FOTO: Melania mu je prvič pozirala pri šestnajstih letih

10.11.2016 | 14:00

Melania na prvem fotografiranju. Foto: Tina Kosec / M24.si

Melania na prvem fotografiranju. Foto: Tina Kosec / M24.si

Melania na drugem fotografiranju, kakšen mesec dni po prvem, v obleki ene izmed naših tovarn oblačil  Foto: Tina Kosec / M24.si

Melania na drugem fotografiranju, kakšen mesec dni po prvem, v obleki ene izmed naših tovarn oblačil Foto: Tina Kosec / M24.si

Z leve proti desni: Melania na Bazarju leta 1991 in na modni reviji Almire na Bledu v hotelu Toplice, maja 1992 Foto: Tina Kosec / M24.si

Z leve proti desni: Melania na Bazarju leta 1991 in na modni reviji Almire na Bledu v hotelu Toplice, maja 1992 Foto: Tina Kosec / M24.si

Jerko je ob Trumpovi predsedniški kandidaturi požel ogromno zanimanja medijev. Foto: Tina Kosec / M24.si

Jerko je ob Trumpovi predsedniški kandidaturi požel ogromno zanimanja medijev. Foto: Tina Kosec / M24.si

Stane njene fotografije hrani v kuvertah. Foto: Tina Kosec / M24.si

Stane njene fotografije hrani v kuvertah. Foto: Tina Kosec / M24.si

FOTO: Melania mu je prvič pozirala pri šestnajstih letih
Stane Jerko je kot modni fotograf vedno iskal dekleta, ki bi bila lahko dobre manekenke ali fotomodeli. Foto: Tina Kosec / M24.si

Stane Jerko je kot modni fotograf vedno iskal dekleta, ki bi bila lahko dobre manekenke ali fotomodeli. Foto: Tina Kosec / M24.si

O Melanii Trump smo se pogovarjali s fotografom Stanetom Jerkom, ki je Sevničanko odkril pri 16 letih in pol. A kaj lahko bi se zgodilo, da je ne bi. Šlo je namreč za veliko naključje. Stane je bil na neki modni reviji v Festivalni dvorani, ker je že vse poslikal, pa je šel malo pred koncem ven. Melanio je opazil na stopnicah na desni strani. »Naslanjala se je na ograjo in čakala prijateljico, kot mi je kasneje povedala. Padla mi je v oči, ker je bila visoka in suha, imela je dolge lase, videlo pa se je, da ima dolge noge. To človek takoj opazi. Predstavil sem se ji, ji povedal, kaj delam in zakaj sem jo pogledal, ter jo vprašal, ali jo lahko fotografiram. Rekel sem ji, da bi jo imel za fotomodel, ker se mi zdi, da je ustrezen tip. Malo je premišljevala, saj sem bil navsezadnje le trikrat starejši od nje, ob pogledu na fotoaparat pa je le ugotovila, da se ne hecam, in sva se zmenila za fotografiranje. Izmenjala sva si telefonske številke. Melania mi je dejala, da me bo poklicala, ko bo imela čas,« nam je njuno prvo srečanje opisal Jerko.

Na fotografiranjih se nista veliko pogovarjala

Bodoča prva dama ZDA je fotografa poklicala čez približno teden dni in mu dejala, da ima čas proti koncu tedna, saj da ne bo šla domov v Sevnico. Dogovorila sta se za fotografiranje. »Rekel sem ji, naj s sabo prinesle svoje obleke, v katerih se dobro počuti, saj so rezultati tako veliko boljši. Na prvem snemanju sva preizkušala različne tipe frizur in poz. Hotel sem namreč videti, kaj se da narediti iz nje. Sprva ni vedela, kako bi se obnašala, kako bi delala, kaj bi naredila, a tako je pri vsakomer. Se je pa zelo hitro znašla, kar se vidi tudi na slikah. Čeprav je bila tako mlada, ni bila tako nerodna. Nekaj je imela v sebi, a takrat tega še ni znala pokazati. Nekatera dekleta skačejo ven, nekatera pa so zaprta. In Melania je bila med slednjimi. Je pa imela neko eleganco, imela je nekaj v sebi, za kar si vedel, da mora biti dobro,« se spominja Jerko.

Ko je razvil fotografije, jo je poklical in ji dejal, da so v redu in da bi jo rad poskusil še enkrat fotografirati, ko bo imel obleke iz tovarn. Slikal je namreč tudi za revijo Maneken. Melania se je strinjala in prišla. »Na drugem snemanju je bila že veliko boljša. Na podlagi ogleda prvih fotografij je tudi videla, kako je boljše, če se smeje, in kako je boljše, če se ne, ter kako mora stati. Začela me je spraševati tudi o objektivih in postavitvi luči, kar mi je bilo sprva čudno, potem pa sem se spomnil, da je hodila na šolo za oblikovanje, tam imajo opravka tudi z modo in fotografijo. Sicer pa me je zelo poslušala. Bila je zvedava. Hotela je izvedeti, kaj mora narediti, da bo dobro videti tako ona kot tisto, kar nosi. Je pa že tudi sama dodala neko dodano vrednost,« nam je razkril Stane. To je bilo tudi njuno zadnje fotografiranje. Stane jo je po tem še dvakrat ali trikrat iskal, da bi jo fotografiral za revijo Maneken in Našo ženo, a je ni mogel dobiti. »Dejala mi je, da nima časa, ker ima šolo. To je bilo meseca maja,« nam je povedal.

Niti v sanjah si ni mislil, da bo prilezla tako visoko

Fotografu se sicer takrat ni zdelo, da je manekenstvo nekaj, kar bi si Melania želela početi, saj se mu je zdela preveč zadržana. »Nisem imel občutka, da bi si to blazno želela, čeprav se je videlo, da ima to v sebi,« nam je razkril. Zanimivo je tudi, da mu nikoli ni omenila, da ima izkušnje z manekenstvom. Kot otrok se je namreč večkrat sprehodila po modnih pistah. Čudno se mu je zdelo tudi, da ni nikoli izrazila želje po kakšni izmed nastalih fotografij. Fotografije je Stane pokazal prijateljem, ki se ukvarjajo z modo, agencijam in reviji Maneken, in očitno so tudi oni nekaj videli v njej, saj so jo poklicali za delo. Niti v sanjah pa si ni mislil, da se bo povzpela tako visoko.

»Nekajkrat sva se srečala na modnih revijah. Bila je sicer pridna in je naredila vse tako, kot je treba, nikoli ni čemu ugovarjala, bila je ves čas v ozadju. Tudi z drugimi manekenkami se ni toliko družila, kot so se nekateri. Zato se o njej ni tako govorilo kot denimo o Anki Senčar in drugih, ki so se na vse kriplje trudile, da bi postale nekdo,« nam je dejal Jerko. Nazadnje sta si z Melanio nekaj besed izmenjala na Almirini modni reviji na Bledu leta 1992. Tega leta je tudi tekmovala za obraz leta in skupaj z Mojco Mladenovič zavzela 2. mesto. Zmagala je Martina Kajfež, ki jo je, mimogrede, ravno tako odkril Jerko. »Takrat je postala zelo ambiciozna. Očitno je ob 2. mestu na tekmovanju za obraz leta videla, da je zanimiva. Zato je šla takoj v Milano, kar je bilo takrat zelo moderno, pa tudi več dela je bilo kot pri nas. Tovarne so namreč takrat že tonile, ni bilo dela, mode, revij, slikanj. Ona pa si je želela delati. Ni pa hotela uspeti za vsako ceno. Na zabave in večerje, kjer bi lahko prišla tudi do kakšnega posla, ni nikoli hodila. V supermanekenko se ni razvila, ker je delala premalo časa. A je bila dobra. Če ne bi bila, ne bi bila na Times Squaru v New Yorku na jumbo plakatih za znano znamko cigaret in na naslovnicah številnih modnih revij. Tudi Trump ji je pomagal, s tem, ko ji je posodil letalo, da se je na njem gola slikala. Tudi on je želel, da napreduje, in to s svojim delom in znanjem. Lahko bi koga podkupil, pa ga ni,« pravi Jerko.

Darovala za slovenske otroke - Melania je leta 2005 otroškemu dispanzerju sevniškega zdravstvenega doma darovala 25.000 dolarjev (preračunano 22.118,02 evra).

Mediji planili na Jerka ob Trumpovi predsedniški kandidaturi

Ob Trumpovi predsedniški kandidaturi je tudi Jerko požel ogromno zanimanja medijev. Pri njem so bili poleg skoraj vseh slovenskih medijev in medijev iz Srbije in Hrvaške tudi novinarji za CNN, BBC, Univision, ABC, ARD, Deutsche Welle, GQ (pri njem je bila novinarka Julia Ioffe, ki je »odkrila« Melanijinega polbrata), Hollywood Reporter, Daily Mail, nemško revijo Focus, New York Post, Europa Magazin, agencije Associated Press, Reuters in EFE, pri kateri so naredili prispevke za pet različnih južnoameriških televizij, ter celo iz finskega časopisa Ilta-Sanomien in japonske televizije Tokio Broadcasting System. Staneta je tako veliko zanimanje svetovnih medijev precej presenetilo. Novinarje je zanimalo predvsem, kako in kje je odkril Melanio, zakaj jo je hotel imeti kot manekenko, kako se je odrezala, ali si je kdaj mislil, da bo tako uspela, in kakšna se mu zdi zdaj. Spraševali so ga tudi o Donaldu Trumpu, a o njem ni želel govoriti.

Melania je zelo pametna, škoda le, da se ne more bolj odpreti in biti malo bolj sproščena

Ima pa zelo lepo mnenje o Melanii. »Mislim, da je Melania pravzaprav kar pametna punca, škoda je le, ker je tako zadržana. Je inteligentna, lepa, ima dobro postavo, dobro kožo, čudovite oči, izvrstne ličnice. Verjetno je šla pod nož, a za takšno postavo pri 46 letih, kot jo ima ona, moraš zelo veliko delati na sebi. Pravilno je treba jesti, dosti spati in se ukvarjati s športom – in ona vse to počne; z injekcijo ne moreš priti do takšnih rezultatov. Res se mi zdi škoda, da se med svojimi nastopi ne more bolj odpreti in biti malo bolj sproščena. Morala bi iti v šolo javnega nastopanja. Škoda, da ni šla, ker bi veliko bolj pomagala svojemu možu s tem, da bi bila zraven njega sproščena in kdaj kakšno rekla. Se mi pa zdi pozitivno, da je svojega otroka obvarovala vse te norišnice. Da ga – kljub temu, da bi možu morda s tem pomagala – drži v ozadju. To je dobro naredila,« je prepričan Jerko.

Slovenci ne znamo izkoristiti priložnosti

Stane je zelo ponosen, da je odkril dekle, ki je prišlo tako daleč, in da je to uspelo Slovenki. Prepričan je tudi, da bo posredno s tem Sloveniji prinesla velik plus. »Že zdaj veliko ljudi ve, kje je, zdaj jih bo pa še več. Če bi se naši kaj znašli, bi – če ne drugega – naredili skodelice z njuno podobo ali majice z njeno in jih prodajali. Mi, kot pravi Slovenci, pa vsakega, ki mu uspe, potunkamo in po glavi tolčemo, namesto da bi sami sebi delali dobro,« pravi Stane.

Melania ni samo lepa, ampak tudi pametna

Potomstvo: Melania in Donald imata 10 let starega sina Barrona, ki pa ga ne izpostavljata javnosti.

Jerko meni, da Melania svojega značaja ni spremenila, še vedno se mu zdi tudi lepa, čeprav se je s tega vidika čisto spremenila. A to pripisuje predvsem življenju v čisto drugem okolju, z drugačnimi manirami. Zdi se mu, da se je v tem pogledu lepo vklopila. Stane poudarja, da Melania ni samo lepa, ampak tudi pametna, saj se ji je uspelo vpisati na fakulteto za arhitekturo, za kar je morala narediti sprejemne izpite, ki nikakor niso bili lahki.

Ne verjame, da se Melania sramuje svojega porekla

Razume tudi, zakaj se je iz Melanije Knavs preimenovala v Melanio Knauss. »Jaz to gledam skozi posel. Ko je Melania delala v Italiji in Avstriji, je morala svoje ime spremeniti v nekaj, kar je tujcem lažje izgovorljivo in zapomnljivo, da bi hitreje napredovala. Tega ni naredila, ker bi se sramovala biti Slovenka, kot so jo obtožili drugi. Jaz mislim, da to ni res,« meni Jerko.

Svet 24

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (5)

10.11.2016—     + (2)     – (2)     Oceni Groza 

Kakšen mrhovinar moraš biti, da se tako izpostavljaš v medijih in iščeš 5 minut slave na tuj račun? Kar naenkrat se že vsak, ki ima 5 minut časa poskusi vleči v ospredje na račun Melanije.

10.11.2016+1     + (2)     – (1)     Oceni pripomba 

Grozno je in zelo bolno, da pišeš mrhovinarski komentar, brez da bi članek sploh prebral.

11.11.2016+2     + (2)     – (0)     Oceni vika 

zdej bojo vsi tisti se oglašali k so jo slikali,k so z njo v šolo hodili,ki so zatreskani bili v njo....kako morete bit tak žleht narod?saj vas ne šmirglja,niti 5%,ne,ne boste služili na njen račun,če pa vam uspe,upam da vas najde in toži

12.11.2016Oceni Slovenka 

Bravo Melanija! Joj kakšni komentarji so bili v prejšnjih člankih. Novinarji so ovce ža šišanje.

12.11.2016Oceni pripomba 

Ojej, ti si pa tud kamplc vikica. Pa žal ne samo ti. Če je ne bi pravi slikali, ne bi bla to kar je. V prvi vrsti g. Jerko, ki je bil v SLO medijih, že fajn popljuvan. Srbi si jo pa že kar "lastijo", češ, da ima srbske korenine in da ji je tudi Srb pomagal pri napredovanju v višje kroge. Tam ni niti približno tako podlih komentarjev kot v tej deželici na sončni strani alp, če pa že je kakšen, ga pa takoj ostali komentatorji "korigirajo".

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava