DL: Črnomelj - Mestno središče bo živelo z ljudmi

27.9.2016 | 14:50

Foto: arhiv

Foto: arhiv

DL: Črnomelj - Mestno središče bo živelo z ljudmi
DL: Črnomelj - Mestno središče bo živelo z ljudmi

Črnomaljska občina že vrsto let pripravlja načrte in rešitve za sistematično urejanje in oživitev mestnega jedra. V veljavi je občinski lokacijski načrt z rešitvami za posege v prostor in prenovo stavb. Izdelane so idejne rešitve za ureditev talnih površin in sprehajalno pot ter katalog urbane opreme.

V črnomaljski občini načrtujejo, da bodo v letošnjem letu za ureditve v mestnem jedru namenili 54.500 evrov. Prenovili bodo del stopnic na Majer, uredili del sprehajalne poti, pripravili projekt celovite osvetlitve mestnega jedra, postavili so razstavo na zunanjih panojih, nekaj denarja pa bodo namenili še za druga dela pri oživljanju mestnega jedra. Z 8.000 evri bodo sofinancirali ureditev streh, fasad in drugih ureditev, s 5.000 evri pa pomagali pri sofinanciranju najemnin poslovnih prostorov v mestnem jedru.

Ker v mnogih starih jedrih slovenskih mest – in Črnomelj tu ni izjema – zapirajo trgovsko in poslovno dejavnost, s tem pa središča vse bolj umirajo, so v Sloveniji po evropskem vzoru leta 2011 začeli pilotni projekt Town centre management (TCM). Z njim s prometno, nepremičninsko, turistično, promocijsko, davčno in drugo politiko spodbujajo dogajanje, poslovanje in življenje v starih mestnih jedrih. TCM, ki načeloma predvideva tri prireditve na leto, se je lani pridružila tudi črnomaljska občina. V Črnomlju so lani v okviru Tega veselega dneva kulture in letos ob dnevu žena pripravili prireditev Razvajaj se v mestu. Preostali dve prireditvi sta še Igraj se v mestu in Zabavaj se v mestu. Namen teh prireditev je privabiti v mesto čim več obiskovalcev ter jim ponuditi neprestano dogajanje in jih tako navaditi, da obiskujejo mestna središča. To je eden od pogojev za oživljanje starega mestnega jedra, za katero si prizadevajo v Črnomlju. Dosedanji odzivi tako sodelujočih na prireditvah kot obiskovalcev so bili dobri.

Že po dveh dogodkih v Črnomlju ugotavljajo, da je bilo čutiti željo in potrebo lokalnega prebivalstva, da se družijo, zabavajo in da se predstavijo ponudniki izdelkov in storitev. Želijo pa se predstaviti tudi skupine in posamezniki, ki se v prostem času ukvarjajo s plesom ali glasbo in tako v domačem okolju predstavijo kulturno in drugo dogajanje v mestu.

Članek je bil objavljen v 25. številki Dolenjskega lista 23. junija 2016

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

27.9.2016+2     + (2)     – (0)     Oceni občan 

težko bo zaživelo,ko pa vsi se nekam selijo,zaradi službe,ko bojo tovarne,službe nazaj,bo tako kot so si zamislili,pred 20leti so tako palamudili za Čardak,danes vse zapuščeno,še malo bojo koprive rastle na igrišču

28.9.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni jure 

Vecina obcanov je zgrozena nad zaporo cest in nezanimivim programom na racun davkoplacevalcev.

28.9.2016+2     + (2)     – (0)     Oceni Meščan 

Občina Črnomelj daje premalo za razvojne projekte , je pa zelo radodarna za proslave nepomembnih dogodkov iz NOB ,

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava