Gostili smo Mileno Miklavčič, avtorico knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače

18.10.2016 | 10:30

Gostili smo Mileno Miklavčič, avtorico knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače

V sredo, 12. oktobra, je v Valvasorjevi knjižnici Krško potekal, sodeč po odzivu obiskovalcev, dolgo pričakovan večer z Mileno Miklavčič, avtorico knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače, v kateri skozi številne zgodbe iskreno in brez zadržkov prikaže intimno življenje, higieno in ostale navade Slovencev, ki so tvorile vsakdanjik v preteklosti. Naslov knjige prinaša slovenski pregovor, ki so ga naši predniki zagotovo dobro poznali, njegovo sporočilo pa lahko obravnavamo tako dobesedno kot v prenesenem pomenu.

Kot je povedala avtorica, se je z raziskovanjem ''prepovedane tematike'' iz prve polovice 20. stoletja začela ukvarjati predvsem z namenom ozdraviti lastne rane in bolečine, s pozitivnimi odzivi posameznikov ob izidu knjige pa je hvaležno in ponosno spoznala, da ima knjiga terapevtski učinek tudi na posamezne bralce. Ob predstavitvi je poudarila, da knjiga ne predstavlja znanstvenega dela, ampak na poljuden način opisuje intimno življenje, kakor so ga doživljale slovenske ženske v obravnavanem času, to je med leti 1900 in 1965, saj je takrat spolnost veljala za »moževo pravico in ženino dolžnost«, zaradi česar so ženske stoično prenašale pogosta trpljenja in ponižanja ob spolnosti. Zbrane zgodbe so podobne, a hkrati različne, zato avtorica ne želi posploševati zadev, saj so nekateri zakoni v omenjenem času tudi negovali ljubezen in nežnost, vendar se je potrebno zavedati, da so družine živele po istih vzorcih, saj niso poznale alternativ. Miklavčičeva se ni se izognila zgodbam o lastnih prednikih in sorodnikih, za katere prizna, da so bili »ljudje tistega časa«. Ob predstavitvi navad v preteklosti je izpostavila vprašanje kakovosti alternative, ki jo je prinesel sodoben čas, v katerem so se posamezniki znašli v drugi skrajnosti in se v primerjavi z našimi predniki niso sposobni prilagajati zahtevam zakona.

Posredovala je številne, pogosto tragične zgodbe, tudi iz Posavja, spregovorila je o zanimivostih, kot na primer o usodi knjižice za zakonce, o mizah v žirovski in novomeški gostilni, o zapisu v krstni knjigi na Koroškem in še o marsičem.

Milena Miklavčič se z zgodbami srečuje tudi kot radijska voditeljica, novinarka in predsednica krajevne enote Rdečega križa. Poleg knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače, o kateri je bil posnet dokumentarni film, je Milena Miklavčič avtorica knjig za otroke in zbirke kratkih zgodb za odrasle Ženske. Z raziskovanjem, zbiranjem in beleženjem zgodb nadaljuje in načrtuje izdajo nove knjige.

Besedilo Urška Šoštar, fotografije Kristina Pirc
Valvasorjeva knjižnica Krško

Galerija

_r (1)
_r (2)
_r (3)
_r (4)
_r (5)
_r (6)
_r (7)
_r (8)
_r

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava