Večno mladi začenjajo abonmajsko sezono v KD Krško

28.10.2016 | 08:45

Večno mladi začenjajo abonmajsko sezono v KD Krško
Večno mladi začenjajo abonmajsko sezono v KD Krško

V petek, 28. oktobra, ob 19.30 uri se v Kulturnem domu Krško začenja abonmajska sezona 2016/17. Kot prvi bodo oder zasedli ustvarjalci Drame SNG Maribor s songdramo Erika Gedeona Večno mladi. Uprizoritev, ki jo ustvarjalci opisujejo kot »groteskno zabaven način soočanja z vsakdanjikom starostnikov pod geslom sex, drugs and rock'n'roll«, je bila na zadnjem festivalu Dnevi komedije v Celju razglašena za Žlahtno komedijo 2016, celotna zasedba predstave pa je prejela tudi prestižno posebno priznanje na Dnevih satire Fadila Hadžića v Zagrebu.

O predstavi:

V igri Večno mladi dramski igralci, ki jih zdaj gledamo v aktualnih predstavah, igrajo sami sebe – ampak 50 let pozneje! V stavbi mariborskega gledališča, ki se je pred časom zaprlo, je nastal dom za ostarele igralce. Od časa do časa jim medicinska sestra dovoli, da preživijo večer na odru, na katerem so nekoč igrali velike vloge.

Eric Gedeon je ustvaril poseben žanr, t. i. "songdramo", v kateri dramski igralci oblikujejo vloge brez ali z zelo malo govorjenega dramskega besedila. Zgodba se gradi skoraj izključno skozi pesmi. Načini izvedb in poante glasbenih besedil prikazujejo notranja stanja oseb na odru. V predstavi nastopa 7 igralcev – 6 jih igra same sebe v svojih devetdesetih, medicinska sestra pa bi lahko bila vnukinja zdajšnjega direktorja gledališča. Eden izmed starcev je pianist, ki spremlja predstavo za klavirjem.

"Zgodba je enostavna, vendar močna, ker ti utrujeni starčki, ki so videti napol mrtvi, vsakič, ko medicinska sestra zapusti prostor, oživijo. Kljubujejo smrti in različnim starostnim tegobam ter zbirajo energijo, da bi nadaljevali svojo že končano umetniško pot: Shakespeare, Goethe in Čehov … vendar tokrat pod geslom sex, drugs and rock'n'roll," pravi režiser Sandy Lopičić.

Avtor: Erik Gedeon

Naslov v izvirniku: Ewig Jung

Produkcija: Drama SNG Maribor

Režija: Sandy Lopičić

Igrajo: Irena Varga, Denis Horvat, Mateja Pucko, Kristijan Ostanek, Matevž Biber, Matija Stipanič, Mirjana Šajinović

Nagrade:

Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije na 25. festivalu Dnevi komedije v Celju, 2016

Žlahtna komedija po izboru občinstva na 25. festivalu Dnevi komedije v Celju, 2016

Mateja Pucko - Žlahtna komedijantka na 25. festivalu Dnevi komedije v Celju, 2016

Sandy Lopičič - Žlahtni režiser  na 25. festivalu Dnevi komedije v Celju, 2016

Posebno priznanje celotni zasedbi - 40. festival Dnevi satire Fadila Hadžića, Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb, 2016

Mateja Pucko - igralska nagrada, 40. festival Dnevi satire Fadila Hadžića,  Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb, 2016

Spremljevalni program:

Kulturni dom Krško v abonmajski sezoni 2016/17 pripravlja tudi dodatno popestritev gledališkega programa, in sicer t.i. gledališko kavarno. Po predstavah se bo večer namreč nadaljeval še z gledališkim druženjem z igralci in ustvarjalci, obiskovalci pa bodo ob živi glasbeni spremljavi lahko uživali tudi v degustacijah lokalnih vinarjev.

KD Krško

Galerija

_z (1)
_z (2)
_z (3)
_z (5)
_z

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava