DL: V nesreči ob nogo, a še ostaja motorist

13.10.2016 | 14:50

Simon Turk se je naucil živeti s protezo. (Foto: J. A.)

Simon Turk se je naucil živeti s protezo.
(Foto: J. A.)

Iz rok Janeza Medeta, predsednika MK Rak, je cek prevzel namestnik strokovne direktorice Soce Primož Novak. (Foto: Anton Hruševar)

Iz rok Janeza Medeta, predsednika MK Rak, je cek prevzel namestnik strokovne direktorice Soce Primož Novak. (Foto: Anton Hruševar)

Motoristi sodijo med najbolj ogrožene udeležence v prometu, in ko gre kaj narobe, je še kako pomembna kakovostna rehabilitacija. Tega se v Moto klubu Rak z Rake dobro zavedajo, zato so se spomladi odločili, da speljejo humanitarno akcijo Motoristi za motoriste in voznike, poškodovane v prometnih nesrečah. V štirih mesecih so zbrali 2.600 evrov.

Zbrani denar so v soboto predali predstavnikom Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta URI Soča, kjer bodo z njim kupili prostostoječi ročni ergometer – teratrainer.

Že dopoldne se je okoli 50 motoristov iz raškega in okoliških moto klubov zbralo na Celinah pri Raki, kjer ima Moto klub Rak klubsko hišo. Po krajšem druženju se je karavana podala proti prestolnici, tam pa so se jim pridružili tudi motoristi z drugih koncev države. Ob tem velja dodati, da se je znesek, ki so ga predali, med potjo še malo povečal, ko so se odpeljali proti Ljubljani, so imeli 2.390 evrov, ker so nekateri v dober namen prispevali tik pred zdajci, pa je bila številka na simboličnem čeku na koncu za 210 evrov višja. Ta humanitarna akcija ni bila lokalna, potekala je na območju celotne države, podprla pa jo je tudi Zveza moto klubov Slovenije.

V imenu URI – Soča je donacijo prevzel namestnik strokovne direktorice Primož Novak, tudi vodja oddelka za rehabilitacijo pacientov po poškodbi, s perifernimi živčnimi okvarami in revmatskimi obolenji, ki je povedal: »Zahvaljujemo se Moto klubu RAK za to pomembno donacijo. Naprava bo nameščena na našem I. nevrološkem oddelku, kjer izvajamo program celostne rehabilitacije pacientov po nezgodni možganski poškodbi, tudi kot posledice nesreč z motorjem. Namenjena bo krepitvi moči in vzdržljivosti mišic zgornjih udov ter izboljšanju splošne kondicije poškodovancev.«

NI BILA PRVA AKCIJA

Predsednik MK Rak Janez Mede je dejal, da so se za to akcijo odločili, ker se v njihovem klubu zavedajo, da rehabilitacija težje poškodovanih udeležencev v prometu zahteva dolgotrajno zdravljenje, pri katerem nastopajo visoki stroški. »V Soči so nam dali spisek, katere naprave potrebujejo. Glede na predvidevanja, koliko denarja nam bo uspelo zbrati, smo se odločili za prostostoječi ergometer," je pojasnil in dodal, da to ni njihova prva tovrstna akcija.

"Lani smo zbirali igrače in denar za pediatrično bolnico v Osijeku, saj smo pobrateni z njihovim moto klubom. Zbrali smo toliko igrač, da smo jih potem podarili še vrtcem v Osijeku, Vukovarju in Đakovu ter centru za avtistične otroke v Osijeku."

S tovrstnimi akcijami motoristi razbijajo stereotipe, da jih drugi ne zanimajo in da zgolj divjajo po cestah. »Tako mnenje o nas so si ljudje ustvarili na podlagi ameriških filmov. Vsi motoristi, kolikor jih poznam, so čisto normalni,« reče Mede.

Ko beseda nanese na letošnjo prometno statistiko, sogovornik ne skriva zaskrbljenosti, ob tem pa kritično spregovori tudi o tem, da za nesreče ni kriv le človeški faktor. »Moram se pritožiti čez infrastrukturo. Slovenske ceste so obupne, kot bi se vozil po stopnicah, pa čeprav zanje prispevamo s cestno takso, z nakupom goriva in vinjet. Moram povedati, da so celo po drugih državah nekdanje Jugoslavije boljše. Problem je pesek in tudi zaplate, ki niso narejena ravno. Ko z motorjem zapelješ na stik med starim in novim asfaltom, te dobesedno »spajkla«.«

V NESREČI IZGUBIL NOGO

V nadaljevanju pogovora je predsednik raškega moto kluba pojasnil, da so se za pomoč Soči odločili tudi zato, ker se je lani ponesrečil njihov motoristični prijatelj Simon Turk iz Novega mesta. Ko so spremljali njegovo okrevanje po poškodbi noge, so spoznali, kako pomembni so terapevtski pripomočki.

Med motoristi, ki so šli v soboto v Sočo, je bil tudi Turk, ki pa se tokrat ni peljal na motorju, ampak je potoval z avtomobilom.

"Čeprav sem imel nesrečo, me še vedno vleče na motor, tudi vozil sem se že z njim. Zdaj še nimam svojega, a ga bom zagotovo spet nabavil," je odločen in kmalu nam zaupa, da v družini ni edini motoristični navdušenec, motor namreč vozita tudi žena in hčerka. Pri njem človek brez opozorila sploh ne bi opazil, da ima namesto leve noge protezo. Potem je opisal, kaj se je zgodilo lanskega 13. junija.

Z motorjem se je peljal po lokalni cesti skozi vas Zaloke, ki leži med Krškim in Novim mestom. "Nasproti mi je pripeljal avtomobil s prikolico, ki je sekal ovinek. Prišel je na moj pas, avtu sem se izognil, prikolici pa ne. Takrat mi je odtrgalo nogo nad gležnjem."

Najprej je moral na zdravljenje na travmatološki oddelek, za kratek čas so ga spustili domov, sledilo je mesec in pol rehabilitacije v Soči.

"Tam te naučijo, kako živeti s posledicami poškodbe. Gre tudi za čisto rutinske reči: kako obuti nogavice, kako si zavezati vezalke, pokažejo ti, kako se boš najlažje stuširal. Tam dobiš osnove, da lahko normalno živiš."

Turk ne objokuje svoje usode, ampak se veseli vsakega dne. »Imel sem nesrečo, da se mi je to zgodilo, in to čisto nič po lastni krivdi, sem pa imel hkrati srečo, saj si nisem poškodoval nič vitalnega, kot sta glava ali hrbtenica.« Trenutno je še na bolniškem dopustu in ne ve, kakšen status mu bo dodelila komisija. »Po poklicu sem avtomehanik, popravljal sem kamione in viličarje. Vem, da tega dela ne bom več mogel opravljati, ker se veliko dela kleče, pa tudi težke stvari sem moral dvigovati, kar zdaj sploh ni mogoče, ker tega proteza ne zdrži.«

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista 14. julija 2016

Janja Ambrožič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

14.10.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni FZ1s 

Pohvalno fantje,bikerski pozdrav,MK Divja Jaga!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava