DL: Nič brez slastnih štrukeljčkov

4.12.2016 | 15:30

Članice Društva kmetic Šentjernej, ponosne na svojo razstavo tradicionalnih družinskih jedi ob praznikih, v Kulturnem centru Primoža Trubarja (Foto: L. M.)

Članice Društva kmetic Šentjernej, ponosne na svojo razstavo tradicionalnih družinskih jedi ob praznikih, v Kulturnem centru Primoža Trubarja (Foto: L. M.)

Mihaela Blatnik (Foto: L. M.)

Mihaela Blatnik (Foto: L. M.)

Takele dobrote so bil na mizi nekoč za obhajilo in birmo. (Foto: L. M.)

Takele dobrote so bil na mizi nekoč za obhajilo in birmo. (Foto: L. M.)

Z osamosvojitvijo Slovenije je nastalo tudi samostojno Društvo kmetic Šentjernej - do takrat je v okviru Kmetijske zadruge Krka Novo mesto deloval šentjernejski aktiv kmečkih žena. Šentjernejske kmečke ženske torej praznujejo 25 let samostojnega delovanja, jubilej pa so proslavile - kako drugače kot delovno - s pripravo zanimive kulinarične razstave z naslovom Praznik ob mizi. V avli Kulturnega centra Primoža Trubarja so v okviru občinskega praznika Jernejevo na ogled postavile razstavo pogrinjkov in jedi, ki so nekoč spremljale vse praznike in življenjske dogodke v naših družinah, od rojstva in krsta do obhajila in birme, poroke, godovanja, žegnanja, velike noči in božiča. Tako je bilo lahko videti različne domače piškote, potice, rogljičke, krofe, sladke jagenjčke, suho sadje …, vse lepo dekorirano in predstavljeno. Nekatere starejše članice so prinesle na ogled celo stare debele krožnike in žlice, pa lepo dekorirane kozarce, ki so jih npr. dobile za svojo poroko in jih še čuvajo.

Kot je povedala predsednica društva Mihaela Blatnik, so bili v »starih časih« našteti družinski prazniki res posebno doživetje, vsi so jih težko pričakovali in se jih veselili, saj so bile takrat na mizah dobrote, ki niso bile nekaj vsakdanjega, kruh je bil sveta stvar. »Danes je drugače, praznikov ne doživljamo tako globoko in doživeto, vse je razvrednoteno, ker je vsega preveč. S to razstavo smo želele spomniti in opomniti ljudi tudi na te stvari,« pravi Blatnikova, ki društvo vodi že drugi mandat.

Članice - okrog sto jih je - sodelujejo na različnih prireditvah s pekovskimi izdelki in prikazom kmečkih opravil, pa ne le v domačem kraju, tudi drugod. Kdo ne pozna njihovih znamenitih šentjernejskih štrukeljcev! Največkrat nastopijo v tradicionalnih kmečkih nošah in so prave promotorke šentjernejske občine. So zelo uspešne na tekmovanjih in razstavah po vsej Sloveniji. Društvo spodbuja povezovanje in izobraževanje članic. Pri njih je pestro vse leto. Organizirajo najrazličnejše kuharske in pekovske tečaje, predavanja o prehrani, zdravju, urejanju doma in okolice. Članice se pozimi družijo tudi tedensko na telovadbi, plesnih večerih in ustvarjalnih delavnicah, ko izdelujejo voščilnice ipd., skupaj silvestrujejo, hodijo na piknike in ekskurzije, saj je pomembno tudi druženje. Od leta 2014 v adventnem času organizirajo ocenjevanje in razstavo potic - ta je bila lani na državni ravni.

V društvu so vesele, da združujejo tako dekleta kot žene različnih zanimanj, vrst izobrazbe in poklicev, še zdaleč torej ne le kmetic, saj je kmečkih žensk, ki bi ostajale doma in se ukvarjale zgolj s kmetijo, danes malo. Večina jih je v službah, zraven obdelujejo njivo, vrt. »Edini kriterij za vstop v naše društvo je spol. Dobrodošle so vse ženske, ki se rade družijo, ki rade pečejo in kuhajo ter jih zanimajo naše dejavnosti,« pravi predsednica Blatnikova, ki je letos ob občinskem prazniku za svoje neutrudno delo prejela tudi županovo priznanje.

Članek je bil objavljen v 35. številki Dolenjskega lista 1. septembra 2016

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava