Z veterani Po poti spominov iz vojne za Slovenijo na Dolenjskem 1991

21.10.2016 | 13:00

Z veterani Po poti spominov iz vojne za Slovenijo  na Dolenjskem 1991
Z veterani Po poti spominov iz vojne za Slovenijo  na Dolenjskem 1991

Veterani vojne za Slovenijo Dolenjske smo skupaj z ZVVS organizirali strokovno ekskurzijo za Osnovno šolo Bršljin iz Novega mesta in jo poimenovali »Po poti spominov iz časa vojne za Slovenijo na Dolenjskem».

Učence 9. razredov Osnovne šole Bršljin smo med potjo v Novomeško vojašnico Franca Uršiča seznanili z dnevnim programom in ciljem ekskurzije.

V vojašnici nas je dočakal topel sprejem poveljnika polkovnika Vaska Maraša. Program smo nadaljevali v učilnici, kjer je organiziranost in vlogo TO pred in med vojno za Slovenijo predstavil takratni poveljnik 2. PŠTO za Dolenjsko gpp Albin Gutman.

Pred odhodom nas je poveljnik Maraš popeljal še v spominsko sobo in vojaški muzej.

Po predstavitvah v vojašnici smo z avtobusom nadaljevali pot k spomeniku na Pogance, kjer je gpp Albin Gutman v govoru orisal zgodovino samega kraja s poudarkom na dogodke iz leta 1991.

Pot nas je vodila do naslednjega kraja, kjer je leta 1991 potovala sovražna kolona in bila tudi zaustavljena, to je kraj Medvedjek, pri Trebnjem. Med vožnjo in na samem Medvedjeku je dogodke iz tega kraja opisoval brigadir Marjan Grabnar in učencem predstavil delovanje sovražnih in naših enot.

Po ogledu spomenika in spominskega parka na Medvedjeku nas je pot peljala proti Krakovskemu gozdu, kjer nas je pričakal namestnik poveljnika v bojih za dokončno zmago nad kolono polkovnik Mirko Ognjenovič.

Ob spomeniku na bencinskem servisu Zaloke nam je na shematskem panoju prikazal blokado in delovanje enot TO pri zadnjih aktivnostih zajetja bojnih vozil v Krakovskem gozdu in pripadnikov JLA na Gorjancih.

Med potjo nazaj proti Novemu mestu je gpp Albin Gutman pripravil vrsto vprašanj na temo celodnevnih spoznanj iz naslova ekskurzije »Po poti spominov iz vojne za Slovenijo na Dolenjskem 1991«. Vsi pravilni odgovori učencev so bili nagrajeni s čokolado in spominskim kovancem gpp Albina Gutmana.

Organizatorji ekskurzije smo prepričani, da so učenci tako spoznali pomemben del zgodovine iz časa osamosvajanja Slovenije na Dolenjskem. Samo sodelovanje učencev je bilo na izredno zavidljivi ravni, ob odličnim sodelovanjem so zastavljali vrsto vprašanj in želeli konkretne odgovore.

Zahvala uspeli ekskurziji velja tudi vsem trem vestnim spremljevalkam OŠ Bršljin, ki so skrbele za koordinacijo vodenja in seveda vsem navedenim veteranom, ki so skozi program predstavili pomembne dogodke iz vojne za Slovenijo 1991 t.i. iz prve roke.

Strokovno ekskurzijo sta vodila predsednik OZVVS Dolenjske Jože Ribič in polkovnik Anton Klobčaver.

OZVVS Dolenjske

Galerija

_s (01)
_s (02)
_s (03)
_s (04)
_s (05)
_s (06)
_s (07)
_s (08)
_s (09)
_s (10)
_s (11)
_s (12)
_s (13)
_s (14)
_s

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (5)

21.10.2016Oceni biljan 

Spoštovani borci za Slovenijo iz OZVVS Dolenjske. Niti na enem mestu, po videnem na fotografijah, niso ob spomenikih nameščene pravilne zastave Slovenije. Na Zalokah sem pred dnevi videl, da imate, očitno, iz Hrvaške prinešeno zastavo Slovenije izdelano v razmerju 2:3, z grbom, ki sega v vsa tri polja. Na lokaciji ali lokacijah na posnetkih 11 in 14 pa so zastave obešene navpično, v nasprotju z ustavo in zakonom. Kaj ste potem še sporočili učencem iz OŠ Bršljin? da ne poznate simbolov Slovenije in da jih ne spoštujete.

22.10.2016Oceni Miljan 

Ne samo to, da so fane narobe obešene, 90 % veteranom je žal, da so izdali JUgoslavijo in sedaj jih boli glava. kakšno medaljo dodo pa še pripel, kenede?

23.10.2016Oceni smiljan 

daj ti bosanac nesposobni 90% si ti v rit porini!!! jugosranje nebi smolo nikoli obstajat!!!

23.10.2016Oceni Legat 

Kwa je smiljan, se ti fržmaga, da vas je le za slabih 10% ??

25.10.2016Oceni toni 

kaj je in kako je v resnici bilo, lahko povedo le tisti, ki so bili takrat udeleženi v teh krajih....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava