DL: Hiša žive dediščine v Beli Cerkvi res živa

2.1.2017 | 10:25

Obiskovalcem HŽD dobrodošlico z vinjevrško pogačo običajno pripravijo v društvu podeželskih žena in deklet (na sliki na desni predsednica Nežka Dulc in na levi Elizabeta Vrščaj), v sredini pa Katarina Gunde, višja referentka za kulturo in projekte. Obišče jih tudi škrat Vini. (Foto: L. M.)

Obiskovalcem HŽD dobrodošlico z vinjevrško pogačo običajno pripravijo v društvu podeželskih žena in deklet (na sliki na desni predsednica Nežka Dulc in na levi Elizabeta Vrščaj), v sredini pa Katarina Gunde, višja referentka za kulturo in projekte. Obišče jih tudi škrat Vini. (Foto: L. M.)

Novi kulturni hram deluje že leto dni - Številni dogodki, obisk dober - Društva zadovoljna s prostori - Godba kot upravljavec: stroški kot pri enostanovanjski hiši - Šest novih delovnih mest, katera? - Obetajo se nova parkirišča

Več kot leto dni je že, odkar je Občina Šmarješke Toplice na mestu stare in propadajoče osnovne šole, ki je bila vrsto let središče kulturnega in družabnega življenja v Beli Cerkvi, zgradila sodobno urejen kulturni hram, imenovan Hiša žive dediščine (HŽD).

Kot pravijo na Občini Šmarješke Toplice, je HŽD postala medgeneracijski in interpretativni center dediščine. Njen cilj je obiskovalcem na doživet način prikazati bogato naravno, kulturno in zgodo vinsko dediščino območja Šmarjeških Toplic. »Uspešno povezujemo dejavnosti izobraževanja in društveno življenje, hkrati pa z interpretacijami oživljamo bogato dediščino. Dejavnosti sledijo našemu sloganu Iz narave in preteklosti za prihodnost, s čimer bomo nadaljevali, novi programi bodo v glavnem usmerjeni v izobraževanje najmlajših in starejših,« pravijo. Z obiskom so zadovoljni, čeprav s številkami ne postrežejo.

Domača društva v hiši pripravljajo številke dogodke, ki so dobro obiskani. Prav tako je veliko zanimanje za vodene oglede HŽD. Med obiskovalci prevladujejo razna društva iz vse Slovenije, individualni gostje, pa tudi šolarji. Tedensko goste Krkinih Term iz Šmarjeških Toplic v Belo Cerkev pripelje turistični vlakec.

KAKŠNI SO STROŠKI?

Ob novi HŽD je seveda nezanemarljivo vprašanje stroškov, ki jih ima občina kot lastnica stavbe - od vzdrževanja do programov. Na občini št vilk ne povedo. »Stroške vzdrževanja je skladno z zakonodajo prevzel upravljavec objekta, to je Godba na pihala Šmarješke Toplice. Po enoletnem delovanju ne odstopajo od načrtovanih ciljev in se pokrivajo s finančnimi sredstvi upravljavca,« so odgovorili.

V imenu upravljavca, ki po zakonodaji skrbi za redno delovanje hiše, za upoštevanje hišnega reda, uporabo prostorov ter prevzema stroške obratovanja, je stvari pojasnil predsednik godbe Gregor Zorko. Pove, da je Godba na pihala Šmarješke Toplice to funkcijo prevzela v skladu z dogovorom 1. decembra 2015, »ko smo s pogodbami uveljavili relacije tako z lastnikom stavbe kot z vsemi društvi, ki tu delujejo. V prvem letu smo imeli kar veliko težav s planiranjem sredstev, saj je stavba nova, nismo pa imeli nobene osnove za predvidevanje stroškov ogrevanja in komunalnih stroškov,« pravi Zorko. Da bi bili kar najbolj ekonomični, so se dogovorili, da uporabniki prostorov te sproti prostovoljno čistijo, za splošna čiščenja pa se dogovorijo sproti. »Stroški čiščenja so tako minimalni, le pripomočki in sredstva. V vsej stavbi je dostop do interneta, ista komunikacijska linija pa služi tudi nadzorni službi varovanja. Ostane še strošek komunale ter električne energije, ki je zaradi ogrevalnega sistema s toplotno črpalko hkrati tudi vir ogrevanja. Prav tu smo bili po prvem letu prijetno presenečeni, saj ne glede na to, da je celotna stavba ogrevana vso zimo, poraba elektrike pozimi le malenkostno poraste - razlog je dobra toplotna izolacija, stavba je arhitekturno kompaktna,« pove Zorko in doda, da so v celoti obratovalni stroški HŽD na letni ravni primerljivi s stroški povprečne enostanovanjske hiše s štirimi družinskimi člani.

NOVA PARKIRIŠČA

S HŽD je bilo napovedanih šest novih delovnih mest, katera so to, na občini nat ančno ne povedo. »Ta cilj je bil dosežen v letu 2015, in sicer so zaposlitve posredno realizirane v storitvenem sektorju na območju občine Šmarješke Toplice, delno tudi na občini.«

S HŽD je bilo zagotovljenih 23 parkirnih mest, a je to premalo. Občina načrtuje dve dodatni parkirišči - eno za avtobuse na obrobju Bele Cerkve, ki naj bi ga zagotovili še letos, ter drugo za avtomobile v centru kraja, za kar je že kupila zemljišča.

In kaj se dogaja s starim kulturnim domom sredi trga? Dom je last Športne unije Slovenije, že od nekdaj pa so ga uporabljali krajani, ki so ga v 60. letih zgradili s prostovoljnim delom. Kot pravijo na občini, za objekt poteka denacionalizacijski postopek. »Občina bo pristopila k pripravi projektne dokumentacije za celostno ureditev vaškega trga v Beli Cerkvi, v sklopu katere se bo reševalo tudi problematiko starega doma.«

Članek je bil objavljen v 38. številki Dolenjskega lista 22. septembra 2016

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava