'Carje' v Valvasorjevi knjižnici obiskal Boštjan Gorenc - Pižama

1.10.2016 | 10:15

'Carje' v Valvasorjevi knjižnici obiskal Boštjan Gorenc - Pižama
'Carje' v Valvasorjevi knjižnici obiskal Boštjan Gorenc - Pižama

V torek, 27. septembra 2016, je na Mladinskem oddelku Valvasorjeve knjižnice Krško potekala že 4. zaključna prireditev za vse mlade bralce, ki so sodelovali pri projektu 'Kdor bere, je car!'. Gre za projekt, s katerim želimo v naši knjižnici promovirati zabavno in hkrati dobro, poučno in kvalitetno branje otroškega in mladinskega leposlovja. V ta namen oblikujemo sezname priporočilnega branja za vse bralne stopnje. Pri oblikovanju seznamov so nam v pomoč priporočila Pionirske knjižnice Ljubljana - centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri nas, kjer vsako leto objavijo pregled kvalitetne slovenske izvirne in prevedene produkcije. Kdor torej v naši knjižnici v enem letu prebere 7 naslovov iz seznamov in izpolni zgibanko, s tem postane bralec – 'car'. Tako smo letos lahko čestitali 62 mladim 'carjem'. Nagradili smo jih z lepimi nagradami, ki smo jih pripravili s pomočjo donatorjev:

APOLON d. o. o. KRŠKO; DD ELMONT d. o. o.; Finrast finančno-računovodske storitve, d. o. o. , PE STARA KRŠKA PIZZERIJA; GEN energija d. o. o.; GOSTIŠČE SENICA MIHA SENICA s. p.; HERVIS KRŠKO; HIŠA NARAVE , IRNAN, prodajalna z medicinskimi pripomočki in izdelki za zdravo življenje, d.o.o; I.H.S. d. o. o.; KOSTAK komunalno stavbno podjetje d. d.; KRUHEK SEVNICA, PE KRŠKO d. o. o.; MLADINSKI CENTER KRŠKO; NUKLEARNA ELEKTRARNA KRŠKO, d. o . o.; NUMIP d. o. o.; Podjetje za gostinstvo, turizem, trgovino POHLE & CO. d. o. o., PIZZERIA FONTANA; PRIMO TELEFONIJA d. o . o.; RIMC d. o. o. OČESNA OPTIKA KRŠKO; TENIŠKI KLUB KRŠKO; TERME ČATEŽ, d. d.; THERMANA d. d., družba dobrega počutja ter VRTNI CENTER IN CVETLIČARNA KERIN – KERIN JANKO s. p.

Velika nagrada za mlade bralce pa je bila tako kot vedno že sama zaključna prireditev, ki je letos z Boštjanom Gorencem - Pižamo, slovenskim prevajalcem mladinskih del, tudi avtorjem, komikom, igralcem in reparjem, pomenila piko na i celotnim bralno-carskim doživetjem ob knjigah, ki so jih 'carji' prebirali skozi celo leto. Pižama je namreč tako otroke kot njihove starše s svojim zabavnim nastopom dodobra nasmejal. V svojem 'Pižama' stilu je interpretiral Dahlove Odvratne rime ter prebral odlomek iz ene od knjig o otrokom dobro poznanem Kapitanu Gatniku, katerega prevod je njegovo delo. V prijetnem sproščenem vzdušju so se otroci preizkusili tudi v njegovem kvizu o poznavanju pravljic. Na koncu pa je z interpretacijo slovenske rezijanske ljudske pripovedke o rusici in grdinici požel salve smeha.

Dobra volja in smeh sta med drugim tudi ena od sporočil dobre otroške in mladinske literature. V naši knjižnici se bomo še naprej trudili, da bodo na priporočilnih seznamih 'carskih' knjig poleg tistih malo resnejših tudi knjige, ki bodo mlade bralce od srca nasmejale! Naj ob tem velja naš poziv, da se nam pridružite tudi v naslednjem, jubilejnem letu!

Klavdija Šiško Možgan,
foto: Melita Voglar in Milena Vodopivec,
Valvasorjeva knjižnica Krško

Galerija

_z (1)
_z (10)
_z (11)
_z (12)
_z (2)
_z (3)
_z (4)
_z (5)
_z (6)
_z (7)
_z (8)
_z (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava