DL: Med papriko je prevažal raketomet

28.9.2016 | 13:00

Senad Rašidović je že od oktobra v priporu. (Foto: J. A.)

Senad Rašidović je že od oktobra v priporu. (Foto: J. A.)

Senada Rašidovića je krško sodišče februarja zaradi tihotapljenja orožja obsodilo na 28 mesecev zapora, sodbo je višje sodišče razveljavilo, zato se je začelo ponovno sojenje.

Pri 44-letnem Rašidoviću oziroma v njegovem vozilu so 18. oktobra lani slovenski policisti na mejnem prehodu Obrežje našli ročni raketomet in dobra dva kilograma industrijskega eksploziva. Od tedaj je obtoženi, ki je po rodu iz Bosne in Hercegovine, a zadnja leta živi v Franciji in se ukvarja s prevozi med Francijo in Bosno, v priporu.

NE VERJAMEJO MU

Na ponovnem sojenju, kamor sta ga pripeljala pravosodna policista iz koprskega zapora, je bil vidno vznemirjen. »Ne strinjam se z obtožbo, ves čas govorim resnico, a mi ne verjamete. Nisem vedel, kaj se nahaja v torbi, to mi je bilo podtaknjeno, kar poglejte posnetek videonadzora z meje,« je večkrat ponovil in dodal, da so policisti ob pregledu vozila in prtljage ves čas vedeli, kaj morajo iskati, saj naj bi ga čakali.

Ko je sodnica Marija Breznik povedala, da ni več mogoče dobiti posnetka videonadzora, češ da posnetke po 60 dneh brišejo, se je zelo razjezil: »Meni ne verjamete, policisti pa lahko lažejo! Oni so točno vedeli, kaj je v torbi!«

V svojem zagovoru je rekel: »Neprestano prehajam mejo in doslej pri meni na meji niso našli niti enega litra žganja ali škatle cigaret več, kot bi jih lahko imel. Že 12 let imam isto telefonsko številko, če bi kaj skrival, bi jih menjaval.«

Oče treh otrok je z minibusom vsak teden potoval med Francijo in Bosno ter prevažal potnike, mnogi so mu zaupali tudi potovalke. Na ta način so Bosanci sorodnikom v Franciji pošiljali zelenjavo in druge bosanske dobrote, v obratni smeri pa je vozil stvari, ki se jih ne da dobiti v Bosni.

Na sodišču je trdil, da mu je torbo, v kateri so našli orožje, oddal Elvir Salihović. Prevzel jo je v Šićkem, poleg pa je dobil še telefonsko številko, ki naj bi jo poklical, ko bi prispel v Francijo. Ko so preverjali, čigava je, so ugotovili, da pripada učiteljici v Franciji, ki ni imela nobene povezave ne z Elvirjem ne s Senadom, se pravi, da si jo je nekdo izmislil. Obtoženega glede na najdbo sumijo celo, da je povezan s teroristi.

DOBER ČLOVEK

V Krškem so na ponovljenem sojenju zaslišali dve priči, mamo in sina, ki sta enako kot Elvir svojo potovalko Senadu predala v Šićkem.

»Z mamo sva čakala, da pride Senad, in opazil sem moškega, ki se je čudno obnašal. Hodil je od enega do drugega kombija na postaji in spraševal, ali je voznik Senad. Tako sem sklepal, da ga še ni videl. Videl sem, da je Senad enako kot ostalim pregledal tudi njegovo torbo,« je povedal študent in Bosne in Hercegovine, ki je moral tisti dan zaradi pričanja prevoziti 350 kilometrov.

Njegova mama je pojasnila, da je tistega jutra prinesla potovalko za brata, ki živita v Franciji: »Poslala sem jima pariško salamo, solato, bonbone in paštete Argeta.« Dodala je, da Senada pozna že več let, z njim je njena mama potovala v Francijo k sinovoma in nikoli ni bilo težav. »Vsi, ki ga poznamo, rečemo, da je dober človek. Če bi vedela, da se ukvarja s čim prepovedanim, ne bi sodelovala z njim. Mislim, da mu je bilo to podtaknjeno,« je še rekla priča, ki je prosila, da se je v medijih ne omenja z imenom in priimkom.

Članek je bil objavljen v 25. številki Dolenjskega lista 23. junija 2016

J. A.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

28.9.2016+2     + (2)     – (0)     Oceni korli 

na sodnike,ki sodjo Bavčarju , bi ga mogel sprožit

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava