DL: Za svetovni rekord prejel 10 tisoč evrov

14.1.2017 | 14:50

Slovenski in avstrijski bučni rekorder Janko Lovše s svetovnim rekorderjem Mathiasom    Willemijnsom in njegovo 1.190,5 kilograma težko bučo

Slovenski in avstrijski bučni rekorder Janko Lovše s svetovnim rekorderjem Mathiasom Willemijnsom in njegovo 1.190,5 kilograma težko bučo

Pogled na buče velikanke

Pogled na buče velikanke

Janko Lovše s svojo bučo, ki je v treh tednih »shujšala« za 7,5 kilograma.

Janko Lovše s svojo bučo, ki je v treh tednih »shujšala« za 7,5 kilograma.

Pred tremi tedni je Slovenija z navdušenjem sprejela informacijo, da je Janko Lovše z Velike Ševnice pri Trebnjem v Mozirskem gaju postavil nov slovenski rekord z bučo, ki je tehtala 697 kilogramov. Danes lahko povemo, da je taista buča na evropskem prvenstvu zasedla šesto mesto.

Pretekli konec tedna je namreč v nemškem mestu Ludwigsburg potekalo tekmovanje evropskih pridelovalcev buč velikank, na katerem so se s svojimi gigantskimi pridelki pomerili tekmovalci z Nizozemske, iz Švice, Italije, Avstrije, Nemčije in Slovenije. Naše barve je zastopal Lovše, ki je v Nemčijo prepeljal svojo bučo iz Mozirja, tekmovanja pa se je udeležil skupaj z ženo Nino.

Pričakovati je bilo, da bo v vmesnem času slovenska rekorderka nekoliko shujšala, in to se je tudi zgodilo. Ko je prišel čas za uradno tehtanje, je bilo jasno, da je Lovšetova lepotica v treh tednih izgubila 7,5 kilograma.

»Vedeli smo, da bo v Nemčiji letos najverjetneje padel svetovni rekord, zato sva tudi s toliko večjim veseljem šla na pot. Vedela sva, da naša buča v samem vrhu ne bo,« je povedala Nina. Druščina gojiteljev buč velikank ni bila razočarana, kajti mladi Belgijec Mathias Willemijns je postavil nov svetovni rekord. Njegova buča je tehtala neverjetnih 1.190,5 kilograma (prejšnji rekord – 1.054 kilogramov – je pred dvema letoma postavil Švicar Beni Meier).

Zanimalo nas je, če je novi rekorder razkril, kako je prišel do tako neverjetne številke. »Bil je zelo redkobeseden, smo pa izvedeli, da dela v moderni vrtnariji, kjer se v laboratoriju ukvarja z rastjo zelenjave. Takšne vrtnarije imajo vse vodeno elektronsko, od zalivanja do ogrevanja,« pojasni Lovšetova in ob tem omeni, da je bila njihova buča v nasprotju z rekordno skoraj povsem odvisna od človeških faktorjev. »Ta rekord bo verjetno težko preseči,« razmišlja sogovornica.

In koliko je vreden svetovni rekord? Belgijec je prejel denarno nagrado 10.000 evrov, poleg tega bo lahko prodal seme rekordne buče. Po poročanju spletnega časopisa Stuttgarter Zeitung naj bi v preteklih letih za posamezno seme te vrste rekordne zelenjave ponujali tudi po več sto evrov. Vsekakor zmaga, ki je res nekaj vredna.

Članek je bil objavljen v 41. številki Dolenjskega lista 13. oktobra 2016

Janja Ambrožič, foto: Nina Lovše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava