DL: Do znanj povsem brezplačno; sončnice iz krep papirja

4.12.2016 | 17:40

Marija Kuzma je na svetovalni točki v Metliki prejšnji teden na delavnicah udeleženke naučila izdelovanja sončnic. (Foto: M. B.-J.)

Marija Kuzma je na svetovalni točki v Metliki prejšnji teden na delavnicah udeleženke naučila izdelovanja sončnic. (Foto: M. B.-J.)

V Ljudski knjižnici Metlika je svetovalna točka o izobraževalnih programih, veščini iskanja zaposlitve, učni pomoči. Občasno pa v okviru Zavoda za izobraževanje in kulturo (Zik) Črnomelj pripravijo tudi delavnice, ki jih večinoma izvajajo prostovoljci. Tako je nedavno Marija Kuzma z Belčjega Vrha na delavnicah pokazala, kako je mogoče iz krep papirja izdelati sončnice.

Nedavno pa je bil Zik uspešen na dveh razpisih. Tako od julija že poteka svetovanje zaposlenim, samozaposlenim in kmetom, ki potrebujejo dodatno usposabljanje in izobraževanje ali si želijo pridobiti certifikate zaradi potreb na trgu dela in delovnem mestu. Lahko se izobražujejo in usposabljajo za pridobitev drugega poklica (npr. keramičar, kuhar, čistilec), se vključijo v programe in delavnice tujih jezikov, računalništva, komunikacije in drugega ali pridobijo nacionalne poklicne kvalifikacije (npr. varilec, sadjar, socialni oskrbovalec) ali druge certifikate. Udeleženci se lahko vključijo tudi v postopek vrednotenja neformalno pridobljenega znanja. Pridobijo si mnenje o svojem znanju, izdelajo svojo zbirno mapo, ki vključuje spričevala, potrdila o izobraževanjih in delovnih izkušnjah. Brezplačno svetovanje bo trajalo do leta 2022, in sicer v Ljudski knjižnici Metlika tretjo sredo v mesecu dopoldne, v Krajevni knjižnici Semič tretji torek v mesecu popoldne, na Ziku pa med delovnim časom.

Uspešni pa so bili tudi na razpisu za pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc. Ta projekt bo trajal do leta 2019, njegov namen pa je povečati vključenost odraslih v vseživljenjsko učenje ter izboljšati znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo zaradi potreb na trgu dela, večje zaposljivosti in mobilnosti ter osebnega razvoja in delovanja v sodobni družbi. Prednost pri vključitvi v programe imajo zaposleni, starejši od 45 let, z največ zaključeno poklicno šolo. V šolskem letu 2016/17 bodo na različnih lokacijah po Beli krajini izvajali 11 različnih programov, ki bodo za udeležence brezplačni.

Članek je bil objavljen v 35. številki Dolenjskega lista 1. septembra 2016

M. B.-J.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava