DL: Želijo si varnejši postajališči

14.10.2016 | 13:15

Praznik krajevne skupnosti Knežja vas so tudi letos praznovali s tradicionalnim športnim druženjem. (Foto: J. S.)

Praznik krajevne skupnosti Knežja vas so tudi letos praznovali s tradicionalnim športnim druženjem. (Foto: J. S.)

V krajevni skupnosti Knežja vas leži devet naselij z okrog 430 prebivalci. Pred leti so uredili športno-rekreacijski center in vaško središče, zato so naložbe zdaj usmerjene v urejanje tukajšnje infrastrukture, neuresničena pa za zdaj ostaja le želja po ureditvi dveh šolskih postajališč.

Kot pripoveduje predsednik krajevne skupnosti Knežja vas Alojz Špec, ta čas veliko sredstev vlagajo v infrastrukturo. Tako so letos preplastili 650 metrov tukajšnjih cest, načrtujejo tudi nekaj zamenjav hidrantov, predvidoma ta mesec naj bi na regionalni cesti v Knežji vasi širili tudi ovinek in s tem zagotovili večjo prometno varnost.

Sicer se v krajevni skupnosti Knežja vas lahko pohvalijo s kar nekaj znamenitostmi: rimskimi grobovi v Gorenjem Kamenju, ruševinami srednjeveškega gradu na Kozjeku in dvema cerkvama iz 15. stoletja, v Dolenjem Kamenju imajo kal, ki so ga že pred 600 leti uporabljali graščaki s Kozjeka, v bližini Male vasi je urejena Baragova domačija, rojstna hiša misijonarja Friderika Ireneja Barage, na Občinah pa Jurjeva domačija – muzej na prostem in spomenik lokalnega pomena, ki ga od letos upravlja krajevna skupnost. Tako še letos načrtujejo postaviti predstavitve tukajšnjih vasi v vaškem središču v Dolenjih Selcah, napoveduje Špec.

Kot še pravi, so v krajevni skupnosti zadovoljni, saj so pred dvema letoma v Dolenjih Selcah dobili omenjeno vaško središče, za katero so si tukajšnji krajani prizadevali kar osem let. Trebanjska občina je za skoraj pol milijona vredno naložbo na razpisu za obnovo in razvoj vasi pridobila 60. odst. denarja, vaško središče pa od takrat dobro služi svojemu namenu. »V njem pripravljamo različne prireditve in predavanja, uporabljajo ga tudi gasilci in druga društva,« razlaga Špec.

Podobno so že leta 2008 uredili športno-rekreacijski center Rupa pod zaselkom Kozjak, kjer so krajani že desetletja igrali nogomet, pred leti pa so poleg urejanja nogometnega zgradili še igrišče za odbojko na mivki. Prav v Rupi ob dnevu krajevne skupnosti tradicionalno prirejajo prireditve s športnimi turnirji, ki jih sklenejo s kresovanjem. Namen tovrstnih dogodkov je druženje med krajani, pravi Špec, ob dnevu krajevne skupnosti se jih namreč zbere tja do 70 odst.

Večjih naložb si sicer trenutno v krajevni skupnosti ne želijo, neuresničena za zdaj ostaja le želja po ureditvi postajališč ob regionalni cesti Pluska – Dobrnič. »Gre za postajališči za šolski avtobus v Knežji vasi in na Občinah, za kateri si želimo, da bi bili varnejši za naše šolarje,« razlaga Špec in dodaja, da je naložba v pristojnosti republiške Direkcije za infrastrukturo, zato bodo potrebna še številna usklajevanja.

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista 14. julija 2016

J. Sinur

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava