»Manj je več« - obilje na 17 m²

22.10.2016 | 17:30

»Manj je več« - obilje na 17 m²
»Manj je več« - obilje na 17 m²

Robi Špiler in Tjaša Štruc iz okolice Brestanice že več kot dve leti živita v mali hiški na 17 m² brez obilja oz. na drugačen način, ki ju je združil in prepletel njuni življenji. V prijetnem, na trenutke tudi zabavnem oktobrskem predavanju v Valvasorjevi knjižnici sta prisotnim predstavila svoj vsakdan brez tekoče vode, hladilnika, televizije, s straniščem, ki ga posipata z žagovino. To si je v današnjem sodobnem svetu, ko nas tehnološke pridobitve spremljajo na vsakem koraku, kar težko zamisliti. Od vseh sodobnih pridobitev se nista odrekla le elektriki, saj je komuniciranje z ostalim svetom preko računalnika ali telefona skoraj nuja.

Spoznala sta se pred nekaj leti na študiju v Mariboru. Prvotna odločitev za postavitev male hiške oz. hiškota pod orehom je bila Robijeva, ki je inženir gradbeništva in je bil leta 2014 vključen v projekt Podjetno v svet podjetništva Regionalne razvojne agencije Posavja. Ideji pa se je kmalu pridružila tudi Tjaša, ki je že kot deklica sanjala o mali hiški in vrtu. Robi je svoje gradbeniško znanje vložil v pripravo načrtov za hiško in jo s pomočjo prijateljev v nekaj dneh postavil in spravil pod streho, notranji del pa je nastajal veliko počasneje. Samo leseni pod sta skupaj s Tjašo polagala kar 14 dni. Veliko idej in zanimivo, pisano, prijetno notranje oblikovanje pa je predvsem Tjašina zasluga. Pri izdelavi hiške sta uporabila različne vrste lesa. Kmalu je okoli nastal tudi velik, bujno razrasel vrt, ki v veliki meri zadovoljuje njune prehranske potrebe, saj sta vegetarijanca, vendar kot poudarjata, prehrano dopolnjujeta tudi s kupljeni izdelki.

Predvsem jima veliko pomeni, da sta bila že pri 23-tih letih ne nek način samostojna in neodvisna od staršev. Nikakor pa svojega načina življenja ne vsiljujeta drugim in ne mislita, da bi se vsi znašli v tako mali hiški. Kot je dejal Robi: »Nič ni narobe z materialnostjo, ampak naj bo taka, kot je, kvalitetna.« Prisotni so pokazali veliko zanimanje in predavateljema zastavili številna vprašanja, med drugim tudi, koliko časa nameravata tako živeti, kako bo, če se poveča njuna družina. A kot pravita, hiška ni njuna končna ali začasna rešitev, kako bo v prihodnje, bosta še videla.

Njun način življenja lahko spoznavate na predavanjih, delavnicah na osnovnih šolah in vrtnarskih delavnicah, pri njiju pa lahko kupite tudi vrtno orodje. Pa vendar je obilje tisto, ki izpopolnjuje njuni življenji, obilje v vrednotah, v osebnih pozitivnih občutkih in v tem, da »počneta vse, kjer občutita umirjeno svobodo.«

Ob tej priložnosti so si obiskovalci lahko ogledali tudi razstavo buč, ki jo je pripravila Urška Fric.

Besedilo: Polona Brenčič
Foto: Kristina Pirc
Valvasorjeva knjižnica Krško

Galerija

_V (1)
_V (2)
_V (3)
_V (4)
_V (5)
_V (6)
_V (7)
_V (8)
_V (9)
_V

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava