni Livada – Na novomeški občini iščejo rešitve za priključevanje na Andrijaničevo cesto

Krajevna skupnost Bršljin, ki je ena večjih mestnih v novomeški občini, je pred nekaj pomembnimi naložbami, ki se jih bo v prihodnjih mesecih lotila občina in bodo vplivale na življenje tamkajšnjih prebivalcev pa tudi na vse, ki so na takšen ali drugačen način dnevno povezani s tem delom mesta. Na seji sveta krajevne skupnosti, na katero je predsednica Jožica Šeptavc povabila tudi predstavnike policije, vojašnice, šole in večjih podjetij, sta Iztok Kovačič in Jure Duh z novomeške občine predstavila najbolj aktualne projekte.

Tako Mestna občina Novo mesto v teh dneh podpisuje pogodbo z izvajalcem gradnje novega 6-oddelčnega vrtca pri osnovni šoli Bršljin, ki bo nadomestil sedanjega Vidka, ki domuje v prostorih nekdanjega Novoteksovega vrtca. Gradilo ga bo podjetje Markomark Nival iz Vidma pri Ptuju, vrednost pa je dober milijon evrov (z DDV). Neto tlorisna površina vrtca bo dobrih 824 m2, velikost parcele, namenjene gradnji vrtca, pa 10.123 m2. Če bo šlo vse po načrtu, bi proti koncu leta vrtec lahko že začeli graditi, zaključek pa je predviden spomladi.

Še letos se na občini nadejajo tudi podpisa pogodbe z izvajalcem za ureditev Straške ceste od križišča z Mirnopeško cesto do Bršljinske ulice pa tudi morebitnega začetka del, ki naj bi bila zaključena aprila prihodnje leto. Kot je povedal Kovačič, bodo temeljito prenovili cesto, uredili javno razsvetljavo, kanalizacijo, obojestransko kolesarsko stezo in pločnik ter po Bršljinski ulici odvodnjavanje meteorne vode do Bršljinskega potoka. Ocenjena vrednost je nekaj manj kot 889 tisoč evrov (z DDV). Med prenovo bo seveda zaradi zapore močno oviran promet, na seji so predvsem opozorili na prometni zamašek, ki bo nastal ob prometnih konicah zjutraj in popoldne. Kakšen prometni režim bo veljal, za zdaj še ni povsem jasno, zagotovo pa ne bo popolne zapore, temveč delna, tako da bo po cesti še vedno lahko tekel promet, bodo pa o tem javnost pravočasno obvestili.

DO PRIKLJUČKA NA ANDRIJANIČEVO ENOSMERNA CESTA?

Z omenjene Straške ceste je dostop tudi na obrtno industrijsko cono Livada, ki je ena izmed treh industrijskih con v občini in obsega širši predel nekdanjih vojaških skladišč. V njej se bo občina celovito lotila urejanja komunalne infrastrukture – vodovoda, kanalizacije, javne razsvetljave in ceste. Celotna naložba je vredna malo manj kot 1,9 milijona evrov (z DDV) in jo nameravajo izvesti v dveh fazah, s prvo, za katero pridobivajo gradbeno dovoljenje, pa se je prijavila na razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Za krajane bo gotovo zelo zanimiva informacija, da imajo na novomeški občini potrjeno projektno rešitev za ureditev priključka ulice na Cesto brigad, na Andrijaničevo cesto, zdaj pa nadaljujejo pripravo dokumentacije pred recenzijo, ki naj bila dokončana do konca leta. Omenjeni priključek in cesta sta pereča tako z vidika prometne varnosti kot tranzitnega prometa. Cesta je namreč ozka, vodi skozi naselje in po njej poteka šolska pot, številni vozniki, tudi dostavnih vozil, pa jo uporabljajo kot bližnjico do trgovine Merkur in sosednjih poslovnih zgradb. Kot je pojasnil Jure Duh, so sprva želeli prehod čez Andrijaničevo cesto, ki je državna, rešiti z otokom, a se na Direkciji RS za ceste niso strinjali, zato so poiskali drugo rešitev, ki predvideva popolno prepoved uvoza iz Andrijaničeve ceste v naselje, s čimer bi izločili ves tranzitni promet, del ulice bo postal enosmeren, tako da bi pridobili dodatne površine za pešce, pločnik za pešce pa bi v nadaljevanju uredili tudi od uvoza do krožišča Situla, zdaj je namreč na tem delu le kolesarska steza. Člani sveta krajevne skupnosti so pri tem opozorili, da bodo zavoljo tega tudi tamkajšnji prebivalci morali, da bodo prišli do svojih domov, »iti okoli riti v žep«, a ne bo, kot so na koncu ugotovili, »nikoli za vse prav«.

IGRIŠČE V LASTOVČAH PROTI KONCU

Sicer v krajevni skupnosti Bršljin zaključujejo gradnjo igrišča v Lastovčah (košarkarsko igrišče, balinišče in igrala), ki so ga začeli graditi lani. Vredno je 25.000, od tega bo polovico prispevala novomeška občina v okviru razpisa za sofinanciranje projektov krajevnih skupnosti. »Letos smo zgradili še javno razsvetljavo na delu Vavpotičeve ulice z denarjem iz povračil vlaganja v telekomunikacije. Okoli 8.000 evrov za sanacijo in asfaltiranje tega dela ceste pa smo prispevali sami,« je povedala predsednica Jožica Šepetavc. Za prihodnje leto načrtujejo nadaljevati prenovo Vavpotičeve ulice, zgraditi pločnik od Bršljinske ceste do Tiskarne in pločnika z odvodnjavanjem v Lastovčah ter začeti gradnjo javne razsvetljave v Cegelnici. Upajo pa tudi na sanacijo pločnika, ki se vedno močneje ugreza na Cesti brigad nad igriščem osnovne šole Bršljin. Predvsem tudi zaradi tega, ker pričakujejo povečan promet ob izgradnji novega vrtca, je še dodala.

Članek je bil objavljen v 41. številki Dolenjskega lista 13. oktobra 2016

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava