DL: Vrtičkarstvo - Na vrtičkih pridelujejo tudi viške

16.1.2017 | 11:10

Andrej Mladenovič (Foto. M. L.-S.)

Andrej Mladenovič (Foto. M. L.-S.)

Da bi občanom kočevske občine omogočili, da si sami pridelajo zelenjavo, so na pobudo lani ustanovljene zadruge Zakladi Kočevske spomladi na Marofu uredili vrtičke. Zanimanje za vrtičke je bilo veliko, o čemer priča tudi to, da od skupno 28 vrtičkov niso oddali le treh manjših.

Na pol hektarja občinskega zemljišča so uredili vrtičke, velike od 120 do 280 m2. Nekateri vrtičkarji so najeli po več vrtičkov, celo po 3, hoteli pa so jih še več, a je velikih vrtičkov, za katere je bilo največ zanimanja, zmanjkalo. »Sedaj bomo zbirali povpraševanje, da bi še dodatno zorali travnik ob vrtičkih,« pravi svetovalec za zadruge in skrbnik zadruge Zakladi Kočevske Andrej Mladenovič. Dodal je še, da imajo možnost urediti okoli 190 vrtičkov.

»Vrtičke smo zastavili tako, da lahko vrtičkarji pridelajo tudi viške,« pravi. Zadruga je tistim, ki so to želeli, pomagala tudi, da so si uredili dopolnilno dejavnost, tako da lahko viške tudi prodajajo. »Trije vrtičkarji so zelo dejavni pri prodaji na Tržnici Kočevje. Preostali imajo zelenjavo več ali manj zase,« pravi. Kljub temu pa so s tem zadovoljni, saj gre za začetke, ki kažejo, da gredo v pravo smer – smer uresničitve želje, da čim več zelenjave pridelajo v lokalnem okolju. Povsem verjetno je namreč, da se bo število vrtičkarjev, ki se bodo odločili za pridelavo in prodajo viškov, povečalo, ko bodo imeli vodo za zalivanje. Vrtičkarji si namreč sedaj vodo dovažajo s tisočlitrsko cisterno, ki jim jo posoja zadruga.

Kot pravi Mladenovič, iščejo rešitve, kako vrtičkarjem zagotoviti vodo, in razmišljajo tudi, kako jim jo potem obračunavati, da med njimi ne bo prihajalo do prepirov, vendar pa trajne rešitve verjetno ne bo še prav kmalu. Bo pa zato vrtičkarjem še toliko bolj dobrodošla deževnica, ki jo bodo prestrezali s streh dveh večjih vrtnih lop za spravilo orodja. Lopi, ki bosta služili tudi kot prostor za druženje, bo postavila občina menda že kmalu. V začetku prejšnjega meseca so namreč vrtičke ogradili. Postavitev 320 m ograje, ki naj bi onemogočila dostop do vrtičkov tako divjadi kot nepridipravom, je bila namreč prva na spisku del za ureditev vrtičkov, ki naj bi ji sedaj sledila tudi postavitev lop.

Članek je bil objavljen v 41. številki Dolenjskega lista 13. oktobra 2016

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava