VIDEO: Sergej Čas izdal solistični prvenec album Kozmonavt

10.12.2016 | 13:55

Sergej Čas (foto By Jani Pavlin)

Sergej Čas (foto By Jani Pavlin)

Pevec, skladatelj in pesnik iz Semiča v Beli krajini Sergej Čas je začel svojo ustvarjalno pot v belokranjski glasbeni skupini Desert Fox (Puščavski lisjaki), v kateri je med leti 1990 in 2004 deloval kot pevec, avtor besedil in soavtor glasbe. S skupino je posnel album Obstoj, ki je izšel leta 2000 pri založbi Play Records in  nastopil na  takrat  številnih priznanih glasbenih festivalih, kot so Slovenija rock, Rock Otočec in Koupa Fest.  Leta 2000 je kot član skupine Desert Fox s skladbo Ko valovi zašumijo nastopil na Melodijah morja in sonca, s skladbo Cestni deček pa na festivalu RTV Slovenija Orion. Njegova skladba Zbudi se je izšla leta 2002 na kompilaciji Pop/Rock brez drog, ki jo je izdal Urad za droge Vlade Republike Slovenije, njegovi skladbi Zagotovi si obstoj in Stari vran pa na kompilaciji Green George in Lepa Anka, ki jo je izdal Klub belokranjskih študentov. Po prenehanju aktivnega delovanja skupine Desert Fox je Sergej Čas še naprej ostal razpet med glasbo in poezijo. Ustvarjal je nove avtorske skladbe in skupaj s kitaristom Miranom Jeleničem nastopil na številnih koncertnih in festivalskih odrih. Oktobra 2015 se je po petnajstih letih ponovno vrnil v studio, kjer je skupaj s priznanim slovenskim producentom Zmagom Smonom – Zedom in prijatelji pričel snemati svoje nove avtorske skladbe.

Naslov njegovega solo prvenca, na katerem je dvanajst še neobjavljenih avtorskih skladb in je 1. decembra izšel pri novomeški Založbi Sraka, je Kozmonavt. Na albumu sta objavljeni še ruska verzija skladbe Kozmonavt in angleška verzija skladbe Rad bi te čakal, ki nosi v angleščini naslov I'd Like to Wait for You. Skladba Rad bi te čakal je tudi prvi single s plošče. Za omenjeno skladbo je s prijatelji, pod taktirko belokranjskega režiserja Uroša Raztresna, na lokacijah v domačem Semiču in na Mirni gori posnel tudi videospot.

Pri delu v studiu je sodelovala majhna ekipa njegovih prijateljev. Poleg glavnega akterja producenta Zeda, ki je posnel večino instrumentov, naredil aranžmaje in vse mikse še asistent miksa Tom Vidović, kitarist Miran Jelenič in harmonikar Andrej Plut, spremljevalne vokale sta zapeli sestri Martina in Helena Konda. Ovitek za album, njegova nit je simboličen odtis kozmonavtove stopinje na Luni, je oblikovala njegova nečakinja Maksima Čas, za lektoriranje besedil in prevode pa so poskrbeli Malvina Derganc ter pedagoga Toni Jelenič in Nataša Medvešek. Mastering za album so naredili v JP@La Source mastering v Franciji, fotografije za ovitek in njegovo uradno spletno stran www.sergejcas.si  pa je naredil fotograf Jani Pavlin.  Albumu je priložena tudi spremna knjižica z besedili skladb in podatkih o vseh akterjih.

Pesmi na albumu Kozmonavt so izpovedne, osebne in slečene. Besedila se dotikajo brezmejnih tematik, kot so občutek minevanja, neiskrenosti, razočaranja, strahu pred osamljenostjo, hrepenenja po ljubezni,  duhovne praznosti, nedorečenih medosebnih odnosov, občutka nemoči, propada družbenih vrednot in občutka ujetosti v trend življenja  sodobnega sveta. Skratka Sergej Čas na glas razmišlja o stvareh, o katerih ljudje navadno ne govorimo v družbi in so tihe nedogovorjene tabu teme pri sodobnem naboru uspešnih posameznikov ter njihovem obstoju in  preboju v družbi, ki prepozna in prizna le tiste najboljše. Glasba na albumu Kozmonavt je žanrsko težko opredeljiva, vsekakor pa daje poeziji krila, s katerimi lahko avtorjeve besede poletijo med ljudi.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

12.12.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni vika lozar 

Sergej je pozitivna oseba, vedno nekaj raziskuje, ni zadovoljen z dremanjem na zapečku. Želim mu uspeh s tem glasbenim prvencem.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava