DL: Problem tovornjaki in kolesarji; alkotest kar na dvorišču

12.10.2016 | 14:20

Prvi tretji pas na Gorjancih mimo Vinje vasi v gneči ne pomaga veliko. (foto: arhiv lokalno.si)

Prvi tretji pas na Gorjancih mimo Vinje vasi v gneči ne pomaga veliko. (foto: arhiv lokalno.si)

Policisti vam lahko alkotest ponudijo tudi pred domačim pregom. (fot: arhiv; PU NM)

Policisti vam lahko alkotest ponudijo tudi pred domačim pregom. (fot: arhiv; PU NM)

Svetniki opozarjajo, da prav ti najbolj zmanjšujejo prometno varnost na cesti čez Gorjance – Policisti smejo dokončati postopek in vam alkotest ponuditi na domačem dvorišču

Na Policijski postaji Metlika ugotavljajo, da se je prometna varnost v lanskem letu v primerjavi z letom prej poslabšala. Obravnavali so več prometnih nesreč, v katerih pa je bilo manj hudo poškodovanih, ena oseba pa je umrla. Lani so policisti ob ugotovljenih kršitvah izrekli tudi manj opozoril (528, leta 2014 pa 604) in izdali manj plačilnih nalogov (984, leta 2014 pa 1.181), so pa napisali 92 obdolžilnih predlogov, medtem ko jih je bilo leto prej 87.

Vsako deseto prometno nesrečo so povzročili alkoholizirani vozniki. Sicer pa so policisti ugotovili 35 alkoholiziranih voznikov, odredili pa so 2.026 preizkusov alkoholiziranosti, medtem ko je bilo leta 2014 teh preizkusov skoraj tisoč več. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč je bila neprilagojena hitrost.

Takšni so torej podatki iz policijskega poročila. Na zadnji seji metliškega občinskega sveta pa je bilo slišati še marsikaj drugega. Eden od svetnikov je povedal, da v krajevnih skupnostih Podzemelj in Krasinec policisti čakajo pred gostilno, ko se voznik usede v avto, pa peljejo za njim z lučmi na njegovo dvorišče ter mu dajo pihati pred domačim pragom. Tako jih je bilo že nekaj ob vozniško dovoljenje.

Predstavnik policije mu je pojasnil, da so na obmejnem območju policisti še bolj prisotni, saj morajo nadzorovati tudi tehnične ovire, na katerih je vsak dan vsaj ena poškodba. In če policisti ne morejo prej končati postopka, ga pač na dvorišču, za kar imajo vso pravico.

Kar nekaj svetnikov pa je opozorilo na promet čez Gorjance. Problem so kolesarji, ki vozijo tudi, ko je že mrak, in postavljajo pod vprašaj prometno varnost. Zgodilo se je tudi že, da se je po gorjanski cesti vila kolona, na njenem čelu pa je bil kolesar ali morda dva, ki jima ni prišlo na misel, da bi se umaknila in spustila kolono hitrejših vozil naprej. Eden od svetnikov je predlagal, da bi po gorjanski cesti prepovedali tovorni promet v tranzitu, ker od takšnega prometa ni nobene koristi, ampak le uničuje ceste in zmanjšuje prometno varnost. V tujini, kot je dejal svetnik, tovornjaki v tranzitu ne smejo peljati mimo koridorjev.

Predstavnik policije je glede kolesarjev dejal, da so vsi udeleženci v prometu enakopravni. Glede tovornega prometa pa, da ga spremljajo, in če je kolona za tovornjakom, se mora umakniti s ceste. A tisti, ki se pogosto vozijo čez Gorjance, vedo, da ni prav veliko voznikov tovornjakov, ki bi se umaknili, ko se za njimi nabere kolona, razen če zagledajo policiste.

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista 14. julija 2016

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

13.10.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni butec&butec 

Kolesarji pa tudi ne smejo vozit po dva skupaj, je tako?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava