DL: Za uspeh je pomembno oglaševanje

15.10.2016 | 16:30

Dejan Durini in Dunja Šober (Foto: M. B.-J.)

Dejan Durini in Dunja Šober (Foto: M. B.-J.)

Za oglaševanje pa veliko denarja, ki ga štirje mladi, ki razvijajo aplikacije, nimajo – Razvili Freyo, popoln menstrualni koledar

Pred nekaj leti so se Dunja Šober, Dejan in Sabina Durini iz Črnomlja ter Daniel Nunić iz Novega mesta odločili, da bodo skupaj razvijali različne aplikacije, saj se povpraševanje po njih na tržišču povečuje. Prva od njihovih aplikacij ljudi spomni, kdaj bo kontaktnim lečam potekel rok uporabe, in jih opozori, da morajo kupiti nove, saj marsikateri v hitrem tempu življenja na to pozabi.

Za aplikacijo je bilo precej zanimanja, ugotovili pa so, da bi jo morali zelo reklamirati, za kar pa niso imeli denarja. »Velika podjetja namenijo za oglaševanje ogromne vsote denarja, ki pa ga mi štirje nimamo,« je povedal Dejan Durini. Potem so se lotili razvijanja aplikacije krožnega koledarja. »To je prvi krožni koledar v obliki iOS aplikacije na svetu. Poimenovali smo jo CircleTime, na njej pa je mogoče zabeležiti dogodke, opomnike, ima prostor za zapisovanje, mogoče pa je tudi kaj posneti. Za to aplikacijo smo leta 2013 prejeli zlato priznanje Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine. Potem ko smo revolucionarni ciklični prikaz še nadgradili, je konec junija zagledal luč sveta popoln menstrualni koledar za sodobno žensko, ki smo ga poimenovali po skandinavski boginji ljubezni, lepote in plodnosti,« je povedal Durini.

»Freya izstopa s svojo estetsko in funkcionalno dovršenostjo. Inteligentno spremlja, predvidi in prikazuje menstrualne cikle, zaradi hitre odzivnosti pa je primerna tudi za ženske z nerednim ciklom. Njena celostna zasnova združi uporabničine cikle, nosečnost in porod v eno zgodbo,« je dodala Dunja Šober. Freya ženskam ponuja vse na enem mestu. Natančno predvidi in prikazuje prihodnje menstrualne cikle, obvešča o plodnih in neplodnih dnevih, hrani menstrualni dnevnik. Ob potrditvi nosečnosti izračuna datum poroda in odšteva dneve do poroda, med nosečnostjo uporabnico spremlja s tedenskim opisom nosečnosti, razvojem otroka, opozori na morebitne zdravstvene težave in daje nasvete. Za zasebnost poskrbi z geslom, za uporabo pa ne zahteva uporabniškega računa ali kakšne druge prijave.

»Freya je zelo dobrodošla za ženske, ki bi se rade izognile hormonski kontracepciji. Na testiranju smo ugotovili, da je dokaj natančna, res pa je, da vsega, kar počne narava, ni mogoče predvideti. Seveda jo bomo ves čas nadgrajevali, pričakujemo pa tudi pobude uporabnic, ki jim bomo z veseljem prisluhnili, saj bodo dobrodošle pri naših izboljšavah. Pomembno je tudi, da aplikacija, ki je v Applovi trgovini App Store po vsem svetu na voljo brezplačno, ni zahtevna za uporabo,« pove Šoberjeva, Durini pa doda, da želijo s Freyo ženskam podariti najpopolnejši prikaz menstrualnega cikla.

Štirje mladi so start up skupina, vendar Dunja in Dejan pravita, da se za zdaj z razvijanjem aplikacij ne da preživljati. Država pa ne priskoči na pomoč. »Bili smo eni prvih v Sloveniji, ki smo pred približno petimi leti začeli razvijati aplikacije. A bili smo naivni, ker smo mislili, da je mogoče konkurirati velikim korporacijam, ki imajo ogromno denarja za oglaševanje,« sta nekoliko razočarana Dunja in Dejan.

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista 14. julija 2016

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava