Tetka Jesen v vrtcu Najdihojca

27.10.2016 | 09:25

Tetka Jesen v vrtcu Najdihojca
Tetka Jesen v vrtcu Najdihojca
Tetka Jesen v vrtcu Najdihojca

Ko se listje odene v škrlatno barvo, ko na vejah le tu in tam še visi kakšno jabolko… Ko nas v jutrih spremljajo meglice in v vetru zadiši po pečenem kostanju … Takrat na risbicah izpod otroških prstov ne nastajajo več ladje z neštetimi okenci, niti ribice v morju in sladoledi in slamnati klobuki na glavah babic in dedkov. Klobuki pristanejo na glavah v raztrgane cunje oblečenih mož, ki odganjajo kradljive srake na polju, v rokah otroci nosijo sladko grozdje in prepevajo pesmice o ježkih, vevericah in kostanjčkih, ki jih bo oster veter zdaj zdaj pometel z dreves. In ko otroci ob vrtcu pobirajo še zadnje lešnike v travi, takrat vedo, da jih bo zares kmalu obiskala tetka Jesen.

Letos je skoraj nismo mogli dočakati … Ker smo vedeli, da se je pred nekaj dnevi oglasila pri naših vrtičkarjih v Kapelah, smo se odpeljali k njim na obisk. Zares je lepo okrasila njihova igrišča in prostore. Poskrbela je za plodove, iz katerih smo le-tam ustvarjali in poskusili nekaj kostanjev. Pa kljub temu smo jo tudi v Dobovi težko pričakovali. In res, obiskala nas je kar v igralnicah! Prišla je nežno in tiho, z velikim klobukom na glavi in nas obsipala z listi v tisočih odtenkih. In bili smo je tako veseli, da smo v njen poklon priredili pravo praznovanje, ki se je odvijalo 19.10.2016.

Tetko Jesen v našem vrtcu praznujemo že vrsto let in je postal že kar tradicionalni dogodek, ki se ga tako otroci kot tudi vzgojiteljice in starši neizmerno veselimo. Že v dopoldanskem času so otroci iz skupine »Čebelice« s hišnikoma in vzgojiteljico odšli v gozd po praprot ter jo navezali ob pripravljeno leseno ogrodje pred vrtcem in tako izdelali telo, glave pa so otroci z vzgojiteljicami vseh skupin izdelali po igralnicah ter jih nato dodali na ogrodja. V popoldanskem času pa smo imeli skupno druženje s starši in starimi starši, ki so skupaj z otroki ustvarjali na delavnicah. Iz jesenskih plodov, ki so jih prinašali v vrtec, so nastajali izdelki, ki krasijo vrtčevsko igrišče. Otroci so s kladivi spretno trli lešnike in orehe in se sladkali z njihovimi jedrci. Niso pa se sladkali le s tem ampak tudi z odličnim jabolčnim zavitkom, ki so ga pripravili v šolski kuhinji. Pogostili smo se tudi s pečenim krompirjem iz pečice ter izpod žerjavice, ob kateri je bilo v tem hladnem dnevu s toplim čajem v rokah še kako prijetno postati. V bližini ognja pa je stala tudi posoda za peko kostanja, ki se je hitro praznila pod spretnimi prstki, ki so drobili zapečene lupinice.

Pa vendar ni bilo zagotovo nikjer take gneče, kot v vrsti za vožnjo s kočijo ter ježo konjev. Konjarji iz Dobove nas vsako leto ob praznovanju tetke Jeseni obdarijo s tem prelepim dogodkom, ki je otrokom v nepopisno veselje in zato se jim iz srca zahvaljujemo in upamo, da s to tradicijo skupaj z nami tudi v bodoče nadaljujejo.

Oblačen dan se je vse prehitro prelevil v večer s hladnimi jesenskimi sapicami in noski ter prstki naših malčkov so postali rdeči. Glavice utrujenih ustvarjalcev so odšle k počitku in prepričana sem, da so bile polne lepih vtisov od druženja, igre, ustvarjanja ter novih doživetij.

V ponedeljek, 24.10. pa smo praznovali še enkrat v dopoldanskem času, saj smo v Dobovo povabili tudi otroke iz vrtca v Kapelah ter Najdihojčke, ki so iz vrtičkarjev postali šolarčki, torej otroke prvega razreda, da tudi skupaj obeležimo ta lep dogodek našega vrtca.

Veter bo počasi iz dreves popihal vse liste, ježki bodo pobrali še zadnje padle sadeže z dreves. Veverice bodo lešnike, ki smo jih med travo še pustili, odnesle in shranile za mrzel zimski čas, ki je pred nami. Do takrat pa bomo uživali v zlatem jesenskem soncu in prepevali pesmice o tetki Jeseni, ki nam je tako lepo popestrila vrtčevske dni.

Zapisala Jožica Ogorevc, dipl.vzg.
OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, vrtec Najdihojca

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava