Pohod na Dobrčo (1634 m), zbor pred Krko v Ločni Novo mesto

23.10.2016 | 06:00

nedelja, 23.10.2016

ODHOD : Ob 6.00 v nedeljo, 23.10 izpred Krke v Ločni.

OPIS:Dobrča je 1634 m visoka gora, ki se nahaja med Begunjami in Tržičem. Z vrha, na katerem se nahaja vpisna skrinjica z žigom, se nam odpre le razgled na del Julijskih Alp, ter del zahodnih in osrednjih Karavank. Za še lepši razgled, pa se je vredno povzpeti na 5 minut oddaljen Šentanski vrh.

TURA:Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo v smeri Tržiča. Zavijemo proti Brezju pri Tržiču, kjer parkiramo na parkirišču v bližini cerkve. S parkirišča nadaljujemo po cesti proti Begunjam, a le do mesta, kjer se ta začne spuščati. Nato pa se v križišču usmerimo levo v smeri Dobrče. Markacije nas povedejo desno na pešpot, ki se nadaljuje ob ograji. Po kolovozu se vzpenjamo do nekoliko redkejšega gozda, kjer nas markacije usmerijo ostro desno navzgor. V nadaljevanju se strmo vzpenjamo skozi gozd in po 15 minutah nadaljnje hoje prispemo do opuščenega korita za živali. Tu se pot obrne v levo ter se zložno vzpenja pod neizrazitim vrhom Vaško.

Sledi kratek vzpon in pot nas pripelje do mesta, kjer prečimo bližnjo gozdno cesto.

Na višini približno 1400 metrov nad morjem prispemo na kolovoz, katerega le prečimo, nato pa le malo višje prispemo na označeno razpotje, kjer se nam z desne priključi pot z Lešanske planine, v levo se odcepi pot h Koči na Dobrči, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Dobrče.

Pot naprej se vzpne mimo počitniške hiške in se kratek čas razmeroma strmo vzpenja.. Ko se pot položi sledi še kratek spust in priključimo se poti, ki vodi od Koče na Dobrči proti vrhu Dobrče. Tu nadaljujemo desno nato pa se v nekaj minutah vzpnemo na vrh Dobrče.

OPREMA:Popolna planinska oprema za visokogorje (planinski čevlji z dobro narebrenim podplatom - nepremočljivi, vetrovka, pulover, kapa, rokavice, rezervno perilo, rezervna majica, srajca...) in vse kar sodi v nahrbtnik. Priporočljive so tudi pohodne palice.

HRANA:iz nahrbtnika, možno bo naročiti tudi v Koči.

CENA: Gremo z osebnimi vozili (stroške si potniki razdelijo po avtu).

PRIJAVE:zbirajo na oddelku za oddih in rekreacijo (tel. 07 331 7702) do petka, 21.10.2016

VODENJE:turo bomo vodili vodniki PZS - PD KRKA Novo mesto. Vodja ture bosta Uroš Jantolek in Igor Sladič

INFORMACIJE: Uroš, 041 572 445

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE ……

Za PD Krka Novo mesto pripravil Uroš Jantolek