DL: Kmalu že vsak tretji Slovenec s težavami v duševnem zdravju

19.1.2017 | 10:30

Ne le ob dnevu odprtih vrat, tudi sicer so prostori Dnevnega centra Šent v Kočevju, kot pravi vodja centra Zvonka Klobučar (druga z desne), vedno dobro obiskani. (Foto: M. L.-S.)

Ne le ob dnevu odprtih vrat, tudi sicer so prostori Dnevnega centra Šent v Kočevju, kot pravi vodja centra Zvonka Klobučar (druga z desne), vedno dobro obiskani. (Foto: M. L.-S.)

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja je Dnevni center Šent Kočevje pripravil  dan odprtih vrat. Šentov dnevni center za odrasle z duševnimi motnjami, ki je 5. maja zabeležil 11 let delovanja, dnevno obiskuje od 10 do 18 ljudi. »To je zelo veliko,« pravi vodja centra Zvonka Klobučar in dodaja, da imajo vsako leto več uporabnikov. Klobučarjeva, ki je v centru že od samega začetka, zadnji dve leti pa ga tudi vodi, to pripisuje deloma vedno večji prepoznavnosti centra na Kočevsko-Ribniškem, od koder prihajajo njihovi uporabniki, in programu centra, ki uporabnikom zelo veliko nudi. Razlog pa je tudi, kot pravi, da so stiske ljudi velike in se s propadi podjetij še povečujejo, zaradi česar bo imel, kot opozarjajo strokovnjaki, glede na rast duševnih motenj kmalu težave v duševnem zdravju že vsak tretji Slovenec.

»Za mnoge pa je to še vedno sramota. Še vedno je prisotna stigmatizacija bolnikov z duševnimi motnjami,« pravi Klobučarjeva. Z namenom razbijanja predsodkov o duševnih boleznih kot tudi same promocije centra Šent in širjenja socialne mreže za uporabnike so letos prvič sodelovali na tekmovanju v kuhanju divjačinskega golaža v Kočevju. Na tekmovanju, ki je potekalo v okviru prireditve Praznik mošta in divjačine, pa niso samo sodelovali, kar je bilo za uporabnike Šenta sicer dobro tudi z vidika učenja kuhanja in s tem ohranjanja funkcionalnih spretnosti, ampak so po mnenju komisije skuhali najboljši golaž.

Tako kot sodelovanje na tekmovanju v kuhanju divjačinskega golaža prejšnji mesec pa imajo tudi delavnice, ki jih izvajajo na centru, kot pravi Klobučarjeva, vedno neki cilj. Takšne so poleg kuharske delavnice, ki je najbolj obiskana, tudi glasbena in plesna delavnica, ki ju izvajajo enkrat na teden, pa tudi kreativne delavnice in delavnice psihosocialne rehabilitacije, ki so namenjene osebnostni rasti, svoj jasen namen pa imajo tudi obiski knjižnice in bralne urice ter športne aktivnosti, kot so kegljanje, igranje badmintona in namiznega tenisa ter pohodi, ki jih v primeru slabega vremena nadomestijo z jogo. »Sledimo željam uporabnikov,« pravi in dodaja, da se trdijo, da bi jih v kar največji možni meri uresničili. Tako se trudijo tudi, da bi jim ustregli pri lokaciji izletov, ki so vedno dobro obiskani, saj se jih udeleži najmanj 35 do 40 uporabnikov. Letos so organizirali že dva izleta in enega verjetno še bodo, poleg tega so imeli tudi že dva piknika, uporabniki pa se sicer hodijo tudi kopat v Dolenjske Toplice.

Članek je bil objavljen v 41. številki Dolenjskega lista 13. oktobra 2016

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava