DL: Tudi igrišča bo kosila Trata

27.10.2016 | 14:20

Po novem morajo tudi mestne krajevne skupnosti skrbeti za vzdrževanje igrišč. Za košnjo naj bi skrbelo podjetje Trata, za varnost igral pa kar občina v sodelovanju s KS. (Foto: M. M.)

Po novem morajo tudi mestne krajevne skupnosti skrbeti za vzdrževanje igrišč. Za košnjo naj bi skrbelo podjetje Trata, za varnost igral pa kar občina v sodelovanju s KS. (Foto: M. M.)

»Otroška igrišča v mestnih krajevnih skupnostih (KS) je doslej vzdrževala Agencija za šport, sedaj bodo zanje skrbele KS same, tako kot je to urejeno v primestnih KS,« je maja letos napovedal župan Gregor Macedoni. A že mesec dni kasneje je občina prek svojih spletnih strani iskala najugodnejšega ponudnika za vzdrževanje otroških in športnih igrišč.

»Do sedaj je agencija dobro skrbela za igrišča, mestne krajevne skupnosti pa dogovora o tem, da bomo same prevzele urejanje, nismo želele podpisati. Z občino smo se na koncu dogovorili, da poiščejo zunanjega izvajalca, KS bomo pokrile stroške, a bomo v ta namen po zagotovilih občine dobile dodatna sredstva,« je povedal predsednik KS Center Matija Škof, ki ima na svojem območju otroško igrišče pri lesenem mostu Ragov log oz. tamkajšnjem parku Evropske unije. »V dogovoru z mestnimi krajevnimi skupnostmi smo za vzdrževanje njihovih otroških oz. športnih igrišč prek razpisa poiskali zunanjega vzdrževalca. Stroške vzdrževanja bodo krajevne skupnosti pokrile iz sredstev, namenjenih rednemu delovanju. Najugodnejšo ponudbo je dalo podjetje Trata,« so rezultate zbiranja ponudb komentirali v županovem kabinetu.

Na naše poizvedovanje, zakaj sploh odločitev, da Agenciji za šport odvzamejo skrb za igrišča, so zapisali, da so na ta način »poenotili sistem rednega vzdrževanja v vseh krajevnih skupnostih Mestne občine Novo mesto.« Trata bo skrbela za košnjo, pometanje, odvoz smeti ipd., odprto pa je ostalo vprašanje, kdo bo bdel nad varnostjo igral, za kar so prej prav tako skrbeli na agenciji in imeli tudi primeren kader za to oz. ali bo posledično na ta račun kdo ostal celo brez zaposlitve. »Vsi zaposleni na Agenciji za šport ostajajo in bodo opravljali druge naloge v bodočem novem zavodu. Podjetje Trata je bilo izbrano na podlagi javnega naročanja za redno vzdrževanje igrišč. Krajevne skupnosti bodo naročale obseg del in skrbele za nadzor nad izvajanjem del. Zaposleni iz Agencije za šport, ki je usposobljen za ugotavljanje ustreznosti otroških igral, je opravil tudi pregled igral. Na osnovi njegovih ugotovitev bo Mestna občina Novo mesto v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi poskrbela za igrala,« so še dodali v kabinetu.

Članek je bil objavljen v 30. številki Dolenjskega lista 28. julija 2016

M. Martinović

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava