DL: Portret tedna - Davor Lipej

6.12.2016 | 11:55

DL: Portret tedna - Davor Lipej

»Dolgčas? Kaj je to dolgčas?« se je pred dnevi nasmehnil ob vprašanju, ko je prihitel s snemanja. Pripravljalo se je k nevihti in pozno popoldne je zato iz trenutka v trenutek dobivalo nove barve in v takih trenutkih postanejo fotografi še bolj stanovsko nemirni.

Navkljub tako izzivalnim naravnim prizorom je Davor Lipej, v duši fotograf, obsedel pri pogovoru, malodane spokojno, kot v počastitev lepih spominov. »Za fotografijo me je navdušil oče, ko sem bil še v osnovni šoli, spodbuda mi je bil tudi učitelj Barbič v osnovni šoli Brežice. To se je dogajalo pred skoraj štiridesetimi leti. Takrat sem bil zelo dejaven planinski vodnik in sem na pohodih veliko fotografiral,« je rekel.

Pri fotografiranju je začutil neznansko privlačnost gibljive slike in leta 1989 si je nabavil kamero. Kmalu po osamosvojitveni vojni je začel delati za novomeško televizijo Vaš kanal. »Ta španovija je trajala potem dvajset let. Za televizijo sem bil snemalec, novinar, montažer,« se je zazrl v pobegli čas.

Kot televizijec je bil kot dopisnik poleg zdaj že pokojnega Mirka Vesela zadolžen za občino Brežice. Njegova snemalska, novinarsko podprta strast ga je v povezavi z njegovim poklicem elektrotehnika in človekoljubnim značajem očitno neizogibno privedla do tega, da je pomagal postaviti dva repetitorja za območje krajevnih skupnosti Dobova in Bizeljsko in zagotoviti TV-signal več ali manj po vsej brežiški občini.

Kar nekaj let je bil tudi sodelavec Dolenjskega lista in je vestno in z občutkom za malega človeka poročal o dogajanju v brežiški občini. Poskušal se je tudi kot snemalec ene od komercialnih televizij, vendar je, kot pravi, to kmalu opustil, ker mu ni blizu način, kako naj bi tam poročal o dogajanju.

Strankarsko neopredeljeni Lipej, ki podpira in soustvarja dobrodelnost, je zelo močno vpet v lokalno družbeno dogajanje v brežiški občini. Po koncu sodelovanja s televizijo se je zavzeto lotil snemanja za spletne strani in tako trenutno pogodbeno dela za nekaj od teh. »Tako nadaljujem prejšnje delo, ljudje so zadovoljni in so prešli na spremljanje lokalnih dogodkov na spletnih straneh,« je povedal Lipej, ki kot filmski kronist ustvarja arhiv kar nekaj društev in občine Brežice.

Zdaj tiči globoko v snemanju lokalnih dokumentarnih filmov. »Tako želimo ohranjati etnološko dediščino našega območja, ki hitro izginja. Našel sem številne somišljenike. Končali smo dva dolgometražna filma v Kapelah in enega v Pišecah, tretjega snemamo v Kapelah. S filmi smo že gostovali v Sloveniji in tujini in zanje dobili nekaj dobrih ocen, med temi tudi iz SAZU.

Čeprav predan gibljivi sliki, občasno obriše prah s fotoaparata. Letos so celo ustanovili fotoklub, ki je sekcija Kulturnega društva Franca Bogoviča Dobova. Pripravljajo razstavo, včeraj so v osnovni šoli Brežice organizirali predavanje o fotografiji.

Privrženost filmskemu ustvarjanju se prepleta z naklonjenostjo športu in rekreaciji. Nekako takrat, ko je v mladosti pisal pesmi, je na veliko igral nogomet, veslal, plaval in kolesaril; kot kolesar se še zdaj udeležuje organiziranih rekreativnih voženj. Mladostna izkušnja planinstva ga podžiga, da letno obišče vsaj enega tritisočaka.

Doma je sicer na ravnici. Z ženo Karmen ter hčerko in sinom Črtom živi v družinski hiši v Brežicah.

V debati, v kateri je odvila taka osebna zgodba, se je čaj ohladil na primerno temperaturo. Utegnila sva ga vendarle še spiti. Potem je Davor odhitel na novo snemanje. In proti 22. septembru, ko mu bo koledar pokazal 51 let.

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava