Novomeški borci - za spoštovanje osvobodilnega boja

20.1.2017 | 14:20

Novomeški borci - za spoštovanje osvobodilnega boja

Člani predsedstva in izvršilnega odbora Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto so se v torek dobili na novoletnem srečanju v Hiši dediščine v Beli Cerkvi. Zbrali so se na družabnem delu, ki je z vsebino pomenil bolj izobraževanje in spoznavanje uspešnega dela v desetletnem obdobju Občine Šmarješke Toplice.

Gostitelji članov borčevske organizacije so bili: Svet občine Šmarješke Toplice, Krajevna organizacija borcev za vrednote NOB Šmarjeta-Škocjan in Društvo podeželskih žena in deklet Bela Cerkev.

Srečanje je potekalo v Hiši dediščine, ki je po obnovitvi stavbe nekdanje šole kot primeren prostor z bogatim programom ponos domačinom. Ob stalnih razstavah Frana Zwittra, rojenega v Beli cerkvi, staršem, ki izvirajo iz slovenske Koroške (Rož), je še tu razstava Jožeta Karlovška, Šmarječana, ki je na področju stavbarstva in lesene ornamentike zapustil bogato dediščino, ki jo je videti še danes na kmečkih poslopjih kmetov, ki kaj dajo na tradicijo v obdelovanja lesa. Omenjen je Janez Zalokar, župnik, jezikoslovec in človek, ki je prvi na slovenskem pisal o umnem gospodarjenju in kmetijstvu. Žal zaradi bolezni, delne kapi, v Ljubljani, ni končal obsežnega dela slovenskega slovarja. Zbral je ogromno gradivo, ki so ga drugi koristili pri izdaji slovarja slovenskega jezika.

Hiša dediščine diha svežino, polet, ki ga dopolnjujejo članice društva z bogato ponudbo domačih dobrot med katerimi na prvo mesto postavljajo vinjevrško pogačo, iz ajdove moke z orehi. Pohvaliti je potrebno ponujene mesnine, zlasti klobase in seveda vino, posebneža cvička, iz domačih vinogradov na Vinjem vrhu, ki ni znano le po vinu, temveč tudi po bogatih arheoloških izkopaninah, šmarješki trebušasti sponki ( fibuli ) in šmarješki skledasti naglavni čeladi. V tisočletju pred našim štetjem je vrh Vinjega vrha pokrivalo mogočno gradišče Keltov, ki so pustili na tem območju svoj pečat, ohranjena pa so še danes številna ledinska imena, gomile in podzemni rovi, ki so vodili po skrivnih poteh na vrh tudi iz danes turistične škratove jame.

Podžupan Sandi Pavlič, Peter Vrščaj in predsednik Ivan Petančič so si prizadevali, da smo udeleženci srečanja ohranjali pridobljena znanja preko video prikaza uspešnih deset let občine, zgodovine v besedi in pesmi. Ogledali smo si še nekaj posnetkov zadnjih srečanj borcev včlanjenih v Novomeško, Gorjansko in Duletovo četo ter drugih dogodkov spominskih proslav v Sloveniji.

Čas je kar hitro tekel, čeprav je to bil čas, ko je slovenska rokometna ekipa na svetovnem prvenstvu bila boj s Tunizijci za nerešen rezultat.

V razgovoru smo se dotaknili izvedbe letošnjih večjih spominskih prireditev in proslav. Že v februarju bomo lahko prisluhnili izvajalcem Večera lirike upora, se udeležili spominskih proslav na Dolžu, Javorovici, pri Beceletovi jami, Bazi 20, na Frati, Cviblju, Ločni, prižgali kres na Pumpnici, odšli nekajkrat na pohode, zlasti na pohod objetega mesta, NM*v*ŽICI, ki bo letos osrednja prireditev mestnih krajevnih organizacij, 27. aprila, na Dan upora proti okupatorju.

Združenje se vključuje v razpis za pridobitev proračunskih sredstev Mestne občine Novo mesto, in drugih občin, da si pridobi potrebna sredstva za delovanje, saj s simbolično članarino ne more pokriti vseh dejavnosti bogatega programa ohranjanja spomina partizanskega boja proti okupatorjem, za ohranitev slovenskega jezika, kulture, narodnega ponosa v naši domovini Sloveniji. Osrednja je tudi skrb za spomenike, obeležja iz NOB in za ohranjanje svetlega lika partizana, borca za našo svobodo v letih 1941-1945, kar je osnovna naloga združenja.

Spoštovanje osvobodilnega boja v koaliciji držav zmagovalk nad fašizmom in nacizmom je osnovna naloga, ki jo želijo člani širiti na miren, pristojen, spodbuden način, vrednega ponosa vsakemu mlademu človeku.

Letošnjo pot objetega mesta, NM*v*ŽICI, želimo obogatiti s tremi projektnimi učilnicami na prostem. Poskrbeti želimo za pešpoti v okolici, jih označiti in vzdrževati. V mestu je še nekaj ostankov obrambe mesta, ostankov okupatorja, pred napadi partizanskih brigad, kjer lahko pohodnikom v živo predstavimo življenje, besedo in pesem okupatorjevih vojakov in partizanov. Naš mladi rod naj bo ponosen na svoje dedke in babice, ker so se uprli okupatorju na način, ki je v svetu doživel priznanje.

Jože Pečnik

Galerija

_t (1)
_t (2)
_t (3)
_t (4)
_t (5)
_t (6)
_t (7)
_t

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (18)

20.1.2017–4     + (3)     – (7)     Oceni Novomeščanka 

Biseri našega osvobodilnega boja ne bodo nikoli potemneli, čeprav so jih nekateri želeli vreči v svinjski kotel. Čestitam Vam, spoštovani novomeški borci!

20.1.2017—     + (2)     – (2)     Oceni jan 

Bravo tovariši in tovarišice!

21.1.2017–2     + (1)     – (3)     Oceni Lojze 

Še 10 let pa bo te tovariše pobralo ! Komaj čakam !

21.1.2017+5     + (7)     – (2)     Oceni borci za ohranjanje privilegijev 

Borci za ohranjanje privilegijev in izkoriščanje Slovencev!

21.1.2017+5     + (8)     – (3)     Oceni borci za ohranjanje privilegijev 

Se splača biti "borc" se pokojnina prenaša iz roda v rod deležen pa si številnih privilegijev! Saj ni važno če si rojen 30 let po vojni glavo, da si "borc" imaš privilegije, podpiraš ropanje kučanovih tajkunov in še sam dobiš drobtine od tega ropanja.

21.1.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni meeec 

Velikokrat sem slišala, da se včlanjujejo tudi zaradi finančnih koristi. V to težko verjamem, če pa je res, je to nesprejemljivo. Ali jim ne more to nekdo povedati v nos. Prosim za odkrito informacijo.

21.1.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni kako prosim ?! 

Prosite za "odkrito informacijo" ?!! Tudi mene to zanima, samo sem pesimist glede tega

21.1.2017—     + (4)     – (4)     Oceni brane iz straže 

Ne morem verjeti, da ste komentatorji tako zaplankani (nahujskani). Edini privilegij, ki ga imam kot član ZZB za tradicije NOB je, da plačujem članarino. Vse ostalo bogastvo in privilegij je - družiti se z ljudmi, ki spoštujejo preteklost in gojijo spoštovanje do hrabrih borcev partizanov.

21.1.2017—     + (5)     – (5)     Oceni rdeči nagelj 

Iz objavljenih prebranih komentarjev spoznavam, da vas močno privlačijo "privilegiji", ki jih naj bi imeli borci. Povem vam, da partizanov, vsaj tistih prvoborcev, skoraj več ni. Žal odhajajo med 90 in 100 letom starosti. Mnogi zagrenjeni, razočarani! V najtežjih trenutkih so branili našo domovino, v dežju, snegu, mrazu, kljubovali vsem težavam. Kot so mi pripovedovali moji partizani in borci, kot člani sedanjih organizacij za vrednote dosežene v NOB, nihče od svojcev ne prejema nobenih dodatkov. Ni privilegij pri štipendijah, delovnih mestih, napredovanju. Nekatere, zlasti one desne vlade, so s tem opravile in prizadele mnoge. Partizan v hosti je pomenil pritisk na njegove domače - internacije, izgon, odvzem premoženja, razselitev v različna taborišča po Evropi. Mnoge družine so izgubile vse. Ostala je le zemlja, ki je hranila rodove, sicer revna, zaplevljena, vendar nekaj za preživetje. Tudi naši niso dobili živine, ne semen, ne orodje ... le gole roke so se mučile po obronkih naših njiv. Kako so se mati mučili, da so nas, kar nas je preživelo, hranili in šolali. To vam povem, da so drugi, ki so se skrivali, sodelovali z okupatorjem, imeli tega ali onega pri belih, domobrancih, bolje preživeli povojna leta in še danes uživajo "privilegije" , da že dvajset let vpijejo, da so vsega krivi "rdeči". Mi smo bili na pravi strani, smo zmagovalci, na to je ponosen naš rod. Preberite kaj tuje literature in spoznali boste, kako so drugod obračunali z izdajalci, kolaboranti. Naš rod, ki so mu vaščani velikokrat naredili krivico, nima privilegijev. Borčevsko pokojnino, ki jo je mati prejemala do svoje smrti skoraj ne morem imenovati za nekaj velikega. Neka podpora bi lahko temu rekli! Vem pa, da z bratom plačujeva kot člana sedanje borčevske organizacije za vrednote iz NOB članarino, 10,00, po osebi, za teto v Domu starejših polno oskrbnino, 1,00 za njeno članstvo. Naša krajevna organizacija skrbi za 14 obeležij, spomenikov, ki jih čistimo, zasajamo z rožami, prižigamo svečke spomina, popravljamo obledele črke, rdečo zvezdo. V Ustavi in zakonodaji bi za to vse morala skrbeti država, tudi iz vašega deleža davkoplačevalskega denarja. Zamolčati, pozabiti, crkniti, odpraviti so besede nekaterih v komentarjih. Sram naj vas bo, da zaradi nekih pripovedi pljujete vsevprek. Sama grem od časa do časa k spomeniku belogardistov, domobrancev in pomolim zanje in grem v cerkev do oltarja pomoliti za vero in spomin na naše "rdeče"in položim rdeči nagelj v vznožje razpela. Zveličani mi daje moč spomina na gorje o katerem so pripovedovala mati, in brat partizan. Že davno ne grem tam, kjer se samo jamra, prezira, objokuje, sovraži ... kot na vrhu pri Sv. Jeri, ko je maša. V mojih očeh še vidite domovino, v žuljavih rokah pa opravljeno delo na naši zemlji, ki je bila naš privilegij. Danes imajo moji domači službe, plače tako, tako ... zemlja pa rodi in preživlja rod za rodom, ki ne bo nikoli klonil pred sovragom.

21.1.2017+5     + (9)     – (4)     Oceni janez 

branili so domovino? in jo osvobodili? a še danes verjamete v te neumnosti? bili so od partije zmanipulirani ubožci, ki so jim oprali glave, jih prepričali v nek višji cilj in prek njihovih hrbtov izvajali revolucijo.... moj star oče je bil zagrenjen, razočaran, tudi zapil se je potem, ko je 1945 videl kakšni ljudje so prišli na oblast, bil celo zaprt ker je javno izrazil nestrinjanje z tem kar so počeli komunisti, ukinili so mu vse iz partizanstva izhajajoče pravice, umrl pa je kot živčna razvalina pri 63 leih.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava