V enem dnevu na snegu in v morju – vmes pa 600 kilometrov

2.10.2016 | 15:30

V enem dnevu na snegu in v morju – vmes pa 600 kilometrov
V enem dnevu na snegu in v morju – vmes pa 600 kilometrov
V enem dnevu na snegu in v morju – vmes pa 600 kilometrov

Na prelepo prvo in zadnjo še poletno oktobrsko soboto so Mojčini prostovoljci popeljali 100 otrok iz šestnajstih osnovnih šol osmih dolenjskih občin na tradicionalen Veleizlet z Zavarovalnico Tilio. Nasmejani in polni energije so se zbrali pred Qlandio, posedli v avtobusa in zapeljali proti Planici. Šestošolci so že na poti proti Gorenjski v kvizu pokazali kar nekaj znanja o smučarskih skokih in Nordijskemu centru Planica. Najprej so se povzpeli na razgledno ploščad in se čudili prelepemu pogledu na sedem novih skakalnic ter obnovljeno velikanko. Spremljali so tudi posameznike, ki so se spustili po Zipline z največjim naklonom v Evropi. V stavbi Nordijskega centra je muzej smučarskih skokov in poletov, ogledali so si Vetrovnik, na katerem v posebnih razmerah vadijo skakalci in padalci. Močni vetrovi jim namreč omogočijo gibanje v breztežnosti. Spustili so se v klet centra, kjer se vije 880 m tekaških prog: sneg je otroke klical, da so se ga dotaknili, se po njem sprehodili in celo zadrsali. Sledil je vzpon na hrbtišče letalnice in sestop na drugi strani. Otroci so priznali, da so precej utrujeni.

Nato pa hitro v avtobusa in proti morju. Strunjan je bil včasih vrt Trsta: tu so pridelovali prvo sadje in zelenjavo, pridelke pa z železnico ali barkami odpeljali na tržaško tržnico. Železnico so pred drugo svetovno vojno podrli, namesto nje pa zasadili velik pinjev drevored. Danes je ta del slovenske obale znan tudi po zlatemu jabolku – kakiju. Prve sadike so v te kraje prinesli iz Sicilije leta 1939.

Otroci so veselo zavrisnili ob pogledu na veliko modrino jadranskega morja. Še nekaj minut okoli Kopra, čez znamenit predor Markovec in že so pešačili proti strunjanski plaži. Prvi kopalec je bil v morju takoj za tem, ko smo si plažo ogledali in se namestili, za tem pa so mu sledili domala skoraj vsi, saj je imelo morje kar 23OC. Čas je kar prehitro tekel: ogledali so si še strunjanske soline, ki so starejše, vendar manj znane od sečoveljskih. So pa veliko lepše urejene.

Na poti domov so otroci veselo zaploskali organizatorjem iz Mojce, Zavarovalnici Tilii ter šoferjema, ki so jim omogočili po novih doživetij poln dan ter jih varno pripeljali v objem domačih.

DPM Mojca

Galerija

dan (01)
dan (02)
dan (03)
dan (04)
dan (05)
dan (06)
dan (07)
dan (08)
dan (09)
dan (10)
dan (11)
dan (12)
dan (13)
dan (14)
dan (15)
dan (16)
dan (17)
dan (18)
dan (19)
dan (20)
dan (21)
dan (22)
dan (23)
dan (24)
dan (25)
dan (26)
dan (27)
dan

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava