DL: Plešejo mednarodne plese; najstarejša plesalka ima 84 let

12.1.2017 | 10:00

Upokojenke folkloristke so navdušile občinstvo na nedavnem nastopu ob dnevu starejših v Novem mestu. (Foto: L. M.)

Upokojenke folkloristke so navdušile občinstvo na nedavnem nastopu ob dnevu starejših v Novem mestu. (Foto: L. M.)

Plesni kostumi so univerzalni za vse plese. (Foto: L. M.)

Plesni kostumi so univerzalni za vse plese. (Foto: L. M.)

Mnogi upokojenci so dandanes zelo dejavni in se ukvarjajo z marsičim, če jim le zdravje še služi. A ne hodijo le na izlete, razna predavanja in tečaje, nekateri zelo radi tudi plešejo. Zato so še kako veseli, da že od leta 2004 v Društvu interesnih dejavnosti upokojencev Novo mesto deluje folklorna skupina, ki jo vodita zakonski par Dunja Gerić in Emil Balažić.

A ta skupina je nekaj posebnega, saj v njej plešejo zlasti tradicionalne mednarodne ljudske plese različnih držav, od evropskih, izraelskih, ruskih do ameriških, in ne naših plesov, čeprav so se učili tudi teh. Plesni koraki in figure tujih plesov so zelo različni in zahtevni, težko se jih je zapomniti, zato je potrebno veliko truda in vaj, da jih zaplešejo dobro. A z voljo se da vse. Kot pravi njihova vodja Gerićeva, ki se je teh plesov učila v času študija v KUD Ivana Gorana Kovačiča v Zagrebu in se še vedno izobražuje na raznih seminarjih, se drži originala, plese včasih le malo prilagodi skupini oz. zmogljivosti njenih članov. Najstarejša plesalka ima celo 84 let!

Skupina šteje okrog 35 članov, pretežno upokojenk iz Novega mesta, saj je znano, da so moški, ki ljubijo ples, bolj redki, a dva sta tudi med njimi - vsaj za vzorec. Zato nekatere ženske plešejo moško vlogo in so temu primerno tudi oblečene - v hlače. Za nastope nosijo črno rdeče kostume, ki so stilizirani oz. univerzalni za vse plese, imajo pa folklorne motive. Nastopov na raznih prireditvah, zlasti humanitarnih in za starostnike ter razna društva, v teh letih ni bilo malo, preko 80. S poskočnimi ritmi vedno popestrijo dogodek. Gerićeva je ponosna, da okrog dve tretjini članic vztraja od vsega začetka, kar pomeni, da jim ples res veliko pomeni, seveda pa tudi prijetno druženje, ki je povezano z vajami in nastopi. V trinajstih letih so postali že pravi prijatelji. Bodo pa plesalci oziroma bolje rečeno plesalke zelo vesele, če se jim pridruži še kdo. Vaje imajo vsako sredo med 19.30 in 21. uro v avli OŠ Grm v Novem mestu.

Članek je bil objavljen v 41. številki Dolenjskega lista 13. oktobra 2016

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava