Proslava pri spomeniku obešenih partizanov

25.10.2016 | 14:50

Proslava pri spomeniku obešenih partizanov
Proslava pri spomeniku obešenih partizanov

KOBVNOB Mestne njive-Ločna-Mačkovec je v ponedeljek, 24. oktobra 2016, ob 17.00 uri organizirala proslavo ob spominu na padle-obešene-pogrešane v oktobru 1943. Namen organizacije spominske proslave je ohranjati trajen spomin na dogodke v jeseni 1943 na območju mesta, obdanega s 103 bunkerji in žičnatimi ovirami, močno branjenega s strani okupatorja in belogardistov, kasneje domobrancev. Žrtve so bili pogosto meščani, ki so pretrpeli številna bombardiranja letal, topništva, ki je imelo namen pregnati iz mesta partizanske enote 15. divizije, ki so mestu omogočile 43 dnevno svobodo, kot prvemu svobodnemu mestu v tedanji pokorjeni Evropi.

Vsa ta dogajanja, zlasti rušenja večjih stavb, šol, stavb v mestu, imajo na panojih ohranjeno v zgodovinskem krožku na OŠ Center (prej Katja Rupena).

Po kapitulaciji Italije, 8. septembra 1943, in veličastnemu partizanskemu mitingu na trgu 10. septembra je partizanska vojska pod vodstvo OF v mestu in okolici oblikovala vse veje oblasti; gospodarstvo, bančništvo, sodstvo, zdravstvo, izobraževanje, kulturo, varstvo in celo šport.

Novo mesto ni bilo industrijsko razvito mesto, imelo je razvito obrtno dejavnost, zato ni predstavljalo za okupatorja večjega gospodarskega pomena, gledano iz strateškega vidika, je kot središče in največje mesto za širšo Dolenjsko s prehodi v Belo krajino in Kočevsko, pomenilo za okupatorja pomembno utrdbo. Na obleganje mesta se je okupator dobro pripravljal in s tem vezal nase mnoge partizanske enote, ki bi lahko kje drugje ovirale železniške proge, ceste, luke.

Tako Italijani kot tudi Nemci so mesto obdali z bunkerji in žico. Zlasti v obdobju po umiku partizanskih enot iz mesta, konec oktobra 1943, so Nemci skupaj z domobranci močno povečali intenzivnost obrambe, zlasti Kapiteljski hrib, Znančev hrib in sam Marof.

Spomenik, danes na Prisojni poti, nekdaj na Cesti herojev, je bil postavljen 1957 leta, arhitektka je bila Špela Valentinčič. Na ograji tedanje Koširjeve gostilne so Nemci obesili z 22/23. oktober štiri partizane: Rudolfa Štrasera, Jožeta Dragmana iz Regrče vasi, oba zidarska vajenca, Alojza Saška z Zajčjega vrha, delavca in očeta šestih otrok, ter dijaka Lada Škrbca-Pajka iz Šentjerneja. V noči iz 26/27. oktober so obesili še dva neznana partizana. Na ograji so žrtve pustili obešene tri dni, nato pa dovolili svojcem pokojnega Saška pokop na pokopališču na Malem Orehku. Ostali partizani so bili pokopani na pokopališču v Ločni.

V tem času so obesili tudi dva partizana na ograji v Mačkovcu. Tam je bil obešen domačin iz Tomažje vasi Jože Rodič, drugi pa z Mirne.

Nemci so skupaj z domobranci močno krepili svojo moč v mestu. Strah jih je bilo pred napadi partizanov, ki so čvrsto držali obroč okoli mesta. Komanda XV. divizije, borci Cankarjeve brigade in Gubčeve brigade, brigade XII. in X..SNOB, so si zelo prizadevali, da zavzamejo mesto, kar jim ni uspelo. Vzrok je potrebno iskati v pomanjkanju topništva, saj so od Italijanov odvzete topove shranili v gozdovih in jih niso mogli takoj uporabiti pri napadu na mesto v novembru.

O trpljenju in boju meščanov Novega mesta danes izpričujejo zapisi v spominski loži poleg študijske knjižnice s kipom talca, spomenikom pesmi svobode, na ploščah so vklesana imena 129 borcev in bork, 6 narodnih herojev, 53 ubitih in umrlih, 58 žrtev bombnih napadov in 2 talcev. Mesto se lahko postavi v bok mnogim evropskim mestom z junaško pripovedjo partizanskega boja za svobodo v boju skupaj z zavezniki proti silam osi.

Največ pripovedi iz naše preteklosti v času NOB izve pohodnik na trinajst kilometrov dolgi pohodni poti objetega mesta ali uradno NM*v*ŽICI, ki je spominska, turistična, rekreativna in gospodarska pešpot po mestih nekdanjih bunkerjev in topniških mest. Pohodnik dodobra spozna prelepo panoramo mesta, saj je z dvignjenih mest, ki jih je okupator koristil za topniška gnezda, lepo videti naselja, center mesta s Kapitljem, vijugavo Krko, tovarnami, športnimi objekti in mnogimi turističnimi objekti. Mnogi pohodniki porečejo, da je bilo mesto heroj, ko spoznajo ta del zgodovine.

Novo mesto ima prečudovito lego ob Krki, dva naravna parka Portovald in Ragov log, Krko z lokami, Kapiteljske njive z arheološkimi polji mnogih izkopanih situl (daritvene okrašene vedrice) in mnogo drugih zanimivosti iz svoje zgodovine od leta 1365, ko je pridobilo mestne pravice ...

Mnogi obiskovalci včerajšnje proslave so potrdili, da je prav, da se spominjamo in ohranjamo ta del naše preteklosti in je prav, da smo ponosni na boj partizanov za svobodo in naš ponos, da nismo klonili, da smo v podjarmljeni Evropi in svetu znani kot slovenski uporniki.

Danes za spomenik skrbi KOBVNOB Mestne njive-Ločna-Mačkovec, skupaj s svojci obešenih in prebivalstvom Cankarjeve ulice, ki je ena izmed najbolj partizanskih ulic mesta. Skupaj z mentorji in učenci OŠ Center so se spominu na oktober 1943 poklonili z devetimi točkami kulturnega programa, vsi prisotni pa s petjem ob spremljavi harmonike v Danetovih rokah.

Jože Pečnik

Galerija

proslava (1)
proslava (2)
proslava (3)
proslava
a (1)
a (2)
a (3)
a (4)
Proslava pri spomeniku obešenih partizanov

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (79)

25.10.2016—     + (6)     – (6)     Oceni pravljičarji 

V tej pravljici zgoraj se pa ne ujema en kup podatkov. Kot prvo so takoj po kapitulaciji Italije 8.09.1943 v Novo mesto prišli Nemci. Nemška posadka je štela ca. 110 policistov. Novo mesto pa so oblegali in obstreljevali partizani. Praktično vsa SLO partizanska vojska ca. 3000 oseb je od pozne jeseni 1943 do pomladi 1944 oblegala in obstreljevala Novo mesto.

25.10.2016–1     + (8)     – (9)     Oceni pravljičrji 

Za smrt teh partizanov pa so krivi predvsem partijci, ki so iz varnih zaklonov mlade fante pošiljali jurišat na mitraljeze.

25.10.2016+2     + (6)     – (4)     Oceni Leljačina 

Rajši so sprejeli orožje, obleko in denar od okupatorjev za boj zoper brate… To je v slovenski zgodovini najbridkejši črni madež, ki ga noben izgovor ne more izbrisati. Razumljivo je trdno krščansko prepričanje, razumljuva kapitalistična usmerjenost, nerazumljiva in po vesoljnem svetu obsojena pa je drznost, da sežeš po orožju smrtnega narodnega sovražnika za boj zoper svoje brate Slovence. —Fran Saleški Finžgar

25.10.2016+4     + (10)     – (6)     Oceni Leljačina 

Bolni na umu ste vsi, ki poveličujete izdajalstvo. Odpravite se še v Dachau, Treblinko, Auschwitz,Buchenwald, Dachau, Oranienburg, odveč pa ne bodo tudi druga nacistična taborišča smrti. Dejte še tam poveličevat svoje nekdanje gospodarje. Še tam preštejte kitke miljonov mater, sester, hčerk in deklic, ki še niti leta starosti niso doživele! Pojdite tja in jim mrtvim dopovejte, da vam je malo pa le žal, da so se tisti iz Hude jame in Teharij tako srdito do zadnjega borili za njihove rablje. Dopovejte jim, da domobrancev tam sicer ni bilo, so le v Sloveniji pridno sestavljali spiske ljudi, ki so tam žalostno končali. Dopovejte jim, da ste vedeli za grozote medicinskih poizkusov na odraslih in otrocih, Dopovejte, da so bili vbodi igel v oko živega otroka nujni za nadaljevanje arijske rase, za katero so se borili borili domobranci, ki jih danes objokujete in kujete v zvezde kot največje mučeniške žrtve! Dopovejte jim, da tisti, ki so končali v krematorijih, tisti, ki so bili sestradani do smrti, tisti, ki so jih pri živem telesu rezali, tisti, ki so bili zaplinjeni, da tiste ženske, dekleta, matere, sestre in otročički nikakor niso umrli mučeniške smrti. Povejte jim, da domobranske izdajalske duše odtehtajo vse silne miljone manj vrednih , nedolžnih moških, žensk in otrok, ki so jih naciji trpinčili in jim "humano" pomagali na oni svet.Tudi z domobransko pomočjo. Da so jih poslali k njemu, katerga križ so objokovani iz Hude jame , Teharij in Roga nosili na kapah in v čigar imenu so počeli grozodejstva! Slovencem pa dopovejte, da ste v italijanska fašistična taborišča Slovence pošiljali le zato, da bi Slovenijo ubranili pred Slovenci!Dopovejte, da je tistih sto slovenskih vasi, požganih v samo dobrem mesecu le žrtvovanje v zahvalo , da je bilo pol Slovenije priključeno fašistični Italiji. Zahvalite se še enkrat za velikodušno naci-fašistično pomoč pri etničnem čiščenju Slovenije! Sej ste se že leta 1941 kar dvakrat zahvalili, ampak dejte se no še enkrat. Da bo potrjeno še današnje služabništvo. Da, soočite se že enkrat s preteklostjo in jo sprejmite! Sprejmite že enkrat kruto resnici vaših prednikov!! Predvsem pa ne cvilite kakšne uboge žrtve so domobrani bili. Niso bile žrtve. Bili so krvniki in izdajalci, ki jih je doletela več ali manj zaslužena kazen!Zapisali ste: " Soočimo se s preteklostjo, jo sprejmimo in se iz nje nekaj naučimo za boljši danes in lepši jutri, da se takšna grozodejstva ne bodo nikoli več zgodila." Lepa misel. Hudič je le v tem, da se edino RKC,SDS in nekaj neonacijev noče soočit in sprejet več kot očitnih dejstev. Da pa bi se iz storjenih napak kaj naučili, pa itak niste zmožni!!Lepo je, veš, mama, lepo je živeti. Toda, za kar sem umrl, bi hotel še enkrat umreti! —Karel Destovnik - Kajuh

25.10.2016–4     + (5)     – (9)     Oceni Martina 

Leljačina-pomiri se malo. Preberi si kakšno knjigo. Ni bilo vse tako črno belo kot ti pišeš.

25.10.2016+1     + (6)     – (5)     Oceni Resnica 

Martina , no kako pa je blo? Torej arhivska gradiva lažejo? Ni blo slinjenja okol naci-fašistov? Ni blo etničnega čiščenja Slovenije? So Italijani in Nemci Slovenijo zasuli z rožicami, MVAC- domobranci pa so bili le njihovi vrtnarji? Bejž no bejž :-))! Po tej teoriji se holokavst sploh ni zodil !! Hočeš povedati prav to??A uničevalna taborišča v Nemčiji in Italiji so le plod komunistično-partizanske pravljice? Pa anglo-ameriško - rusko bojevanje proti naci-fašizmu so tudi komunistične pravljice?? Na to temo sem prebral mnoštvo knjig. Ameriških, britanskih, novozelandskih, italijanskih pa tudi nemških avtorjev. Nisem se branil niti zapisov " resnice" povojnih domobranskih piscev, skritih pa severni in južni Ameriki.Razen v bukvah domobranskih avtorjev, so slovenski kvislingi v vseh drugih knjigah opisani kot pripadniki sil osi . Tako navajajo tudi prav vse nacionalne Wikipedije sveta. Tudi nemška in italijanska. Splet je poln objav originalnih dokumentov,v nacionalnih zavezniških arhivih pa je najti še več gradiva, ki izkazuje natanko isto. Le še živi domobranci in njihovi potomci trdite drugače ... Skupek potvarjevalcev proti Svetu .... Prebertie si kak članek v medvojni reviji Slovensko domobranstvo. Ziher ga niso napisali partizani ali pa komunisti!! Tudi to je dokument tistega časa, ki ste ga mogoče celo prebrali, a o tem ne pišete, ker vas bremeni ali pa vas je v dno duše sram napisanega!!

25.10.2016+1     + (5)     – (4)     Oceni Resnica 

Martina , no kako pa je blo? Torej arhivska gradiva lažejo? Ni blo slinjenja okol naci-fašistov? Ni blo etničnega čiščenja Slovenije? So Italijani in Nemci Slovenijo zasuli z rožicami, MVAC- domobranci pa so bili le njihovi vrtnarji? Bejž no bejž :-))! Po tej teoriji se holokavst sploh ni zodil !! Hočeš povedati prav to??A uničevalna taborišča v Nemčiji in Italiji so le plod komunistično-partizanske pravljice? Pa anglo-ameriško - rusko bojevanje proti naci-fašizmu so tudi komunistične pravljice?? Na to temo sem prebral mnoštvo knjig. Ameriških, britanskih, novozelandskih, italijanskih pa tudi nemških avtorjev. Nisem se branil niti zapisov " resnice" povojnih domobranskih piscev, skritih pa severni in južni Ameriki.Razen v bukvah domobranskih avtorjev, so slovenski kvislingi v vseh drugih knjigah opisani kot pripadniki sil osi . Tako navajajo tudi prav vse nacionalne Wikipedije sveta. Tudi nemška in italijanska. Splet je poln objav originalnih dokumentov,v nacionalnih zavezniških arhivih pa je najti še več gradiva, ki izkazuje natanko isto. Le še živi domobranci in njihovi potomci trdite drugače ... Skupek potvarjevalcev proti Svetu .... Prebertie si kak članek v medvojni reviji Slovensko domobranstvo. Ziher ga niso napisali partizani ali pa komunisti!! Tudi to je dokument tistega časa, ki ste ga mogoče celo prebrali, a o tem ne pišete, ker vas bremeni ali pa vas je v dno duše sram napisanega!!

25.10.2016+5     + (5)     – (0)     Oceni toni 

Vsi poboji, umori so le najhujše obsodbe vredni

25.10.2016–1     + (4)     – (5)     Oceni Martina 

Ah daj no daj. Če bi vsaj nekaj prebral, ne bi bil tako zaplankan.

25.10.2016–3     + (2)     – (5)     Oceni partizan 

katastrofa to zdruzenje proslavlja obesanje po naslovu sodeč, žalostno kaj vse delajo blaznezi za komunisticno propagando.

začetnapredhodna Stran: 1/8naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava