»V jati z drugačnimi« - 1. mednarodno srečanje oseb z motnjo in brez motnje v duševnem in telesnem razvoju

28.10.2016 | 13:30

»V jati z drugačnimi« - 1. mednarodno srečanje oseb z motnjo in brez motnje v duševnem in telesnem razvoju
»V jati z drugačnimi« - 1. mednarodno srečanje oseb z motnjo in brez motnje v duševnem in telesnem razvoju
»V jati z drugačnimi« - 1. mednarodno srečanje oseb z motnjo in brez motnje v duševnem in telesnem razvoju

Varstveno delovni center Novo mesto je organiziral prvo mednarodno srečanje oseb z motnjo in brez motnje v duševnem in telesnem razvoju » V JATI Z DRUGAČNIMI, ki je potekalo od 19.10. – 20. 10. 2016 v Novem mestu.

Srečanje smo organizirali na pobudo Dr. Dieterja Klammerja, ki že več let organizira srečanje Inclusia v Celovcu. Bistvo srečanj je, da se osebe z motnjo v duševnem in telesnem razvoju družijo z osebami brez motnje (učenci, dijaki, učitelji,občani, spremljevalci udeleženih skupin) in med seboj, da se vključijo v različna okolja, kjer jim prisluhnejo, jih spoznajo, sprejmejo, se skupaj zabavajo, se drug od drugega učijo in pokažejo svoje talente.

V sredo, 19.10. 2016 smo pripravili svečano otvoritev srečanja v gostišču Loka. Na začetku so nastopale mažoretke Mažoretnega kluba Takt iz Novega mesta, ki s svojo energijo, dobrimi koreografijami in tehnično dovršenimi nastopi dosegajo odlične rezultate tudi na mednarodnih tekmovanjih in dokazujejo, da sodijo v sam vrh Evrope.

Prisotne je pozdravila direktorica VDC-ja Novo mesto ga. Romana Trpin, ki je povedala, da je to srečanje pomemben kamenček v razumevanju drugačnosti v širšem okolju.

″Proglašam, da je srečanje V JATI Z DRUGAČNIMI odprto″, sta svečano otvoritev izvedla uporabnika Vanda Jankovič v slovenščini in Manuel Rebenegger v nemščini.

Sledil je nastop učencev OŠ Dragotin Kette, ki so se predstavili z glasbeno-plesnim izvajanjem pesmi Frana Milčinskega – Ježka ″Sončna ura″.

Veselje ob udeležbi in vabilu na srečanje je izrazil Dr. Dieter Klammer, ki mu je izredno pomembno, da se ideja vključevanja oseb z motnjo čim bolj širi v različne države.

Potem je skupino s kmetije Birkenhof iz Avstrije predstavila Nadine Bachmann.

Skupina iz Avstrije je ob spremljavi gospoda Thalerja na harmoniki zaplesala različne avstrijske ljudske plese.

Našemu povabilu se je prijazno odzvala tudi direktorica občinske uprave Novo mesto ga. Vida Čadonič Špelič, ki je prisotne pozdravila in poudarila pomen takšnih srečanj tudi za občino.

Iz krajine, kjer so bele breze in pogača doma, so na naše srečanje prišli uporabniki iz VDC-ja Črnomelj, ki so se predstavili, njihova glasbena skupina Mavrica pa je zaplesala na glasbeni mix.

Sledila je predstavitev skupine VDC-ja Krško-Leskovec.

Predstavili so se tudi domačini; uporabniki VDC-ja Novo mesto; iz enot Bršljin, Trebnje in Šmihel. Skupina iz enote Bršljin je ob spremljavi Žige Zoreta na harmoniki zapela pesem Lojzeta Slaka,V dolini tihi.

Za ples in odlično vzdušje je v Gostišču Loka poskrbel ansambel Frančič, ki se je velikodušno odzval našemu vabilu za sodelovanje, za odlično pogostitev pa so poskrbeli gostinci Gostišča Na Loki.

V četrtek, 20.10. 2016 so se gostujoče skupine pridružile dijakom in učencem osnovnih in srednjih šol in sicer:

- Skupina iz Koprivnice »Udruga bolje sutra« se je pridružila učencem v OŠ Bršljin, kjer so izdelovali mobile s pticami.

- Skupina VDC-ja Novo mesto, enota Bršljin je obiskala Šolski center Novo mesto; Srednjo zdravstveno in kemijsko šolo, kjer so izvajali manikuro, masažo rok in ličenje obraza.

- Skupina VDC-ja Novo mesto, enoti Trebnje in Šmihel sta se družili z dijaki Gimnazije, kjer so izdelovali mazilo za ustnice in telovadili na fitnes napravah

- Skupina OŠ Grm je gostovala v OŠ Dragotin Kette, kjer so izdelovali ptičke, nanje napisali lepo misel in jih nalepili na drevo. Vsaka skupina je okrasila svoje drevo, ki sta si ga skupini potem izmenjali.

- Skupina OŠ Dragotin Kette si je skupaj s skupino iz OŠ Grm ogledala šolo, telovadila in pekla palačinke.

- Skupina OŠ Mirna je z dijaki Centra biotehnike in turizma Bajnof pekla pecivo.

- Skupina VDC-ja Krško-Leskovec je z dijaki Centra biotehnike in turizma Bajnof izdelovala cvetlično dekoracijo.

- Skupina VDC-ja Črnomelj se je skupaj z dijaki Ekonomske šole preizkusila v snemalni in fotografski delavnici.

Udeleženci so bili z medsebojnim druženjem zadovoljni, saj so v različnih delavnicah uživali, se spoznavali in stkali nova znanstva in prijateljstva.

V popoldanskem času so si vsi udeleženci ogledali razstavo Arheološka podoba Dolenjske v Dolenjskem muzeju, frančiškansko cerkev in frančiškansko knjižnico, kjer smo bili očarani nad zanimivimi knjigami v njihovi zbirki. Sledila je pogostitev v Hiši kulinarike, kjer so nam prijazni gostinci postregli z odlično sladico, kavo in čajem.

Po pogostitvi smo vse udeležence povabili v Kulturni center Janeza Trdine, kjer smo imeli zaključno slovesnost. Prisotne je s svojim nastopom očarala Sara Novak, s pesmijo Tanje Žagar ″Če brez ljubezni bi″. Sledila je predstavitev skupine Udruga bolje sutra iz Koprivnice. Ob zvokih valčka »Suza za Zagorske brege« hrvaškega pevca Vice Vukova sta se zavrtela člana njihovega društva Mirjana Hudiček in Dejan Cifrek.

Zadovoljstvo ob druženju na našem srečanju je izrazila predsednica Udruge bolje sutra ga. Marija Mraz, ki ji je zelo pomembno, da zdravi mladi ljudje spoznajo invalide, da jim znajo pomagati in poudarila, da kljub invalidnosti marsikaj zmorejo.

Svoje vtise o današnjem druženju pa sta z nami delili gospa Darja Brezovar, ravnateljica OŠ Bršljin in gospa Tina Benkovič, svetovalka Srednje zdr5avstvene in kemične šole, ki sta izrazili navdušenje nad medsebojnim spoznavanjem in povezovanjem.

Prireditev so popestrili Ljudski pevci in godci iz Trebelnega, ki so se predstavili s pesmimi: Snoč pa dav je slanca padla, Pod senco sva sedela, Čez trebevske gričke.

Z željo, da se v naslednjem letu v »naši jati« spet srečamo je prisotne nagovorila direktorica VDC-ja Novo mesto ga. Romana Trpin in povabila vse prisotne na večerjo v Gostišča Loka. Tam sta za zabavo poskrbela Maja in Boris Plantan iz Dua plan B.

Iskrena hvala vsem donatorjem, ki ste omogočili izvedbo srečanja »V JATI Z DRUGAČNIMI: Tovarna zdravil Krka, Gostišče Loka, Društvo Mali princ, Povše metal Šentrupert, FS prevozi, Občina Straža, Tiskarna Šepic, Gorenje Keramika, Zavarovalnica Tilia, Lekarna Novak, Center biotehnike in turizma (Hiša kulinarike), Bobič Yacht interior, Čistilni servis Danica Metelko, Si. Mobil, Foto Asja, g. Miran Klevišar, Interspar Qlandija Novo mesto, Dolenjski muzej, patri v cerkvi sv. Lenarta, osnovne in srednje šole, vključene v srečanje…

Zahvala tudi nastopajočim: ansamblu Frančič, Mažoretnemu klubu Takt, Ljudskim pevcem in godcem iz Trebelnega, Maji in Borisu Plantanu iz Dua plan B.

Zahvaljujem se tudi Alpsko Jadranski zvezi, kamor smo projekt prijavili in nam bodo del finančnih sredstev povrnili.

Andreja Klobučar,
Vodja projekta
Varstveno delovni center Novo mesto

Galerija

_l (1)
_l (10)
_l (11)
_l (12)
_l (13)
_l (14)
_l (15)
_l (16)
_l (17)
_l (18)
_l (19)
_l (2)
_l (20)
_l (21)
_l (22)
_l (23)
_l (24)
_l (25)
_l (26)
_l (27)
_l (28)
_l (29)
_l (3)
_l (4)
_l (5)
_l (6)
_l (7)
_l (8)
_l (9)
_l

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava