DL: Belokranjci brez osnovne šole - Še vedno so premalo motivirani

18.1.2017 | 14:15

Mojca Frankovič

Mojca Frankovič

Kar tretjina prebivalcev Bele krajine, starih od 15 do 40 let, brez osnovne šole - Trenutno se jih izobražuje 60 - Velike težave

V Beli krajini je trenutno kar 2.660 ljudi, starih od 15 do 40 let, ki nimajo dokončane osnovne šole. Gre torej kar za tretjino populacije v tej starostni skupini, kar ni zanemarljivo število. Največji problem pa je, da večina med njimi ni motiviranih, da bi zaključili osnovnošolsko izobraževanje.

Priložnost, da si pridobijo osnovnošolsko izobrazbo, daje Belokranjcem Zavod za izobraževanje in k ulturo Črnomelj (Zik), ki izvaja javno veljavni program osnovne šole za odrasle. »Večino udeležencev k dokončanju osnovne šole spodbujata črnomaljski in metliški Center za socialno delo ter Zavod RS za zaposlovanje, kajti osebe brez dokončane osnovne šole so za trg dela tako rekoč nezanimive. Šolanje je za v se udeležence brezplačno, saj ga financira ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport,« je povedala organizatorica izobraževanja na Ziku Mojca Frankovič.

Letošnje šolsko leto se je za 60 udeležencev osnovne šole za odrasle na Ziku začelo konec septembra. Glede na trenutni vpis imajo sedaj štiri oddelke v Črnomlju in tri v Metliki, če je dovolj prijav, pa izobraževanje organizirajo tudi v Semiču. V osnovno šolo za odrasle se je možno vpisati skozi vse leto. »Ne le da so udeleženci osnovne šole za odrasle večinoma nemotivirani za izobraževanje, problem je tudi v tem, da imajo slabše delovne navade. A tudi slabo predznanje, saj se večinoma vpišejo v naše izobraževanje nekaj let po tem, ko so končali redno osnovnošolsko izobraževanje in veliko znanja je že izpuhtelo,« pravi Frankovičeva.

Na Ziku se v osnovni šoli za odrasle soočajo tudi z disocialnim vedenjem. Nekateri slabše razumejo slovenski jezik, spet drugi imajo težave z zdravjem. »Zaradi vsega tega je marsikdaj težko priti do uspeha. Zavedamo se, da moramo zaradi značilnosti udeležencev prilagajati metode ter oblike dela in učnih pripomočkov. To mnogokrat predstavlja dodaten izziv za učitelje in dviguje zahtevnost dela. Včasih je bilo tudi veliko izostankov od pouka. Sedaj smo na srečo na Zavodu RS za zaposlovanje dosegli vsaj to, da so tisti, ki ne obiskujejo pouka brez opravičila, sankcionirani,« predstavi Mojca.

»V preteklem šolskem letu smo - kl jub vsem težavam - s skupnimi prizadevanji vodstva Zika, razredničarke, učiteljev, predstavnikov centrov za socialno delo, zavoda za zaposlovanje, staršev in udeležencev dosegli 35-odst. uspešnost v posameznih razredih. Vpisanih je bilo 57 udeležencev, sedem pa jih je uspešno zaključilo osnovno šolo. Udeležencem, ki so bili v izobraževanju pred tem neuspešni, je uspeh potrditev, da so sposobni, da zmorejo in imajo odprta vrata za nadaljnje izobraževanje ter večje možnosti za zaposlitev. Nemalokrat uspeh vpliva tudi na to, da začnejo udeleženci bolj pozitivno gledati na izobraževanje,« je še povedala Mojca Frankovič.

Članek je bil objavljen v 42. številki Dolenjskega lista 20. oktobra 2016

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (5)

18.1.2017Oceni bralec 

To skoraj ne verjamem da je 1/3 belokranjcev brez osnovne šole. Kaj smo v Afriki?

18.1.2017+1     + (3)     – (2)     Oceni slabo 

Da, veliki problemi, ki jih vsi odgovorni pometajo pod preprogro češ naj se drugi ukvarjajo s tem. Enostavno klavzulo bi se vneslo v zakonik. Ni osnovne šole, ni denarne podpore, ni otroških dodatkov. Kako pa naj oseba brez osnovne šole ve gospodariti z denarjem? Saj vsi vemo za katere prebivalce gre.

18.1.2017—     + (1)     – (1)     Oceni Rom 

Daj nabrusi si ga "slabo" pa ti poskrbi za nataliteto.

19.1.2017Oceni iii 

Poskrbet treba, da bo kaj več pametnih služb in zaposlitev na splošno več v Beli krajini, s tem bo avtomatsko manj problemov glede vsega. Tako pa pač ljudje bežijo ven, dodane vrednosti ni, ostajajo stroški, kriminal ipd. Kruto, a tako pač je, ni tu kakšnih posebnih filozofij. Občini v razmislek tudi o kakšni vzpodbudi mladim, zaposlenim družinam, odpis komunalnega prispevka za novogradnje (kakor to delajo že marsikje) ipd. V glavnem, denar oz dodano vrednost dobit v deželo belih brez..

19.1.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni iii 

bralec, še enkrat preberi. piše 1/3 populacije 15-40, torej to ni celota. Je pa vsekakor alarmantno število, če veš, da tretjina najbolj sposobnih za delo verjetno ne zna ne brat, ne pisat, ne govorit slovenščine najbolje. Tudi mene preseneča tak procent oz raje ne bo komentiral..

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava