Ženski odbor SDS Krško v Evropskem parlamentu v Strasbourgu

28.10.2016 | 12:55

Ženski odbor SDS Krško v Evropskem parlamentu v Strasbourgu
Ženski odbor SDS Krško v Evropskem parlamentu v Strasbourgu

Članice Ženskega odbora SDS Krško so skupaj s Kulturnim forumom SDS ter Klubom Seniorjev SDS v sredo, 5. oktobra 2016, obiskale Evropski parlament v Strasbourgu. Sprejel jih je evropski poslanec SDS dr. Milan Zver, zatem pa sta jih nagovorili še evropski poslanki SDS ga. Patricija Šulin ter ga. Romana Tomc.

Po uvodni slovenski himni, ki jo je zapela predsednica ŽO SDS Krško mag. Martina Prevejšek, so nam poslanci predstavili delovanje evropskega parlamenta ter posamezna področja, na katerih delujejo. Sledil je sprehod po parlamentu ter ogled dvorane Evropskega parlamenta, kjer smo prisostvovali razpravam in glasovanjem. Slovenska demokratska stranka in s tem evropski poslanci SDS so člani Evropske ljudske stranke (EPP), ki ima v evropske parlamentu največ sedežev, to je 219.

Po ogledu Evropskega parlamenta smo si ogledali še mesto Strasburg, obiskali znamenito katedralo Notre Dame ter si iz ladjice in turističnega mini-busa ogledali čudovito leseno arhitekturo starega mestnega jedra.

Dan pred obiskom Evropskega parlamenta smo obiskali mesto Derendingen in cerkev Sv. Gala, v kateri je Primož Trubar služboval zadnjih 19 let svojega življenja. Na ogled omenjene cerkve nas je popeljal gospod Aleš Kalamar, slovenski duhovnik Slovenske katoliške župnije Stuttgart, in nam v svojem nagovoru opisal delovanje Primoža Trubarja v tej cerkvi ter pomen slovenske katoliške ter evangeličanske župnije za Slovence, ki danes živijo v Nemčiji.

Sledil je ogled čudovitega, pol tisočletja starega univerzitetnega mesta Tübingen, v katerem je v Morhartovi tiskarni Primož Trubar natisnil prvi slovenski knjigi Abecednik in Katekizem. Zanimivo je, da sta v tem mestu po Primožu Trubarju imenovani ulica ter evangeličanski vrtec Primus-Truber-Haus. Po besedah gospoda Kalamarja se je samo v Tübingen v zadnjih štirih letih preselilo približno 3500 mladih izobraženih Slovencev, ki se v Sloveniji niso mogli zaposliti. Zaradi slabega stanja glede zaposlovanja v naši državi, veliko mladih v Sloveniji žal ne vidi svoje prihodnosti in s tem izgubljamo potencial, v katerega Slovenci vlagamo z izobraževanjem. Ker obstoj in razvoj države in naroda temeljita na mladih, moramo v Sloveniji korenito spremeniti odnos do mladih in njihovih družin z ustvarjanjem zakonodaje, ki bo ustvarila za mlade in njihove družine primerne pogoje, perspektivno okolje in gospodarstvo, v katerih bodo lahko s svojim znanjem in inovativnostjo bogatili slovensko družbo in v polni meri izkoristili svoj potencial.

Zadnji dan potovanja smo se na poti domov ustavili še v čudovitem Salzburgu, kjer nas je že v daljavi pozdravil prijeten pogled na grajski hrib z gradom, za tem pa smo si ogledali še veličastni stari del mesta, čudovite katedrale, Mozartovo rojstno hišo ter poizkušali slastne Mozartove kroglice.

V prijetni družbi je tridnevna ekskurzija po Nemčiji, Franciji in Avstriji hitro minila. Polni lepih vtisov smo se vrnili v Slovenijo z željo, da se na takšno kulturno popotovanje spet kmalu podamo.

Ženski odbor SDS Krško in Kulturni forum SDS

Galerija

_r (1)
_r (2)
_r (3)
_r

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

28.10.2016+1     + (2)     – (1)     Oceni butec&butec 

Ne moreš verjet, kako so eni brez ...

28.10.2016–1     + (0)     – (1)     Oceni Bralec 

A so šle pozdravit g.Peterleta!??

29.10.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni rupnik 

A mene iščete?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava