Moja dežela, lepa in gostoljubna 2016 - kje so naši?

28.10.2016 | 09:45

Moja dežela, lepa in gostoljubna 2016 - kje so naši?

Sklenjena je letošnja odmevna vseslovenska akcija Turistične zveze Slovenije (TZS) Moja dežela – lepa in gostoljubna. Zveza je podelila priznanja najbolj urejenim in gostoljubnim krajem v okviru tekmovanja letos že 25. zapovrstjo. Začela ga je torej leta 1991, v osamosvojitvenem letu, ko je postala Slovenija nova destinacija na svetovnem turističnem zemljevidu.

V akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je v dobrih dveh desetletjih prerasla v vseslovensko gibanje, sodeluje že več kot dve tretjini slovenskih občin, tudi v najbolj odmaknjenih delih države. Projekt omogoča tudi sodelovanje na mednarodnem tekmovanju najlepše urejenih evropskih mest in vasi Entente Florale. Slovenija je iz leta v leto čedalje bolj urejena, k čemur zelo prispevajo prav člani turističnih društev in drugi sodelavci s prostovoljnim delom. V Sloveniji je več kot 600 turističnih društev z več tisoč člani, ki so marsikje ključni za razvoj turizma, še zlasti na področju prireditev – več kot tri tisoč jih pripravijo vsako leto.

Na državno tekmovanje akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna se je letos uvrstilo 125 mest in krajev, sedem kampov in 12 mladinskih prenočišč, pet bencinskih servisov in 16 tematskih poti. Letos so se ponovno ocenjevale tudi vojašnice Slovenske vojske.

Letošnji zmagovalci akcije so: med večjimi mesti Ljubljana, srednjimi Kamnik in manjšimi Slovenske Konjice. Med turističnimi kraji je prvo mesto pripadlo Kranjski Gori, med zdraviliškimi Laškemu, med izletniškimi Bloškemu jezeru. Med mestnimi jedri je prvo mesto osvojila Ljubljana za ekološko cono, trškimi Velika Polana – park Dežela štorkelj in vaškimi Kapla na Kozjaku. Prvo mesto med mladinskimi prenočišči je zasedel MCC Celje, med kampi Kamp Danica v Bohinjski Bistrici, naj tematska pot je postala Strunjan v podobah morja , najbolje ocenjen Petrolov servis je BM Škofljica. Glas ljudstva (po spletu) pa je presodil, da prvo mesto za urejenost med večjimi mesti pripade Kranju, Podčetrtku med zdraviliškimi kraji ter Kobaridu med turističnimi kraji. 

Najbolje ocenjeni v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna 2016 v posameznih kategorijah:

Večja mesta: Ljubljana, Koper, Kranj

Srednja mesta: Kamnik, Ravne na Koroškem, Brežice

Manjša mesta: Slovenske Konjice, Radlje ob Dravi, Polzela

Turistični kraji: Kranjska Gora, Bovec, Izola

Zdraviliški kraji: Laško, Podčetrtek, Zreče

Izletniški kraji: Bloško jezero, Stara Fužina v Bohinju, Mojstrana

Mestna jedra: Ljubljana – ekološka cona, Koper, Škofja Loka

Vaška jedra: Kapla na Kozjaku, Velika Nedelja, Adergas

Trška jedra: Velika Polana – park Dežela štrokelj, Jurovski dol s Hajnčevo domačijo, Podčetrtek

Mladinska prenočišča:  MCC Celje, Hostel Pekarna, Mladinski hotel Punkl

Kampi:  Kamp Danica, Kamp Ljubljana Resort, Kamp Kolpa Vinica

Naj tematska pot: Strunjan v podobah morja,  Učni poligon za samooskrbo Dole, Tematska pot v podzemlju Pece – turističnem rudniku in muzeju

Bencinski servisi Petrol: BS Škofljica, BS Hajdoše, BS Krško

Spletno glasovanje: Kranj (večja mesta), Podčetrtek (zdraviliški kraji), Kobarid (turistični kraji)

Turistična zveza Slovenije

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava