FOTO: Miklavžev sejem 2016 v Škocjanu

8.12.2016 | 12:15

FOTO: Miklavžev sejem 2016 v Škocjanu
FOTO: Miklavžev sejem 2016 v Škocjanu
FOTO: Miklavžev sejem 2016 v Škocjanu

Letošnji Miklavžev sejem je potekal v ponedeljek, 5. decembra 2016 od 13. do 19. ure, na prostem pred Metelkovim domom v Škocjanu. Bil je že osmi po vrsti, lahko rečemo, da se je prijel in da postaja tradicionalen. Na sejmu se predstavijo izključno razstavljavci z izdelki domače in rokodelske obrti. Namen sejma je, da občanom ponudimo možnost izbire unikatnega darila za  njihove najdražje, po drugi strani pa pomeni semanji dan popestritev decembrskega dogajanja v občini in priložnost za druženje vseh prisotnih.

Miklavžev sejem običajno poteka na predvečer godu sv. Nikolaja. Sv. Nikolaj  je živel  deloma v tretjem, deloma pa v četrtem stoletju. Viri navajajo, da je bil Nikolaj sin premožnih staršev, ki je vse bogastvo, katerega je po starših podedoval, razdal ubogim, zato se ga že od nekdaj drži sloves radodarnega svetnika. Nikolaj je bil namreč škof, ki je zvesto sledil naukom cerkve. Prav zato je še danes ogrnjen v plašč, na glavi ima škofovsko kapo, imenovano mitra, v rokah pa škofovsko palico. Kadar govorimo o njem kot o zgodovinski osebnosti, ga imenujemo Nikolaj; kadar imamo v mislih dobrega moža, ki na predvečer svojega godovnega dne, obdari pridne otroke, pa mu rečemo Miklavž. Miklavž je na področju Slovenije in Evrope nasploh najbolj poznan in najbolj cenjen dobri mož, kateremu je posvečenih tudi veliko cerkva. Na podeželju je že vse od začetka obdarovanja, katerega začetki segajo v 19. stoletje, prisoten in priljubljen Miklavž.

Poleg domačih društev in obrtnikov zadnja leta k sodelovanju povabimo tudi ostale ponudnike domače obrti, ki k nam v goste prihajajo iz širšega Dolenjskega področja, Bizeljskega, Ptuja  in Ljubljane. Svoje proizvode in izdelke so razstavljavci ponujali na 21 praznično okrašenih stojnicah. Obiskovalci so si lahko ogledali in kupili najrazličnejše izdelke domače obrti, marsikateri se ponašajo tudi s certifikatom. Na sejmu ste tako lahko kupili najrazličnejše ročno pletene izdelke: rokavice, nogavice, šale, kape; ročno tkane volnene in bombažne izdelke, unikatne lesene izdelke, izdelke iz keramike (sklede, luči, svečnike, vaze, broške, nakit), naravna darila Emma – ročno izdelana naravna mila, kreme, deodorante, unikaten kvačkan nakit iz žice in srebra, klekljan nakit, unikatne praznične voščilnice, krožnike, pladnje, steklene izdelke, magnetke, čaje in čajne mešanice, moko: pirino, ajdovo, koruzno, rženo, pšenično, pirin zdrob, proizvode iz ameriškega slamnika: sirup, tinktura, vino, čaj, eko izdelke iz meda, suhomesnate izdelke, bučno olje…Društva podeželskih žena so ponujala pekarske in slaščičarske izdelke namenjene decembrskemu obdarovanju (piškote, štukeljčke, parklje, miklavže, potice, kruh). Članice Društva podeželskih žensk Bučka so na svoji stojnici pekle slastne palačinke. Na sejmu ste lahko kupili tudi domač jogurt, sir, skuto, skutne namaze, smetano in maslo kmetije Škrjanec ter izdelke šole Grm Novo mesto, Centra biotehnike in turizma. Sejma so se udeležili tudi učenci OŠ Frana Metelka Škocjan in vrtca Radovednež Škocjan, ki so v zameno za prostovoljne prispevke ponujali svoje izdelke: koledarje, kazalke, obeske, okraske, zapestnice, voščilnice… Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto – krajevna knjižnica Škocjan je v svoji bukvarnici, na odkup ponudila rabljene knjige. Društvo vinogradnikov Škocjan pa je na sejemsko prizorišče pripeljalo premični hramček v katerem so skrbeli za tople napitke (čaj in kuhano vino), s katerim so preganjali mraz tako razstavljavcem kot tudi obiskovalcem. Turistično društvo Škocjan na Dolenjskem pa je zraven ponudilo še domače salame.

Da je bilo sejemsko dogajanje še živahnejše, smo poskrbeli za pester spremljajoč kulturni program. Otvoritev sejma smo pripravili skupaj z Osnovno šolo Frana Metelka Škocjan. Ob otvoritvi sejma so otroci iz vrtca Radovednež, skupina Vsevedi, zapeli pesmico Moj megadinozaver ter zaplesali Ples prijateljstva. Sledil je nagovor župana Jožeta Kaplerja, nato pa so učenci 1. in 2. razreda otroškega pevskega zbora, pod vodstvom Janje Lesjak, zapeli dve pesmici Rokavica in Zimski čas. Učenca 4. a razreda sta povedala deklamaciji in sicer Martin Gorenc z naslovom zaljubljenost in Katja Kosec Ljubljanski zmaj. Kristjan Kovačič in Jakob Jerman sta zaigrala na kitari in zraven tudi zapela Sveto noč ter Bela snežinka. Maruša Blatnik je povedala deklamacijo: Kako izgleda moj delovni teden. Učenci 4. a razreda pa so ob glasbeni spremljavi zaplesali ples Lučke praznikov. Z deklamacijami so se predstavili tudi učenci 1. razreda, Gašper Giodani je deklamiral pesmico Drugi planet, Larisa Žlogar in Nika Praznika pa pesmico z naslovom Mavrica. Za zaključek otvoritve sejma je zazvenela še Sankaška polka v izvedbi Gregorja Gorenca.

V nadaljevanju programa so se predstavili učenci Šole harmonike DIATON: Matic in Maja Kirar ter Žana Andrejčič. Na klaviature so zaigrali učenci Glasbene storitve TINA: Maruša Blatnik, Joško Andrejčič ter Špela in Monika Gorenc, meh na harmoniki pa so potegnili tudi Nuša in David Redek ter Staša Zgonc. Nika in Blaž Lenart sta zaigrala na harmoniko in potem še v družbi starejšega brata Luka v zasedbi Lenarti. Učenci glasbene šole DIATON so v harmonikarskem orkestru zaigrali tudi skupaj s svojim mentorjem Janezom Lekšetom.

Ob 16.30 uri je v mali dvorani Metelkovega doma potekal predstava Kamišibaj gledališča, ki je bila izvedena kot zaključek ustvarjalne delavnice za otroke, ki je bila v obliki treh srečanj izvedena v novembru, v skupni organizaciji Krajevne knjižnice Škocjan in JSKD OI Novo mesto. Kamišibaj izhaja iz Japonske in pomeni pripovedovanje zgodb ob slikah na malem odru. Ob 17. uri so se na sejmu, z dvema točkama, predstavile Novomeške mažorete, ki januarja obeležujejo že 10 let delovanja.

Ob 18. uri pa smo že vsi nestrpno pričakovali prihod sv. Miklavža, ki ga je tudi letos v goste povabila Župnija Škocjan, za kar se še posebej zahvaljujemo g. župniku in njegovi ekipi.

Sejemsko dogajanje je bilo pestro in zelo prijetno, še vreme nam je lepo služilo. Svoj čar pa je dodala še noč in soj prazničnih luči.

Vsem sodelujočim na sejmu, se najlepše zahvaljujemo za sodelovanje in jih v goste vabimo tudi prihodnje leto.

Občina Škocjan

Galerija

_skocjan (1), _skocjan__1_
_skocjan (10), _skocjan__10_
_skocjan (11), _skocjan__11_
_skocjan (12), _skocjan__12_
_skocjan (13), _skocjan__13_
_skocjan (14), _skocjan__14_
_skocjan (15), _skocjan__15_
_skocjan (16), _skocjan__16_
_skocjan (17), _skocjan__17_
_skocjan (18), _skocjan__18_
_skocjan (19), _skocjan__19_
_skocjan (2), _skocjan__2_
_skocjan (20), _skocjan__20_
_skocjan (21), _skocjan__21_
_skocjan (22), _skocjan__22_
_skocjan (23), _skocjan__23_
_skocjan (24), _skocjan__24_
_skocjan (25), _skocjan__25_
_skocjan (26), _skocjan__26_
_skocjan (27), _skocjan__27_
_skocjan (28), _skocjan__28_
_skocjan (29), _skocjan__29_
_skocjan (3), _skocjan__3_
_skocjan (30), _skocjan__30_
_skocjan (31), _skocjan__31_
_skocjan (32), _skocjan__32_
_skocjan (33), _skocjan__33_
_skocjan (34), _skocjan__34_
_skocjan (35), _skocjan__35_
_skocjan (36), _skocjan__36_
_skocjan (37), _skocjan__37_
_skocjan (38), _skocjan__38_
_skocjan (39), _skocjan__39_
_skocjan (4), _skocjan__4_
_skocjan (40), _skocjan__40_
_skocjan (41), _skocjan__41_
_skocjan (42), _skocjan__42_
_skocjan (43), _skocjan__43_
_skocjan (44), _skocjan__44_
_skocjan (45), _skocjan__45_
_skocjan (46), _skocjan__46_
_skocjan (47), _skocjan__47_
_skocjan (48), _skocjan__48_
_skocjan (49), _skocjan__49_
_skocjan (5), _skocjan__5_
_skocjan (50), _skocjan__50_
_skocjan (51), _skocjan__51_
_skocjan (52), _skocjan__52_
_skocjan (53), _skocjan__53_
_skocjan (54), _skocjan__54_
_skocjan (55), _skocjan__55_
_skocjan (6), _skocjan__6_
_skocjan (7), _skocjan__7_
_skocjan (8), _skocjan__8_
_skocjan (9), _skocjan__9_
_skocjan

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava