Letošnji sevniški borčevski nagrajenci

9.12.2016 | 08:45

Letošnji sevniški borčevski nagrajenci

V Sevnici je vsak in ves november dogajanje še posebej pestro, ko z različnimi prireditvami zaznamujemo občinski praznik. Športne in kulturne prireditve, dnevi odprtih vrat in odprtje novih pridobitev v infrastrukturi ali posameznih podjetij, se vrstijo vsak dan.

Občinski odbor združenja borcev za vrednote narodno osvobodilnega boja Sevnica v okviru Občinskega praznika Občine Sevnica položi venca pred spomenikom 64. padlim borcem NOB in narodnega heroja Alojza Kolmana-Maroka in pred spominsko ploščo na sodišču, v spomin na osvoboditev petih vodilnih krajevnih funkcionarjev OF, ki jih je 12. novembra 1941. leta iz sevniškega zapora, kamor jih je zaprl nemški Gestapo, rešil s peščico pogumnih soborcev komandir brežiške čete Dušan Kveder Tomaž. Ta dan si je občina tudi izbrala za občinski praznik.

Občinski odbor združenja borcev za vrednote narodno osvobodilnega boja Sevnica v okviru občinskega praznika na svoji slavnostni seji podeljuje priznanja posameznikom, podjetjem, zavodom ter društvom, ki so s svojim delom prispevala k razpoznavnosti in ugledu organizacije Zveze.

Letošnji Dobitniki Bronastih plaket Občinskega odbora za vrednote narodno osvobodilnega boja Sevnica so: Janez Valant, Ciril Flajs, Janez Virant, Jelka Tršinar, Marjeta Česnik, Julijana Majerič, Jelka Robar, Sonja Pelko, Ljudmila Senčar in Karel Mlinar.

V Felicijanovi dvorani sevniškega gradu so letos slavnostni seji dali pečat, predsednik Maksimiljan Popelar, ki je v svojem nagovoru poudaril, da smo kljub, v zadnjem času vse pogostejšim napadom na partizanski boj še vedno ponosni, da smo bili del zmagovite koalicije in smo domovino obranili pred nacifašizmom, župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, ki je pohvalil organizacijo Zveze borcev za skrb in vestno urejanje spominskih obeležij v svoji občini, ter izrazil željo, da se vse veteranske organizacije, ki delujejo na območju Sevnice, združujejo in da delujejo enotne, saj je vsaka, pa čeprav v različnih zgodovinskih obdobjih, pomembno prispevala svobodi in samostojnosti naše domovine.

Kulturni program so popestrili Peter Žuraj s pesmijo Mileta Klopčiča, Drejčnik Andrej govori, Jelka Robar s Kmetovo pesmijo Karla Destovnika Kajuha in Soči, Simona Gregorčiča ter kantavtorica in pevka partizanskih in domoljubnih pesmi, Marjetka Popovski, prireditev pa je povezovala Breda Drenek Sotošek.

Misel Amdreja Drejčnika »… da bom vesel svoje žuljave, težke roke, da boš res premog naše, naše zemljé, da bo življenje res vredno življenja in zgrabimo staro življenje za vrat – saj vendar mora, mora priti – ni hudič!«, nas je spremljala v prijetnem druženju po prireditvi.

Besedilo: Peter Teichmeister
Fotografija: Občina Sevnica

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

9.12.2016Oceni gofo 

Občina Sevnica si je izbrala pravi datum za svoj praznik. Pogum je bil še posebej pomemben v težkih trenutkih, v katerih so nam naši predniki izbojevali svobodo. Bravo borcem in borkam, ki se pogumno borite za ohranjanje vrednot NOB!

9.12.2016—     + (1)     – (1)     Oceni kundak 

Strinjam se s predhodnikom. Slava našim partizanom in partizankam! Mladimi pa ne pozabiti večkrat ponoviti resnico, ker poraženci dvigujejo glavo.

10.12.2016Oceni marušič 

a Savo Kladnik,ki je prav tako bil borec,po njemu se tudi osnovna šola imenuje-ni vreden enga venca?Sicer pa... rad bi vedu s čim so ti nagrajenci zaslužl borčevska priznanja?

11.12.2016Oceni korli 

tu so sami hinavci

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava