Martinov koncert Pihalnega orkestra Krka v Straži

14.11.2016 | 13:10

Martinov koncert Pihalnega orkestra Krka v Straži

Dokaz, da je pri dobrih projektih potrebno vztrajati, pa čeprav je na obzorju še toliko drugih obveznosti, je tudi – zdaj že tradicionalni – Martinov koncert PO Krka v straškem kulturnem domu. Evropsko in svetovno priznani orkester PO Krka, ki s svojim dirigentom Matevžem Novakom vadi v Rumanji vasi, se odlično umešča in potrjuje na domačih in tujih glasbenih odrih. Naj spomnimo, da je orkester v letu 2015 na mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v Rivi dell Gardi osvojil naziv absolutnega zmagovalca, njihov dirigent Matevž Novak pa je bil razglašen za najboljšega med svojimi kolegi.

Orkester gostuje na domačih in tujih odrih in tako s svojo edinstveno glasbeno interpretacijo bogati prireditve na Dolenjskem (npr. Proslava v počastitev 650-letnice Novega mesta), v Sloveniji (samostojni koncert orkestra v Slovenski filharmoniji) in v tujini (Koncert v Pirovcu na Hrvaškem) in k sebi vabi priznane avtorje glasbe za pihalne orkestre (Bart Picqueur iz Belgije in Nigel Hess iz Velike Britanije). Trenutno so sredi intenzivnih priprav na proslavo ob 270-letnici Gimnazije Novo mesto in na Tradicionalni prednovoletni koncert Pihalnega orkestra Krka (17. 12. 2016), tako je bil Martinov koncert v Straži na prvi pogled videti kot pogrešljiva obveznost, zato smo v KUD Straža še toliko bolj veseli, da se je orkester vseeno izredno potrudil in ga – odlično kot vedno - izpeljal. Stražani so namreč Martinov koncert – z nepogrešljivim Ribn'čanom Martinom, ki je letos s seboj pripeljal tudi gosko Željko – posvojili in polna dvorana je bila za svoj obisk bogato nagrajena. Nekoliko lahkotnejši program in sproščeno vzdušje so namreč odlična priložnost tudi za starše z mlajšimi otroki, da jim predstavijo ustvarjanje pihalnega orkestra in jim omogočijo prve koncertne užitke; poplesujoči in vriskajoči malčki so bili tudi tokrat prijeten znanilec, da se za bodoče članstvo ni bati.

Orkester je s svojim edinstvenim glasbenim sprehodom navdušeno občinstvo popeljal po loku od klasičnega Händla preko dveh stavkov Habetove Soudaške, s solom trobentača Marka Jeniča obogatene Moricone's melody do igrive Novakove priredbe skladbe Cirkus renz, kjer je Ribn'čan Martin – poleg svojega šegavega humorja pokazal tudi svojo tolkalsko virtuoznost.

Že tradicionalno na Martinovem koncertu v Straži poleg inštrumentalne člani orkestra ponudijo tudi zborovsko glasbo, tako je letos na straškem odru prvič kot povabljeni gost stal tudi mešani Učiteljski zbor Slovenije, ki ga sestavljajo učitelji iz cele države. S svojo pisano mednarodno paleto skladb so prijetni gostje naredili lep vtis. Pevski del tega čudovitega večera pa je kvalitetno in prepričljivo zaokrožil Moški pevski zbor Orkestraža, ki ga sestavljajo člani orkestra, s skladbami Pleničke je prala (ljudsko priredil Danilo Bučar), Vasovalec (besedilo J. E. Polak, glasba Josip Verbič), Adamičevo priredbo Prelepe Gorenjske bratov Avsenik, v Novakovi in Leskovarjevi priredbi En starček je živel pa se je kot solist predstavil domačin Bojan Lukan, član obeh nastopajočih zborov.

Občinstvo pa je še prav posebno presenetil dirigent Matevž Novak, ki je poprijel za harmoniko in s svojim virtuoznim igranjem celo Ribn'čana Martina pripravil do tega, da se je zavrtel s svojo gosko Željko.

Stražani so upravičeno izjemno ponosni na Pihalni orkester Krka, zato je - ob prihajajoči 60-letnici delovanja orkestra, v sklopu praznovanja katere orkester načrtuje niz dogodkov, tudi Občina Straža - med drugimi - ponudila svojo podporo. Orkester zna s svojim prepričljivo in srčno izvedenim programom pritegniti občinstvo presenetljivih različnosti, združeno v eni sami ljubezni: ljubezni do glasbe!

Posebna zahvala velja Društvu vinogradnikov Straža, ki so poskrbeli za degustacijo vin in prijaznim gospodinjam za dobrote.

Rafaela Novak Kren
KUD Straža

Galerija

_m (1)
_m (2)
_m (3)
_m (4)
_m (5)
_m

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava