DL: Črnomaljski dom invalidov - ustavilo se je že pri temeljih

25.10.2016 | 14:35

Tako čaka dom invalidov na Ločki cesti v Črnomlju na nadaljevanje gradnje. (Foto: M. B.-J.)

Tako čaka dom invalidov na Ločki cesti v Črnomlju na nadaljevanje gradnje. (Foto: M. B.-J.)

Gradnja črnomaljskega doma invalidov se je ustavila pred dobrima dvema letoma, ko jim je uspelo zabetonirati šele temelje - Za Fiho predrago

Črnomaljsko občinsko svetnico Majo Kocjan je na seji občinskega sveta zanimalo, kako je z gradnjo doma za invalide v Črnomlju. Kot je dejala, na mestu, kjer naj bi zrasel dom, spet vse propada. Menila je, da je v javnem interesu, da ljudje vedo, kako je z naložbo, saj je stavbo, na mestu katere naj bi stal dom, v preteklosti za 60.000 evrov kupila črnomaljska občina.

Z občinske uprave so pojasnili, da so nepremičnine s parcelnimi številkami 1253/8, 1253/29, 1253/30 in 1253/31, vse k.o. Loka, last Društva invalidov Črnomelj. Občina je sofinancirala nakup in ima pri navedenih nepremičninah in skladno s pogodbo o sofinanciranju nakupa društvenih prostorov z dne 31. marec 2008 vknjiženo zastavno pravico za znesek 85.000 evrov.

Društvo invalidov Črnomelj pa je pripravilo pojasnilo glede investicijskih vlaganj v dom invalidov Črnomelj. V letih 2005 in 2006 so glede gradnje doma v Črnomlju potekali intenzivni pogovori med črnomaljsko občino, Zvezo delovnih invalidov Slovenije (Zdis) in Fundacijo invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho). Kot je zapisal predsednik Društva invalidov Črnomelj Srečko Matkovič, so se leta 2007 s pomočjo Andreja Fabjana, takratnega črnomaljskega župana, dogovorili z direktorjem podjetja Evi Ivom Vardičem o nakupu objekta na Ločki cesti 1 v Črnomlju. Dogovor med občino, Zdis in Fiho je bil, da nakup stavbe in gradnjo financirata občina in Fiho, in sicer vsak polovico. A konkretnih pogodb med občino in Fiho ni bilo, pač pa so jih vsako leto posebej sklepali Društvo invalidov Črnomelj in Fiho ter Društvo invalidov in občina Črnomelj.

Na podlagi dogovora so oktobra 2007 izdelali investicijski elaborat za Fiho. Objekt na Ločki cesti so obročno odplačevali v letih 2008 in 2009 in zadnji obrok odplačali decembra 2009, ko se je Društvo invalidov tudi vpisalo v zemljiško knjigo kot lastnik premoženja. Leta 2008 so začeli s projektiranjem novega doma, Matkovič pa je zapisal, da so izdelava projektne dokumentacije, pridobivanje soglasij in izdaja gradbenega dovoljenja trajali nenormalno dolgo.

Leta 2011 so pridobili dovoljenje za rušitev in konec tega leta stari objekt tudi porušili. Konec leta 2011 jim je uspelo pridobiti tudi gradbeno dokumentacijo za gradnjo novega objekta, gradbeno dovoljenje pa šele naslednje leto. Temelje so zabetonirali marca 2014. Jeseni istega leta so v društvu izdelali investicijski plan za Fiho za leto 2015, vendar Fiho plana ni potrdil, pač pa je napovedal uvedbo rednega nadzora nad investicijo. Nadzorna skupina Fiho je junija 2015 res opravila nadzor in predlagala, da zaustavijo financiranje gradnje doma invalidov v Črnomlju, ker je v kriznih časih nerazumljivo, da bi do konca financirali tako drag projekt. Na Fihu naj bi proučili možnost reprogramiranja ali gradnje cenejšega objekta.

Lani so imeli predstavniki Društva invalidov Črnomelj, Zdis in Fiho še dva sestanka, na katerih so Črnomaljci zastopali stališče, da bi nadaljevali naložbo v skladu z izdelanimi gradbenimi dokumenti. A predstavniki Fiho in Zdis tega predloga niso podprli, češ da v kriznih časih ni mogoče končati tako zahtevne in za Fiho predrage naložbe. In to, kljub temu da so investicijo leta 2008 soglasno podprli. Na Fiho so sprejeli sklep, da bodo v gradnjo črnomaljskega doma invalidov vlagali, če bodo v društvu izdelali nov investicijski elaborat za montažni objekt, velik od 120 do 140 m2. Elaborat bi morali izdelati do letošnjega oktobra in predložiti nov načrt doma, ga uskladiti z lokacijsko dokumentacijo in pridobiti oz. vsaj začeti pridobivati spremembo gradbenega dovoljenja. Na podlagi predložene dokumentacije bodo društvo o odločitvi obvestili do konca letošnjega leta.

V črnomaljskem društvu so izvedeli tudi, da sedaj pogajanj ni več, napotili pa so jih na črnomaljsko občino, s katero naj bi se dogovorili o obliki sodelovanja pri naložbi.

Članek je bil objavljen v 30. številki Dolenjskega lista 28. julija 2016

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (14)

25.10.2016+2     + (2)     – (0)     Oceni invalid 

Kakšna županja takšen dom invalidov

25.10.2016–2     + (0)     – (2)     Oceni ana 

Tu nima županja kaj dosti za urejat! Župani se menjajo, nenasitna zlata jama pa vam ostane v trajno breme. Invalidi, dom boste zelo težko zgradili, pa še težje vzdrževali (zlata jama). Požiral vam bo ves denar, ki ga raje porabite za druge stvari. Magari za izlete.

26.10.2016+2     + (2)     – (0)     Oceni Jure 

ti si pa dobra, ana, čist v stilu današnjega neumnega časa, raje vse požri kot kaj naredi. Županja pa, od nje nič, razen migrantov v BK, česa takega Črnomelj še ni imel. Fabjan ni bil bogve kaj, ampak to kar dela ta ženska je škodljivo.

26.10.2016+2     + (2)     – (0)     Oceni Jure 

še to, pri izdajanju dokumentacije je tudi sodelovala Čemasova, takrat v vlogi načelnice upravne enote. Že takrat je zavlačevala, kako bi šele zdaj kaj naredila

26.10.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni ana 

Jure, v bistvu zelo privoščim invalidom svoj dom, a še vedno menim, da jim bo vzdrževanje pojedlo večino (oz. preveč) sredstev, ki bi jih lahko porabili za raznorazne aktivnosti, ki jim bogatijo življenje. Tako vsaj slišim pri raznih društvih, ki imajo domove, da bi bolje shajali, če jih ne bi obremenjevalo vzdrževanje (elektrika, komunala, ogrevanje, razna popravila, servisi...) Razen če.. morda nisem seznanjena... mesečno priteka v njihovo blagajno veliko denarja. Potem je druga pesem. Sicer pa: iti npr. v zdravilišče in "požreti "denar, je večja korist za zdravje invalida, kot imeti lep dom. Stališča so različna, tvoje in moje je legitimno.

26.10.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni črnomalc 

Zanimivo bi bilo pregledati račun invalidov,če ne odteka denar tudi za nakupe drugih zemljišč

26.10.2016–1     + (0)     – (1)     Oceni Invalid 

"črnomalc" doniraj kakšen evro pridi pomagat delat pa ti bomo vse pokazali. Zahvali se bogu da si zdrav. "Jure" komaj čakamo da boš ti župan a bojimo se de imaš dve levi roki.Naj ti da bog pamet in zdravje.

27.10.2016Oceni partizan 

VLADA CERAR-ZIDAN-ERJAVEC POKLANJA PARTIZANSKEMU ČRNOMLJU MIGRANTE , nNE HVALA

27.10.2016Oceni pravi partizan,ne janševec 

partizan,poklanja jih Bruselj z desno koalicijo pod taktirko nemške CDU. Saj ti je to jasno,ampak moraš nekaj napisat.Dom invalidov pa je odobril kot projekt prejšni Župan.In nič narobe.So pa časi teški in vprašanje je,kdaj bo zgrajen.Vsekakor pa ga bi morali zmanjšati,ne pa delat v prevelikem obsegu,ker ni potrebe.

27.10.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni matej 

če si ti partizan sem jaz tito komentator pred mano , samo jaz nočem bit TITO , ker je bil diktator skratka baraba prve vrste, migrante pa v Črnomelj pošilja vlada MIra Cerarja , občinska oblast ji pa izraža vso podporo ne bom jih več volil DESUS obljubil mi je 1000 euvrov , dal pa 2 eura , da nimam še za članarino za DESUS,

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava