25. novoletni koncert Pihalnega orkestra Krka, KC Janeza Trdine Novo mesto

17.12.2016 | 19:30

PREDPRODAJA DO 11. 12.: 12 € / 7 € PRODAJA: 14 € / 8 € Nakup vstopnice

Tradicionalni prednovoletni koncert Pihalnega orkestra Krka.

ProdukcijaPO Krka in KCJT

Vrsta predstaveKoncert

Trdinova dvorana90 minut in nima odmora

17. december 19.30

Nakup

Tudi letos, že 25. zapovrstjo, se bodo v tem prednovoletnem času na odru predstavili člani in članice Pihalnega okestra Krka.

Pihalnega orkestra Krka ni treba posebej predstavljati, saj je redni gost na našem odru že več kot dvajset let. Njihovi vsakoletni novoletni koncerti v KC Janeza Trdine so prava poslastica za poslušalce, skozi leta pa so pustili globoko sled tudi na številnih drugih samostojnih koncertih in prireditvah doma in po svetu.

Orkester, ki ga odlikujejo večna mladost in svežina ter poseben zven in energija, je bil v lanskem letu absolutni zmagovalec enega najmočnejših evropskih tekmovanj pihalnih orkestrov Flicorno d'Oro v italijanski Rivi del Gardi, njihov dirigent Matevž Novak pa je bil imenovan za najboljšega dirigenta tega tekmovanja.

Orkester že nekaj let sodeluje z belgijskim skladateljem Bartom Picqueurjem, ki prav zdaj za njih piše simfonijo, to sodelovanje je preraslo že v pravo prijateljstvo. Letos pa je glasbenike obiskal - in z njimi preživel tri čudovite delovne dni - tudi angleški skladatelj in dirigent Nigel Hess, ki je sicer bolj znan kot dvorni skladatelj britanske kraljice Elizabete II. in princa Charlesa ter kot avtor filmske glasbe (Ladies in Lavender …) Letošnjega aprila je orkester nastopil na zaključni prireditvi ob praznovanju 650-letnice Novega mesta, na kateri je režiser Žiga Virc uspel nadvse uspešno povezati glasbo, ki jo je izvajal Pihalni orkester Krka, in stand-up komedijo. Za krono nadvse uspešne sezone pa prav gotovo velja samostojni koncert v Slovenski filharmoniji, kjer je orkester skupaj s pianistom Erikom Šulerjem poustvaril 2. klavirski koncert Sergeja Rahmaninova ter skladbe Barta Picqueurja, Nigela Hessa, Tomaža Habeta in drugih.

V letu 2017 orkester praznuje 60-letnico, zato lahko na letošnji novoletni koncert gledamo tudi kot na zaključek nadvse uspešne sezone, hkrati pa naj bo napoved prijetnih presenečenj, ki jih bo prineslo jubilejno leto.

Za nemško-angleškega baročnega skladatelja Georga Friedricha Händla velja, da je v svojih delih uporabljal veliko trobil, kar njegovi glasbi daje pridih mogočnosti in kraljevske privzdignjenosti, zato se njegova Music for a Royal Fireworks zdi pravi izbor za začetek koncerta. V nadaljevanju bomo slišali Tuba Concerto Edwarda Gregsona s solistom Urošem Vegljem, Habetovo skladbo Gozdovi v mesečini. Brez Nigela Hessa seveda ne gre, zato bomo nocoj slišali tudi dve njegovi skladbi: A Chrismas Overture in Global Variations, za zaključek pa nas bosta solist vibrafonist Matija Bartol in orkester popeljala še v cirkus.

PROGRAM

Georg Handel/Frank Erickson: Music for a Royal Fireworks

Uvertura

The Joy

Edward Gregson: Tuba Concerto, solist: Uroš Vegelj

Nigel Hess: A Christmas Overture

Saül Gómez Soler: Avern

Tomaž Habe: Gozdovi v mesečini

Gustav Peter/Matevž Novak: Circus Renz, solist: Matija Bartol